母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都唔知想點

我全人奶餵得好好,不過返左工之後d奶好似少左咁,我公司又冇得比我pump,返左1weeks日日都谷谷到死.................
我返8:00am-3:00pm,6:30返工前我會pump定,不過一到12點到就開始痛 :-( 我仲發覺返左1weeks工個囡好似瘦左d,咁點算?? :-( 宜加開始想餵奶粉,都唔知點好
我想問如果想減人奶可以食d咩減??係咪唔好再埋身餵?

男爵府

Re: 我都唔知想點

唔知你話公司冇得比你泵係指冇地方泵定係冇時間泵,其實好多地方都可以泵奶,會議室、雜物房、甚至廁所都得,我就係係廁所泵咗兩年奶,我係利用食飯時間,快快趣趣食完之後泵半個鐘。如果公司冇雪櫃、或者雪櫃唔俾攞私人野,你可以用fridge-to-go,好多bk母乳媽媽都有用。初初返工係可能奶量會少,因為你要適應工作的環境同壓力,不過適應咗奶量就會升返。你既然全人奶餵得好好,就唔好咁快想加奶粉,你越加奶粉,奶量就會越少。仲有如果你谷奶都唔泵,奶量就很快會跌得好緊要,因為你個大腦收到訊息話你唔需要生產咁多母乳。加油!

子爵府

yuiyui82
我以前都試過返咗2日sales(冇lunch time果隻)谷到死,唯有唔返工 你試吓 豬潤水睇吓減唔減到人奶

大宅

我公司個toliet好dirty,我1格,我一去耐左d人就會黎叩門,同埋我冇咩lunch時間~~ :-( 死啦,yesterday放假;都冇咩點谷

男爵府

咁有冇一間房,例如雜物房,儲物室,會議室咁呀!只要可以鎖到門都得架,同埋我會建議你早半個鐘返到公司,泵完奶先至開始做野,個泵擺係雪櫃,下次用的時候用熱水沖吓就得,到大約12點或者1點到,再泵十分鐘(每邊五分鐘),返屋企就快D俾阿B埋身食,應該都得o既。

yuiyui82 寫道:
我公司個toliet好dirty,我1格,我一去耐左d人就會黎叩門,同埋我冇咩lunch時間~~ :-( 死啦,yesterday放假;都冇咩點谷

大宅

公司附近有冇餵哺房,借黎pump 奶得唔得,又或者帶定個pump, 又或者用手,如果唔pump, 好快會冇奶

大宅

呢2.3日真係少左奶 :-( 公司又pump唔到,已經想放棄,不過宜加夜晚都係埋身餵,貪方便 但日頭返工真係冇法 :-(

子爵府

yuiyui82
咁咪日日帶住2舊石頭返屋企? 返工有冇谷奶 咁會唔會好快冇奶

複式洋房

我也很明白你的處境及心情。我10號便恢復上班,而我的工作是大部份時間忙得難抽空pump奶。我雖有lunch hour,可是只有30 mins,半小時內吃飯、洗飯盒、pump奶、洗pump,我也不相信自己能做到。我現在pump奶每次也需時45mins,因我奶出得慢,那麼我相信上班pump奶一定不夠時間pump清,久而久之便會漸漸少奶。雖然極不情願,但我已做了心情準備遲些不能餵了。
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

男爵府

可唔可以唔洗飯盒住,返屋企先至洗呀?又可以唔食飯盒,改為帶三文治,泵奶之前一路做野,一路食咗先,咁你嗰半個鐘咪可以泵奶囉!

nicoleyin 寫道:
我也很明白你的處境及心情。我10號便恢復上班,而我的工作是大部份時間忙得難抽空pump奶。我雖有lunch hour,可是只有30 mins,半小時內吃飯、洗飯盒、pump奶、洗pump,我也不相信自己能做到。我現在pump奶每次也需時45mins,因我奶出得慢,那麼我相信上班pump奶一定不夠時間pump清,久而久之便會漸漸少奶。雖然極不情願,但我已做了心情準備遲些不能餵了。

大宅

我食飯30mins都冇,咁點pump?? :-(

大宅

我日日都帶住2舊石頭返屋企,咁有谷奶啦,不過呢幾日谷少左好多 ,上星期帶住2舊石頭返屋企即刻pump到成8oz,
呢幾日得返6oz
我已經做好心理準備餵奶粉...................冇得做全人奶ma

子爵府

yuiyui82
社會既錯

別墅

nicoleyin,
你用單泵定雙泵? 個人經驗, 以前用單泵要一個小時去泵奶, 用雙電泵後, 最多25分鐘攪掂.我在公司只是用熱水沖泵, 回家才洗!
唔好輕易放棄!!

大宅

今日放工pump得4oz,愈來愈少 :-(

複式洋房

返咗2日工,幸好spare到時間pump奶。因為話食飯多D奶,所以食飯,maybe我應改吃三文治來save time。
我依家pump奶一邊用電,一邊用manual pump。
不過另一問題是toilet 沒有電掣,這2天我是偷雞用D冇人嘅房pump才有電掣,咁可以pump得快D及清D。但係D房其實好緊,隨時full house 冇房用。而且if 比我個阿頭知道一定"炸形"!
明天maybe 會同阿頭一齊返工,依家我都諗緊對策!!
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊