意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 7|主題: 127066

請分享跟外傭打勝官師取勝之道

複式洋房

國民生產總值:194

請分享跟外傭打勝官師取勝之道

跟外傭打勝官師的BabyKingdom朋友, 可否分享你們取勝之道, 您們的外傭告您們什麼, 而您們又提供了什麼有力証據去証明?

我也很希望知道放假的簽收是否需每次簽收, 法庭會否接受一個月簽收一次的証明 (例如簽收出糧支票加四天例假)? 請賜教!

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

Re: 請分享跟外傭打勝官師取勝之道

打得贏o既少之又少,不如開個Topic問點解會咁多僱主輸好過!
呢樣就係我地呢期BK媽咪全部o既心願,就係自己係有限能力下互相勉勵,將工人全部衰野,特衰政府所有不公平法例拎出黎講,佢地搞到僱主輸多贏少!

我個人覺得要外傭輸,十分簡單:
[size=large]跟足法例、文件齊全、問心無愧、行得正,企得正!

大宅

國民生產總值:3552

取勝之道就係有事既時侯第一時間上嚟bk揾人幫囉...你地話係唔係???? :mrgreen: ...

別墅

國民生產總值:552

我個朋友2001年全家返老家帯埋個BunBun去澳洲,點知去到偷錢兼走佬,仲衰到番嚟去勞工署老屈的個朋友丟下去喺澳洲,由當地自願團體籌錢比佢番香港,Claim我朋友成十幾個item,共萬五蚊左右,我朋友足足跟佢戰鬥咗半年多,準備的文件裝個File成三吋厚,並反Claim佢無故失踪,引致佢的損失,上咗三次庭連個調解主任都幫晒佢,但最後一次上庭,那勞署主任同我朋友講送返個衰賓回老家那程點都要你出,而且你再攪落去仲要上多嚟幾次,你怕唔怕煩先?結果我個Friend最後都答應比成六千蚊左右個衰賓才了事算數 但上到個庭個官鬧到個賓賓死死吓,大話連篇,仲話即時叫Immigration押去走,blacklist佢,唉!我個Friend話早知咁就一直打落去

所以我覺得香港僱主好多嫌煩及費時(咁又係嘅,香港人咁忙),加上勞署d人好鐘意叫僱主比錢了事,所以才比班衰工人及佢哋d工會睇準我哋弱點來搵着數

大宅

所以我地就要利用「申訴專員」呢個部門投訴佢地唔公平囉,雖則作用唔大,但好過冇咁解...
donomother 寫道:
我個朋友2001年全家返老家帯埋個BunBun去澳洲,點知去到偷錢兼走佬,仲衰到番嚟去勞工署老屈的個朋友丟下去喺澳洲,由當地自願團體籌錢比佢番香港,Claim我朋友成十幾個item,共萬五蚊左右,我朋友足足跟佢戰鬥咗半年多,準備的文件裝個File成三吋厚,並反Claim佢無故失踪,引致佢的損失,上咗三次庭連個調解主任都幫晒佢,但最後一次上庭,那勞署主任同我朋友講送返個衰賓回老家那程點都要你出,而且你再攪落去仲要上多嚟幾次,你怕唔怕煩先?結果我個Friend最後都答應比成六千蚊左右個衰賓才了事算數 但上到個庭個官鬧到個賓賓死死吓,大話連篇,仲話即時叫Immigration押去走,blacklist佢,唉!我個Friend話早知咁就一直打落去

所以我覺得香港僱主好多嫌煩及費時(咁又係嘅,香港人咁忙),加上勞署d人好鐘意叫僱主比錢了事,所以才比班衰工人及佢哋d工會睇準我哋弱點來搵着數

洋房

國民生產總值:139

好同意winnie_sh
跟足法例、文件齊全、問心無愧、行得正,企得正!

兩年幾前,我炒咗個做咗半年嘅賓賓,
1個月前通知佢,我唔駛補代通知金,
咁啱係暑假,個女返亞嫲住,
事後條賓賓告我無比佢destination交通費,
claim 我800蚊,收到法庭傳票後,
我未上庭寫咗一大版statement 比個官,
狂X勞工處唔用腦,明知工人無理申訴都接受,
浪費纳稅人$$,仲比位代廷期香港居留搵工,
最後官叫佢找合理理由,否則無得claim,
2個月後我收到信話賓賓放棄咗!

子爵府

國民生產總值:10622

醒目開學勳章

paulchen1 寫道:
事後條賓賓告我無比佢destination交通費,
claim 我800蚊,收到法庭傳票後,
我未上庭寫咗一大版statement 比個官,
狂X勞工處唔用腦,明知工人無理申訴都接受,
浪費纳稅人$$,仲比位代廷期香港居留搵工,
最後官叫佢找合理理由,否則無得claim,
2個月後我收到信話賓賓放棄咗!

呢個新point喎?有無多D資料,我地想搵位插勞署果邊,因為我上到去半個鐘就有6件告僱主,佢地係唔需要出示任何文件去證明僱主做過乜,只需I.D.card,跟住就會收到一份上庭通知書!

男爵府

國民生產總值:7432

有人問吓、幫吓手又係好d

複式洋房

國民生產總值:326

I don't understand why the 勞署主任 & 勞署d人好鐘意叫僱主比錢了事. They are well-educated (I think), but they seem don't have the the sense of justice??? And don't help HK ppl ?

洋房

國民生產總值:39

winnie_sh:

我初初都跟你一樣,做人要對得住良心, 同你一樣;

所以,到法院"跟足法例、文件齊全、問心無愧、行得正,企得正!",宣判都唔聽,座定粒六啦!心想贏硬!
到昨天先知 "比佢D歪理"得請,依家佢仲話要到勞工到告我,要我賠一個月, 天呀! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

你既意思係佢犯咗刑事,而法官判咗佢冇罪??就放咗佢....跟住佢去LD落case去告你???
happymight 寫道:
winnie_sh:

我初初都跟你一樣,做人要對得住良心, 同你一樣;

所以,到法院"跟足法例、文件齊全、問心無愧、行得正,企得正!",宣判都唔聽,座定粒六啦!心想贏硬!
到昨天先知 "比佢D歪理"得請,依家佢仲話要到勞工到告我,要我賠一個月, 天呀! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.