意見反饋
義工

產前產後 今日: 6|主題: 240687

@@請問空姐媽媽@@

大宅

國民生產總值:1024

@@請問空姐媽媽@@

請問做空姐or有朋友係空姐媽媽o既幫幫忙~~

聽e生話,有左bb唔可以成日身坐飛機,尤其係頭3個月,會有好多輻射,但想問下有左bb時仲飛緊o既(而又生左bbo既),有冇影響到bb呢,你地幾多weeks知道自己有左?幾多weeks至冇飛呢?好擔心

因為我o岩o岩知自己有左7weeks,但上個月仲勁飛,因工作關係一個月內有飛左6次,來回坐左12次飛機,就好似照左12次x光咁 .........其實有冇問題呢,但我其實黎緊都可能仲要飛,一個月最多可飛幾次呢~e生實叫我唔好飛.......

有冇人可以幫到我~thx!!!!

大宅

國民生產總值:4975

2018勳章

Re: @@請問空姐媽媽@@

Hi kittylo129,

It is true that 坐飛機會有大D輻射, that's why I stopped flying once I knew that I'm pregnant (less than 2 mths).

As advised by your doctor, it's better not to fly that frequent especially the first few months when the baby is not that stable. Not only the radiation, the change of pressure is an other issue you need to concern about.
However, some of my colleagues still fly up to the 3rd month and their babies are absolutely alright.

Hope this can help...

大宅

國民生產總值:1091

我細妹做空姐, 佢d亞姐話有左盡量唔好坐飛機, 因容易日後會子官下垂。

大宅

咁d大輻射冇影響到bb咩~我好煩惱,我想要個bb,但又唔可以停飛,如果真係冇辦法,會考慮唔要,(但我真係好想留低佢).......而且我自己本身都作小產....

有冇人可以再講多d俾我聽~thx!

大宅

如果真係冇辦法,飛會唔會有太大影響呢~

Miffyling 寫道:
我細妹做空姐, 佢d亞姐話有左盡量唔好坐飛機, 因容易日後會子官下垂。

大宅

國民生產總值:2671

kittylo129 寫道:
請問做空姐or有朋友係空姐媽媽o既幫幫忙~~

聽e生話,有左bb唔可以成日身坐飛機,尤其係頭3個月,會有好多輻射,但想問下有左bb時仲飛緊o既(而又生左bbo既),有冇影響到bb呢,你地幾多weeks知道自己有左?幾多weeks至冇飛呢?好擔心

因為我o岩o岩知自己有左7weeks,但上個月仲勁飛,因工作關係一個月內有飛左6次,來回坐左12次飛機,就好似照左12次x光咁 .........其實有冇問題呢,但我其實黎緊都可能仲要飛,一個月最多可飛幾次呢~e生實叫我唔好飛.......

有冇人可以幫到我~thx!!!!

hihi kittylo129,

我係做空姐既媽媽, 我知道自己有左既時候大約5-6weeks啦, 之後我就冇飛啦, 攞sick leave攞左成個幾星期, 跟住就做ground duty啦, 個時我都有諗過飛唔飛多一個月因為果個月咁岩同個friend飛, but我諗諗下, 同埋個friend都叫我唔好飛啦, 因為上到機, 你可以講比d同事聽, 佢地會就就你, 但係d客唔知咖嗎, 有咩事撞到你就唔好啦, 特別係初初個3個月, 要小心d咖, 之後陀穩左就ok, 所以我覺得你都係唔好飛啦, 話比公司知轉做office啦~~
其實輻射就冇咩問題既, 我阿女都肥肥白白, 好健康呀....

大宅

國民生產總值:2671

咁d大輻射冇影響到bb咩~我好煩惱,我想要個bb,但又唔可以停飛,如果真係冇辦法,會考慮唔要,(但我真係好想留低佢).......而且我自己本身都作小產....

作小產就唔好飛啦, 要休息咖......點解唔可以唔飛既?? ?-(

男爵府

國民生產總值:6027

我地其實我地一年有個表話我地去左d咩地方average 有幾多radiation...你去咩地方多呢?如果係溫哥華..L.a. 個d就高d...唔好因為咁而唔要bb啦...
你做多少少check up..
我自己一有左就冇飛呀...但都有d同事飛到公司既max 先返office 大家個bb 都好健康呀!!

珍惜小生命呀!! 得來不易..

大宅

thx!!!!!!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.