產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

7個月食得豆腐花同芝麻糊未呀

如題

大宅

Re: 7個月食得豆腐花同芝麻糊未呀

乜無係幾時都食得咩 我一路都有食喎

水晶宮

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

乜要等7個月既咩 我時不時都食...尋日先食左一碗豆腐花..不過我聽人講過臨生食多d芝麻糊同西瓜會好生d...又聽過人講..4-5個月開始食...bb既頭髮同眼仔會黑d....食豆腐花bbd皮膚會又白又滑咯
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

我一直都有食豆腐花個播..
唔係食得豆品既野架咩?!
芝麻糊就聽講食左bb d頭髮會黑d..
不過我都唔食既..
我諗唔關7個月呱?!
應該係食得既!!

大宅

但係有啲人又話豆腐花涼喎,攪到我咁耐都未食過,但我真係好想食呀 :-(

大宅

你依家7個月, 可以開始食少少涼野 (例如綠豆沙), 不過, 唔好太多law. 但係芝麻糊就可以食多d.
到你第9個月, 你就可以食多d西瓜, 一星期食一次龜靈膏同白蓮蘇.

別墅

d人話食芝麻糊bb的皮膚會靚d , 另外豆腐花我都成日食 , 因為豆腐有豐富的蛋白質 , 食得適量啦 ~

侯爵府

好媽媽勳章

食得

大宅

可能我自己係燥底,我由有bb開始到生

大宅

我3個月已经食熱豆腐花同熱芝麻糊, 但唔系成曰食.
芝麻糸非常有益的, 姑娘話可買樽芝麻 (食朱腸粉果d), 食任何嘢嘟"嬸" d 落去.
豆腐花糸少少涼, 我本身寒底, 但有咗阿仔后变成燥底,成曰生飛支. 食少少, 唔怕架.

男爵府

芝麻糊係滑腸食物,3個月後個胎穩定左就可以一星期食一次,bb嘅頭髮都會黑得嚟有光澤架﹗懷孕後期食多d可以幫助生產添﹗黑芝麻比白芝麻有益,我會將黑芝麻粉加入鮮奶麥片做早餐﹗

豆腐花內嘅黃豆同石膏粉都寒涼,最好5、6個月後先食,其實豆漿同豆腐喺懷孕初期都唔適宜食架﹗

大宅

係就係有d涼...不過有5個月物都定喇..我一星期飲幾次豆漿添..食多食少自己控制ge姐
28DEC2006 BIRTH

大宅

我一路都有食喎~

別墅

等我聽日都買碗芝麻糊食吓先!

別墅

I am always eat 豆腐花, I plan 芝麻糊 will be eat from 32 weeks!

大宅

我都係有飲豆奶, 豆漿同食豆腐花, 不過唔係日日食, sofar (touch wood) 都無問題, 我諗唔過量就 ok.

民房

我懷囡囡六個月時, 已開始每星期吃兩次黑芝麻糊(新鮮那種)
每晚燕窩加高鈣鮮奶, 但個女以家七個月大了, 都唔白滑,
唔知再大個d會唔會白呢?

首頁

尾頁

跳至