論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

賓賓病口左唔出聲,唔帯mask,攬住bb睡,搞到bb發高燒,點攪?

請問各位mommy, 賓賓病假點計...點出糧..成個禮拜都唔好..沒有工作能力...bb睡她就睡

洋房

Re: 賓賓病口左唔出聲,唔帯mask,攬住bb睡,搞到bb發高燒,點攪?

如題...

洋房

Re: 賓賓病口左唔出聲,唔帯mask,攬住bb睡,搞到bb發高燒,點攪?

請幫忙一下...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ellylau 寫道:
請問各位mommy, 賓賓病假點計...點出糧..成個禮拜都唔好..沒有工作能力...bb睡她就睡

如您要計佢病假,個定義係佢完全休息.即停止工作.
至於點計,您可參考勞工處....
問5.3
僱工在甚麼情況下,可享有疾病津貼?

􀂜 在以下情況,僱主須支付疾病津貼給傭工:
􀂾 傭工已累積有足夠的有薪病假;
􀂾 所放取病假的日數不少於連續4天;以及
􀂾 傭工能夠出示適當的醫生證明書。
􀂜 傭工在最初受僱的12個月內,每受僱滿一個月便可累積有薪病假日2天;之後受僱滿一個月可累積有薪病假日4天,有薪病假日最多可累積至120天。
問5.4
怎樣計算疾病津貼的款額?僱主須何時支付?
1 5

疾病津貼的款額相等於傭工正常工資的五分之四。僱主最遲須在正常發薪日支付疾病津貼給傭工。

首頁

尾頁

跳至