在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

現在搵緊工,HR每次都問點解上一份工唔做(真實係同上司唔㚒),應該用什麼理由答,比較得體?

禁止訪問

回覆:唔做理由

禁止訪問

子爵府

Would like to take a break and look for better offer

珍珠宮

引用:同上司唔夾唔好講出來,只係講係昵間公司做

原帖由 pkseto2005 於 13-03-02 發表
同上司唔夾唔好講出來,只係講係昵間公司做耐左冇乜prospects, 想試下其他發展。

...
其實我已經42,只係讀到F5, 好難講話想搵更好發展

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我exactly就係咁情況, 我會話因為大公司有太多辦公室政治(我in緊細公司)唔啱我, 所以離職

大宅

唔做理由

千祈唔好講話因為人事關係呀, 因為每間公司(whatever大定細)都總有衰人, 如樓上所講公司cut costs, 被迫轉part time就最好呀

伯爵府

我個舊同事就係因為同新老細唔夾, 同新老細不和而辭職(中型公司做左19年)
去見工, 都係答你同一問題, 佢就好老實咁同人講點不滿新老細, 好老實咁講件事出來
最後間公司請左佢, 其中一個原因就係BUY佢老實, 我地係做會計的, D間公司話欣賞佢夠老實, 覺得有時誠信都好緊要, 唔似得其他人亂咁求其答D條問題喎!

舊同事中五畢業, 搵開$13K
新公司$15K請左佢

首頁

尾頁

跳至