跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 大家有冇返過拔臣幼稚園 Playgroup?

退學同轉校有咩分別
其實可能真係因為上午班d小朋友仲未適應到所以先唔收生住.今日開生日會,都係有幾個小朋友要痴住家長/姐姐.
我個仔都係咁,佢食左藥先返學,個人好累,我想行遠幾步都唔比
sophyma 寫道:
其實想轉上午班的要求我已反映了幾次, 其中一次我仲講出會退學的小朋友名, 以及我認識那位媽咪, 但曾老師就話佢唔係退學, 佢只係轉校.

另一位老師就話妳試改變囡囡的生活習慣, 好似某某咁, 佢嫲嫲調節到佢早上10:00幾11:00瞓一個鐘才返學, 咁咪得囉!
但我囡囡瞓親起碼2 hours 以上, 中途弄醒佢會發脾氣, 咁咪仲影響到上課, 仲要佢早上係好精神, 唔會睡覺的.
所以我會再問一次, 但囡囡係喊包我估實轉唔到, 不可以的話就返埋10月, 到11月時囡囡夠2歲可以選擇讀N1, 但當然適應到就最好啦!

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章

hello Denise,

今日生日會玩得開唔開心呀???

男爵府

畀面勳章

Hi SmallPig0109,
今日生日會其實都無咩特別,開心既程度同平時返學差唔多.可能多數小朋友都仲好細,唔係好明咩係生日會.
生日會一開始,生日既小朋友就出門口影生日相,因為房問口擺左張枱,枱上面放左d食物同禮物,好似好豐富咁架.不過其他小朋友就無分影.
跟住就播音樂,跳下玩下,之後去洗手同開始切蛋糕同食嘢.食物都幾多架,仲有個姐姐整炒飯添.食完嘢就去活動室,原本老師係想要d小朋友唱歌跳舞,點知d小朋友一去到活動室就自動自覺去玩車!

別墅

你老公真可愛

最近公司忙的要死, 想陪軒軒都不可以. 不知道他有頑皮呢
ho_mama 寫道:

隻c6竟覆人地話 hoho 叫 Hover 喎! :evil: :evil:  佢個c6就唔慌唔〔好煩〕啦!

別墅

生日會放了食物, 我軒軒見到一定流口水

他是個為食男生

大宅

HINONG, 妳大可放心, 軒軒雖然全班最細, 但表現很好, 玩得很投入呢!

請問浩浩及軒軒回家後有沒有唔舒服? 淳淳夜晚忽然又嘔及發燒, 已看醫生, 但要Keep住食退燒藥, 藥力過後又有燒.

昨天我問校長可否轉到上午班, 她說上午班的小朋友仲未適應, 怕更影響到囡囡的情緒, 所以暫不可轉上午班. 故此今天我已致電學校退學, 下星期不會返學了. :-|

大宅

Hi Sophy ma,

你幫淳淳退學,咁淳淳咪沒有學返:-( :-( .

大宅

duck99999,
我諗住等淳淳夠2歲俾佢讀N1, 早2天問連最貴的啟思上午班都full埋, 而家揾緊有上午班的學校.

淳淳今天已好了很多, 我懷疑是食過生日會上的三文治, 因我幫囡囡食埋餘下的一半, 我自己都有肚疴, 唔知其他小朋友有沒有不舒服呢?

別墅

sophyma:

軒軒沒事呀 淳淳好了未 :-( :-( 小朋友生病, 媽媽最可憐.
淳淳退學 :-( :-( 那軒軒小了一個同學仔, :-( :-(
其實奶奶都想轉上午, 因為軒軒慣11:00睡眠, 有時候他起床比較晚, 就沒有食飯, 只飲奶就算. 如果他沒睡, 一就是返學睡, 一就是回家坐巴士睡, 奶奶及姐姐就比較苦, 要抱他.
好在他有的玩就OK, 不會再扭計

珍珠宮

醒目開學勳章

sophyma:

hoho 肚仔又無咩,可能係佢無食到d三文治呱! 但 hoho 尋日開始就有少少傷風咁,都唔g係鼻敏感定咩,時有時無! 係呢,你同淳淳睇開邊個兒科架? hoho 睇開果個陳永明又放鬼左假!!

噢....hoho 又少左個同學仔 lu! 希望淳淳快d好翻晒,食月餅 la!  呀,響景豐有間美樂幼稚園好似有上下午班架!

HINHONG,

你大可放心,HINHIN 雖然細,但佢好醒呀,又投入,叻過我 hoho 好多!

大宅

HINHONG, Ho_mama,
好在軒軒及HoHo都冇事, 淳淳今天終於完全沒有發燒了, 但仲要食抗生素, 我&Daddy同工人姐姐已經幾晚冇覺好瞓, 明早要返工, 希望囡囡今晚可以一覺瞓天光.

因為claim錢的關係, 我係帶淳淳睇我公司的醫生, 屯門最近屋企就係栢麗廣場的余秋良, 但去到永遠得黃雄偉or黃志淙醫生睇.
星期五晚淳淳11:00幾發燒, 我同Daddy抱佢去新墟睇24hours門診.

係呀! 我都有問景峰美樂, 上午班N1仲有位, 不設下午班, 上星期已visit過2次, 淳淳都好鍾意N1個課室, 現等校車方面confirm, 如無意外今個星期會辦入學手續, 然後於16/10開始返學.

拔臣的上午班由10:00a.m-12:00p.m ,但軒軒11:00a.m要睡覺喎, 如轉上午班都要睇下可唔可以適應啦.

大宅

Hi Sophy,

淳淳好d未呀,見你找到學校真開心,淳淳有可以返學 ,希望淳淳返學返得開心d.

珍珠宮

醒目開學勳章

sophyma:

好囉! 淳淳退晒燒就好囉!

栢麗廣場的余秋良我都有聽聞,但又係聽人講話家下好少見余醫生...  你地真係醒,識得帶個b去 24hrs 門診,果次 hoho 有事,我同老公淨係曉即刻車佢去醫院咋!

好囉! 淳淳咁快就搵到學校,佢又鐘意添,真係好既開始呀!   搭校車? 唔....淳淳咁細,得唔得架? 我識有個 bk 媽咪,佢個囡囡就好鐘意翻學,但就成日喊住話唔搭校車...

大宅

ho_mama,

試過有次淳淳隻手整親, 睇完醫生都唔掂, 我&Daddy夜晚7:00帶淳淳去到屯門醫院睇急症, 攪到成11:00幾p.m先走得. 除非好大件事, 最好儘量唔去醫院, 真係超耐呀!

淳淳開頭返學會由工人姐姐帶, 路線同去拔臣一樣, 只係早一個站落車, 應該姐姐都O.K. 等淳淳適應後才轉搭校車.
我覺得坐校車比姐姐帶搭輕鐵好似好D, 況且校車原來是免費的.
但因為卓爾居校車無站, 而家仲傾緊, 如果都唔停站就要行去澤豐度上車, 好在住一期, 行過去都好近. 所以決定明天等Daddy放工後去辦入學手續

duck9999:

希望如妳所講, 淳淳會鍾意返啦! :lol:

珍珠宮

醒目開學勳章

sophyma:

係呀! 去屯門醫院等果d急症真係好鬼耐架,真係有d咩就c得喇! 所以果次我地係車左 hoho 出荃灣間港安醫院咋,諗住係私家,會好dd嘛!

嘩! 咁好既,free of charge 喎,正!  哦....去澤豐上車都近好方便傘! 咦....咁似乎果間美樂又幾好咁喎!

咁預祝淳淳有個新開始,開開心心咁翻學仔 lu!

大宅

hI 縉灝媽,

你幫縉灝報佐邊間幼稚園?縉灝現返拔臣返成點呀,有沒有進步,得閒一齊出來飲茶傾下.

大宅

騏樂媽:

我幫縉灝報咗美樂幼稚園la,openday果日我過去睇黎,縉灝見到有車玩都不知幾開心 校舍係比較細d,但個感覺都ok,報咗先la,因為附近都吾知邊間好, 10月14日去面試,吾知會問d咩呢?你幫騏樂搵咗學校未呀?騏樂上一堂返學有無喊呀?聽劉老師講果日都幾多日喊 :-( ,縉灝都喊咗一陣,劉老師話氹下佢又無喊 .放學個陣劉老師叫佢唱歌比我聽,佢返到屋企就唱"有隻雀仔跌落水~~成段都唱晒比我聽,真係比佢笑c 但我覺得堂堂都係唱下歌玩下車仔,無咩其他教學活動,可能e+係適應期卦
你幾時得閒呀,我多數都得閒架 出黎等佢地一齊玩下
專營外貿出口日本、韓國及歐美嬰幼兒童服裝.

http://moon.shopping.ttyy.hk/

大宅

Ho_mama,

今日Daddy已交了學費, 書簿費及買了校服, 會16/10正式返學.
這間學校的校服款式都幾靚, 質地手工就過得去. 見到D校服, 覺得囡囡好似忽然大個咗咁, 唔知著上身會咩樣呢? :mrgreen:

淳淳昨天有幾聲咳, 今日又帶她去看醫生. 如淳淳未退學的話, 今天都不能返學, 咁hoho今天上課怎樣?

別墅

淳淳這麼快就找到n1, 真好, 希望她不會哭
軒軒要下年2月才讀下學期.
聽奶奶說今天多了兩個新小朋友上學

大宅

縉灝媽,

我現想報保良蔡冠深幼稚園,因在家附近,openday會在29/10到時取報名form,希望可以讀到,我聽婆婆說剛剛出課室喊 :-( ,放學去接他沒有cry :-( 啦,縉灝好good識唱歌比你聽,騏樂沒有唱,我每次問他返學有沒有唱歌及玩車車,他不
識說,他總是不說話,快2 years總是不說話,真擔心 :-( :-(
我10中放大假,一齊出來玩

chunhomonmon 寫道:
騏樂媽:

我幫縉灝報咗美樂幼稚園la,openday果日我過去睇黎,縉灝見到有車玩都不知幾開心 校舍係比較細d,但個感覺都ok,報咗先la,因為附近都吾知邊間好, 10月14日去面試,吾知會問d咩呢?你幫騏樂搵咗學校未呀?騏樂上一堂返學有無喊呀?聽劉老師講果日都幾多日喊 :-( ,縉灝都喊咗一陣,劉老師話氹下佢又無喊 .放學個陣劉老師叫佢唱歌比我聽,佢返到屋企就唱"有隻雀仔跌落水~~成段都唱晒比我聽,真係比佢笑c 但我覺得堂堂都係唱下歌玩下車仔,無咩其他教學活動,可能e+係適應期卦
你幾時得閒呀,我多數都得閒架 出黎等佢地一齊玩下

首頁

尾頁

跳至