論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近工人興用走佬果"朝" ????

hi all mummy,

近來聽見好多工人興走佬, 連我工人 (印印) 都同我講佢放假時見到賤工人 (係印尼 shop) 羅晒d行李走佬, 我工人問佢掂解走, 係唔係顧主無出糧, 個賤工人話唔係, 只不過個太太成日鬧佢, 做野唔岩, 佢好興, 咁就走, 咁我問工人個賤工人係照顧邊個, 佢話係睇狗, 我心諗如果係小朋友就大"獲"咁走左去, 有麥事掂算, 我都唔明佢地咁走, 有麥著數, 又要自已買機票, 都時顧主實通知入境處等等....咁佢再黎都有問題 ????? 另我想問下如工人走佬, 我地有什麼何以做, 保障個賤人告反我地 ????? thank you.

子爵府

醒目開學勳章

Re: 最近工人興用走佬果"朝" ????

唔使解釋咁多,你多D入黎家傭版,一個星期包你變尊家,我認真架,絕對係萬年抗爭,走一個工人無最少5千~幾萬銀,連驚風散都唔夠錢買呀!

大宅

hi winnie_sh

佢自已走都可以反告顧主掂解 (比足人工, 假期有証明), 佢地憑麥 ???? 唔通真係無皇法.

子爵府

醒目開學勳章

你唔知架啦,依家唔係佢地單一賤格,係特衰政府set D PK法例俾佢地用黎告僱主,十個有九個半都會告架!
因為炒、完約都要14日內離港,唯一方法唔使走住就係告僱主延期,咁可以多D時間搵新僱主,話你知,就算佢用滾水整到歲半BB半死,警方怕同工會打官司,唔起訴工人放佢走,僱主都要比錢先送到佢走,仲要可以再申請番黎香港打工...依家仲有個手腳斷BB仲無了期咁等緊,工人已經留港九個月打黑市工搵真銀!
僱主一般怕事/親戚麻Q煩,怕入官門通常會再比錢送走工人,佢告就可以留港有工會教會照顧,又可以睇下收僱主一大舊錢(記住,係已經比o哂都會照告架!)
留港期間又可以黑市打工,你睇幾多無知僱主用緊D現成外傭咪就係有case告緊僱主一路打工一路等第二條水魚囉!
我地係呢度BK傾計,一個星期平均4~5個工人走佬,咁你話點解叫你多D入黎傾計?

民房

我agent講, 賤工人如果被炒, 會hold係宿舍, 一有機位就回老家, 返到去, 佢地學校就會好好教訓佢地喎(因欠學校錢)!
咁又真唔真呢?

不過, 我都知好多工人好醒, 好多計仔, 可以令佢地留係香港做黑市, 跟住自己找新僱主, 有些還可以自己去攪手續, 唔經agent添。

大宅

咁問多句, 黑市係唔係留低做 part-time/搵新顧主 ????

thanks.

大宅

梗係唔係啦,agent實會同佢揾新僱主或者做part-time"涉"期啦,邊會叫佢返去吖...又有錢賺喎...agent佢地邊可以成百幾蚊一日比佢地食住呢???梗係會介紹比 d 等緊新工人visa出既新僱主麻...食住有新僱主架麻...

另外還$方面...一dd啦..兩個地方唔同架..菲傭嚟之前就要喺果邊比哂2-3個月既comission先,即係話過到嚟hk已經冇數.
印傭有d agent就要逐個月扣工人還比印尼既training centre....有d就係過嚟hk前就將畢comission過哂落財仔到,agent就收哂先,換句話嚟講,佢地係一過到嚟已經係爭財仔,果畢息口只係千幾蚊,唔還就起釘囉...所以邊會教訓佢地呢 [quote]
金星妹 寫道:
我agent講, 賤工人如果被炒, 會hold係宿舍, 一有機位就回老家, 返到去, 佢地學校就會好好教訓佢地喎(因欠學校錢)!
咁又真唔真呢?

大宅

佢地揾到新僱主咪做囉,揾唔到既咪做黑市part-time囉....對佢地嚟講冇蝕底既,蝕底只有我地之麻....
summer_66 寫道:
咁問多句, 黑市係唔係留低做 part-time/搵新顧主 ????

thanks.

洋房

香港政府d高官,個個有幾個本地工人嘅福利,
點會知我地呢班小市民貼錢買難受,
仲叫我地生3個,發瘟!

民房

我之前個印印做左6個月走左. 佢仲欠一個月agency fee(即財仔). 我call左agency都搵唔到佢, 於是我就call police備案, 再call immigration 及labour dept. labour dept同我講, 工人走佬,我報左警就ok, 可以唔俾佢返. 唔洗補1個月.仲可問佢攞番一個月, 但我工人仲欠agency 3000大元, 邊有得賠俾我? 大家最緊要唔好俾佢再返屋企. 否則一返的話,你再叫佢走就係你炒佢!要補水的. 有些好賤的就用屎橋話要pack行李, 然後又唔肯走. 所以行李都叫佢去你樓下或mtr或交俾agnecy就最好, 寧願坐taxi送去agency俾佢好過. 因為係佢自己走的. 佢咁緊張d利李之前又唔執埋走佬?

一句講晒, call police and don't let her come back for any reason!!!!!

子爵府

醒目開學勳章

piggymommy,
其實你可以call 警察上黎睇住佢執野,警察慣哂架啦!個工將你拎行李個過程錄影o既話,上到法庭,就變成你趕佢走,小心呀!
Agent 果$3000唔使你比架啦,上o左財仔,就係工人問題,如果財仔追你,你就將入境處confirm封信fax俾佢地就唔使上身架啦!

首頁

尾頁

跳至