跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 去左BB展

禁止訪問

環保接龍勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我星期一用 蘋果日報免費入場券,換了禮物

10:00入到去,3:30 先走

一到達,馬上去 nuk排隊 (第 15個)
然後買了好多野
不過我覺得 d 售貨員唔係咁nice
我每樣用具都買了 d:半價後 $400
另外訂了 濕紙巾 :$300
也訂了洗結液 :$420

join 了荷花會 $150,取了一大堆禮物,真係好大堆

買了些少思詩樂 綿片,手帕 $ 100

訂了 chu chu 洗衣液,漂白,柔順液 $500
買了 亞 b 哥茶花 lotion $150

買了 medela nipple cream $88

伯爵府

olimo,

嘩, 買咗好多嘢呀, 我原都想擒日去, 趁有免費入場卷, 但老公唔得閒, 所以去唔成, 好羡慕你哋買咗平嘢同埋攞咗好多sample, 咁你有無買nuk奶樽, 定係用其他牌子奶樽呢

伯爵府

好媽媽勳章

有 50% off就係係好抵
否則就不需要bb展時買喇
外面的價錢都係差不多 8折
不過大批訂的濕紙巾和洗潔液就 係 good price

我只係買了3 個 大 nuk奶樽 ($46 for 3)
由於我打算餵母乳
而且之前買了幾個 平的tommee 奶樽
我諗住 d nuk 洗密 d( 我已經買了消毒櫃 和 奶樽煲 )

唔想買太多
因為都bb出世後,先知是否真的合用
所以每樣都係 買 1,2 個
例如 安撫奶咀,奶咀鍊,牙膠

伯爵府

olimo,

之前見到$72有3個都已經好抵啦, 依家你話$46就買到3個, 就更好抵, 咁你消毒煲用邊隻牌子呢

伯爵府

好媽媽勳章

我有 2 個
都係明火 (要煲水)
一個是全新的普通不鏽鋼煲
另一個係 2 手不鏽鋼 奶煲
都唔知用邊個好

由於bb出世初
我家姐會幫我
不過她是老人家
喜歡傳統 的方法
所以不會買電煲

大宅

呀...原來阿b有可能會唔喜歡那些奶咀架...
慘啦, 我係nuk買左9個大奶樽,4個細奶樽...
安撫奶嘴1,2, 如果佢唔喜歡咪好慘啦..
我以為一開始比咩奶嘴佢用, 佢就會用那種...
oh no... :cry: 我連學習杯一號都買埋
由今日開始我要多d同阿b講叫乖乖, 要用媽咪買比佢既
款式啦, 等我胎教下先...

伯爵府

olimo,

用明火烚奶樽係咪好殺菌d

伯爵府

好媽媽勳章

[quote]
vf2006 寫道:
olimo,

用明火烚奶樽係咪好殺菌d

伯爵府

olimo,

你唔會我意思啦, 我唔知明火煲係咪好過消毒煲, 我係想問人意見咋

大宅

我聽過講座講"...其實而家用蒸氣式個0的消毒係好0的架...

一) 比較安全~*
二) 煲水既BOILING POINT有時唔到100度.... 所以未必可以達到消毒既效果....而電動既蒸氣煲因為產生蒸氣...所以就一定有100度高溫...用蒸氣消毒就比較清潔~*
該用戶已被刪除

大宅

我朋友的經驗,有d蒸氣式個0的消毒鍋,响鍋內有縲絲,好易生銹,選購時要留意
我叫樂樂呀, 我媽媽想我同個名一樣, 時時刻刻都咁快樂!!
該用戶已被刪除

禁止訪問

環保接龍勳章

該用戶已被刪除

大宅

queeniedequeen 寫道:
我聽過講座講"...其實而家用蒸氣式個0的消毒係好0的架...

一) 比較安全~*
二) 煲水既BOILING POINT有時唔到100度.... 所以未必可以達到消毒既效果....而電動既蒸氣煲因為產生蒸氣...所以就一定有100度高溫...用蒸氣消毒就比較清潔~*

my experience is:

use traditional 煲水烚 milk bottles is the best way to prevent bb diaherra... using steam is the second best method...

also the hot water can use for somewhere else...

but the problem is ... you need to 睇火... and so far my elder son (2 yrs old) hasn't got any diasherra... (but compare with other little friends... using steam to sterilise the bottles...may....)

吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

大宅

study cup...

my experience is... not much use...

but if you want to buy, don't buy the pigeon one...

combi is a good brand to look at!!! (with straw)
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

複式洋房

我o個日由4:00行到8:00p.m.,因為o係NUK攞左張半價籌,所以o係o個度買左好多o野, 同個朋友一齊買, 好開心.
阿仔叫Double CHAN,皆因爸爸媽媽都係陳氏一族啊.. ;-),多左個小公主叫Luna CHAN, CHANCHANHOME呢個家好似月亮咁完滿了.

首頁

尾頁

跳至