意見反饋
義工

產前產後 今日: 10|主題: 240809

跳至
剛抽完羊水, 醫生話要過一個星期先安全

民房

國民生產總值:63

剛抽完羊水, 醫生話要過一個星期先安全

有冇人抽完, 你地的醫生係咪咁講架?

水晶宮

國民生產總值:65728

畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 剛抽完羊水, 醫生話要過一個星期先安全

我上星期3抽完....醫生話抖一日..唔好搓個肚...但10日之內唔好行房...唔好拎重物....家務就一星期之內最好唔好做...因為驚個羊膜未埋口....同埋唔好比個肚有壓力呀...妳個醫生講得無錯呀....因為有d人會比較耐先埋到口...有d人直頭係唔埋口架...如果唔係why會話有5%風險呢 ............
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

民房

thank you!

你有冇好担心, 我就簡直驚到振, 作天先抽完, 幾時先一個星期, 好難捱! :cry:

民房

國民生產總值:94

我現在才剛34day, 但因我已經over35, 我想我也好大機會要抽羊水, 想請教一下各位, 抽羊水痛嗎?過程怎麼樣?

民房

抽羊水有少少痛, 就好像針吉咁, 我自己認為最大問題係心理壓力, 我有做oscar, 係低危, 但都係唔放心, 要去抽羊水, 因為我實在太老, (40), 之後抽完仲喊左一場, 因為好驚bb有事, 如果佢明明係正常, 而因為我去抽羊水而冇左, 我真係好內疚囉. :-(

宜家仲要我等成個星期, 真係人到顛.

民房

國民生產總值:94

Dear Chertse,

謝謝你呀!我都好明白, 因為我都唔年輕得你好多, 所以我雖然未到時間驗, 但都開始諗呢個問題。

不過, 你唔好咁擔心啦, 媽媽心情唔好, 都一樣會影響bb架, 放鬆d啦, 一星期是長了一點, 不過你不要將焦點集中在這個問題上, 樂觀d啦, 會無咁難捱架!等你好消息!

男爵府

國民生產總值:8395

唔駛咁驚,我抽羊水時34歲,中午食飯時間去抽,抽完唔駛點坐就即刻同老公去咗食晏,下晝返去返工,一日假都冇放過,乜事都冇。只要心情放鬆D,唔好拎重野同操勞,冇事既!

民房

thanks bbdou!

別墅

國民生產總值:996

請問你係第幾週抽羊水呢?
我好confuse,因為問過幾個醫生,個個答法都不一樣。
有啲話16週可以抽,話18週抽,touchwood有事時,好多o野考慮唔切。
有啲話要足18週。究竟辺個先準???

民房

16-18週

民房

我自己就17週多的的

別墅

國民生產總值:996

唔該哂!
咁請問其它幾位準媽咪呢?

又想問吓,又無人知道假若話不可遲過18週抽。
咁例如今日8月5日足16週,
咁7日後8月12日就叫足17週,
再7日後8月19日就足18週。
係咪即係唔可以遲過19日抽羊水呀?
唔好意思我唔識計呀......
麻煩各位知道嘅準媽咪話我知呀......

水晶宮

2muffin2:
妳講得無錯....如果妳要抽就要晌19日抽.....因為抽羊水就好似做oscar一樣..係有一個時間限制.....過左就唔好....如果妳係晌政府抽既話...就更加唔可以遲..因為政府仲要等多4星期先有result....萬一真係要做"終止懷孕"手術...都要晌24wk之前做..否則過左24wk..就咩原因都唔可以做...呢個係香港法例.......
不過我自己就係因為唔想擔心咁耐...15wk就晌c+到做....2日有result啦.......
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

chertse :
妳唔使咁擔心架......只要妳唔好拎重野同比個肚有壓力就得架啦.....個羊膜其實一日就已經會埋口....醫生話好少數機會有人唔埋口既...5%風險都只係d醫學上面..對醫生黎講既一個保障姐...唔使擔心咁多...自己小心d就得...唔好做家務住....我抽完果10日...連dinner都無煮.....d家務都係我老公做....
係呢...妳係咪晌c+抽架?要幾錢?why要成個星期先有result既 ??
我都係晌c+抽....2日有result ..$4500 (連埋20wk既一個2d)

民房

我係c+醫生到做, 唔係一個星期有result, 而係醫生話要過一個星期個傷口先叫做安全, 因為我在weekend做, 隔左星期六,日, 大約要星期二或三先有結果.

我都係4,500蚊.

呢2日都係好驚, 我平時每日都會有少少分泌, 所以根本唔識分個的係正常分泌定係羊水, 真係人都顛.

水晶宮

哦...我仲以為妳話要一星期先有result.....分泌同羊水唔同架....分泌係"黏黏地"......而羊水係clear水狀既.....不過我個醫生話就算有少少見紅都唔使擔心...除非係大量出血就要即刻去醫院....即係好似m刑咁呀...放心啦..無事既..都過左2日啦...埋左口架啦.....小心d就得架啦....唔好整到個肚......

民房

你而家幾多週, 我昨天剛18週, 覺得佢有少少跳跳下, 今晚訓覺希望佢又會跳啦.

水晶宮

我今日16wk5d...我上2個星期都已經覺得bb郁架啦...可能係我第2胎卦.....不過我個女都已經12歲啦....哈哈...因為我再婚...所以我先會同now既老公生.....
係呢...咁你bb既size係點呀 ??我今日做檢查.....bb身長10.8cm....腳長7.2cm...頭直徑係3.8cm.....

民房

我第一胎, 上次醫生掛著抽羊水, 無話比我知個size, 不過佢每一次都好強調話佢好正常同埋進度好準, 佢唔想我抽, 因為我個oscar result係正常, 同埋佢話睇超聲波都睇到佢好正常, 我估佢覺得唔正常果個係我囉.

水晶宮

我估佢覺得唔正常果個係我囉.<~~ 笑死我
我夠成日比我個醫生話我哂錢啦...佢話唔使咁快又睇阿bb呀=.=..因為我上年9月果陣小x左一次...bb自己晌8wk無左心跳..咁就梗係緊張d架啦..有咩風吹草動就即刻去睇...就比佢咁話我><好彩我老公次次都會話:使錢唔緊要...至緊要佢安心就得架啦..日日訓唔著..慳慳埋埋都無用"......個醫生即刻無聲出....wakakakkakaak

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.