義工

嬰兒用品 今日: 5|主題: 83414

請問各位媽咪係點幫bb戒片架??

別墅

國民生產總值:935

請問各位媽咪係點幫bb戒片架??

我bb岩岩十五個月大啦.....想幫佢戒片啊...
唸住可以慳翻小小錢!!!
又可以令囡囡舒服d 天氣咁熱..成日要焗住.好辛苦架....
所以在此...請教下咁多位媽咪...
你地點幫bb戒片架???過兩招黎使使!!!!!
thank you so much!!!!!!

別墅

Re: 請問各位媽咪係點幫bb戒片架??

UP

別墅

國民生產總值:914

我都正有此意! 我bb係男仔, 18個月大啦! 想幫佢戒, 但係唔知如何入手!

大宅

國民生產總值:1243

http://www.margert.net/missm/child/child6.htm

大宅

國民生產總值:1243

www.margert.net/missm/child/child6.htm

男爵府

國民生產總值:7665

天呀..我個仔...31個月大喇..都未戎到片呀..救命...

男爵府

國民生產總值:7665

qqbobo 寫道:
www.margert.net/missm/child/child6.htm

BB戒尿片媽媽別心急

禁止訪問

國民生產總值:5142

男爵府

國民生產總值:7205

我囡囡就黎23個月啦, 都未戒片呀, 一著戒片褲佢就veve, 激死

我想佢早啲戒, 除咗可以慳錢外, 對佢行路姿勢都有改善, 佢依家行到"牙"下"牙"下, 就住條片對脾"牙"開黎行, 好肉酸 :-(

洋房

國民生產總值:701

囡囡16個月, 我都想佢試o下戒片呀!!

大宅

國民生產總值:1463

我開始幫囡囡戒片時,兩歲左右la. 因為夏天, 所以容易d戒. 初初就趁日頭佢玩

男爵府

國民生產總值:8651

del
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

國民生產總值:8651

童,

明白你用意, 依家天氣咁熱, 想早點幫囡囡戒片令佢唔洗著片片焗住, 舒服d, 但你bb只得15個月, 太細啦. 我個仔歲半時(18個月), 即今年3月, 我開始想幫佢戒片, 每半小時或1小時, 兜佢柯v v , 仔仔都不是每次可以柯到尿尿, 有時兜佢成10-15分鐘, 都無vv. 戒片是訓練每位父母耐力最大的挑戰, 亞b始終細, 未能控制小便, 後來, 停一排再train佢, 所以不能太急進.

仔仔20 - 21個月時, 每日抽 2-3個鐘, 唔幫佢著片, 著條under, 每30mins 至45 mins, 揍佢柯vv. 慢慢將時間延長. 並且教導佢, 柯vv要同媽媽講, 當佢習慣左, 佢會明白柯vv要同媽媽講. 約22個月時, 有次佢自己自動話俾我知, 佢要去vv, 馬上帶佢廁所. 那次我好開心, 仔仔終於懂得柯vv搵媽媽. 當然, 開頭未能控制小便時, 周不時賴尿, 呢頭抹完地, 轉頭又賴過, 攪到你火到黎埋,

童 寫道:
又可以令囡囡舒服d 天氣咁熱..成日要焗住.好辛苦架....
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

別墅

o...i see 多謝你意見啊....
係啊bb戒片的確好考媽咪耐性架!!!
之前幾日試過....當初佢連坐落個痰罐都唔肯架...
過佐兩三日都ok 肯坐..但唔係次次都疴囉....
有時坐佐好耐都唔疴...冇曬佢辦法啦....
有時一起身行唔夠兩步...就即係賴 果陣時真係火都黎埋...

呢幾日正考慮啊b係未真係要咁快戒片.....想試多幾日睇下先....我都知佢十五個月戒片又真係細佐d....但真希望佢可以早d戒片...一黎真係對佢好d對我地都好d 因為佢d皮膚較敏感好易pet pet會紅曬..二黎戒佐片真係可以慳翻小小...因呢排家中的經濟真的.......唉......

但仍多謝咁多位媽咪& paltiBB ..thx~~~~
paltiBB 寫道:
童,

明白你用意, 依家天氣咁熱, 想早點幫囡囡戒片令佢唔洗著片片焗住, 舒服d, 但你bb只得15個月, 太細啦. 我個仔歲半時(18個月), 即今年3月, 我開始想幫佢戒片, 每半小時或1小時, 兜佢柯v v , 仔仔都不是每次可以柯到尿尿, 有時兜佢成10-15分鐘, 都無vv. 戒片是訓練每位父母耐力最大的挑戰, 亞b始終細, 未能控制小便, 後來, 停一排再train佢, 所以不能太急進.

仔仔20 - 21個月時, 每日抽 2-3個鐘, 唔幫佢著片, 著條under, 每30mins 至45 mins, 揍佢柯vv. 慢慢將時間延長. 並且教導佢, 柯vv要同媽媽講, 當佢習慣左, 佢會明白柯vv要同媽媽講. 約22個月時, 有次佢自己自動話俾我知, 佢要去vv, 馬上帶佢廁所. 那次我好開心, 仔仔終於懂得柯vv搵媽媽. 當然, 開頭未能控制小便時, 周不時賴尿, 呢頭抹完地, 轉頭又賴過, 攪到你火到黎埋,

[quote]
童 寫道:
[/quote]

男爵府

國民生產總值:7788

畀面勳章

請問咁多位mami...
我仔仔19個半月...我都想同佢戒片..
佢宜家疴左"大大"都識表示俾我知(一時時la)vv就難D...
但我想問:應該戒喺片上面疴大大先...定戒vv先..女仔就可以坐"鴨仔"(痰罐)...但男仔係企喺度疴..
咁應該叫佢坐"鴨仔"疴...定企喺凳仔向住大人馬桶疴呢?
咩都唔識!多多指教

民房

國民生產總值:49

男仔都係鴨仔喇...我個仔仔"大大"會control得易d的,andthen"大大"你會知道大約時間去,所以易過"vv"的!!!
其實唔洗急,慢慢黎,由坐"鴨仔先...慢慢control到,至試下企凳仔.....放心喇!!!!!!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.