意見反饋
義工
[2005年] 請問出牙仔會唔會發燒?另外如果發燒應該點處理~

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問出牙仔會唔會發燒?另外如果發燒應該點處理~

頭先夜晚發覺仔仔個額頭好熱,之後幫佢探肛,佢唔肯,大約十幾秒到...探到37.7...之後隔左一陣再探,今次試脷底...又係唔肯比我探,夾硬黎都係探得十零秒...咁就38度...

但佢個身好明顯比平時係熱好多...但飲奶又ok...可以飲番平時咁多奶,但就個人好累囉個樣...

同埋佢呢幾日d口手多到直頭滴出黎...平時係唔會,口水都唔多滴果d...所以我都諗佢係咪出牙仔...
之後又發燒...今次係第一次發燒~(之前打針果d佢都冇燒過)
所以想請教下各位應該點做~
幾時要去睇醫生? :-(

複式洋房

國民生產總值:172

Re: 請問出牙仔會唔會發燒?另外如果發燒應該點處理~

yes, sometimes bb may have fever when 出牙
如果bb燒下退下而冇其他病徵如傷風咳或手口甩皮, 就有可能係出玫瑰疹或出牙,
出牙多數係低燒 (below 38), 肛探較準, 要keep住探熱, 多喝水, 要讓他涼快, bb出汗and用溫水抺身都可幫助降溫, bb也會冇胃口所以開奶可開稀些.
如果燒過38就要小心要盡快睇醫生.
如果係玫瑰疹,燒3-4日後全身就出紅色疹,當然要睇醫生

子爵府

國民生產總值:14678

飲多 d 水, 睇定 d 先決定睇醫生都 ok.

如果出玫瑰疹, 就唔止 38 度 lu.

但浩揚仔出左 4 隻牙以黎, 都冇發燒/ 肚痾.
醫生都有講出牙本身唔會發燒/ 肚痾,
通常只係小朋友出牙時咩都咬, 食左好多細菌,
所以先會發燒/ 肚痾.

複式洋房

國民生產總值:172

just wish to share what I experienced a month ago...

我個b有日無喇喇發燒, 只是低燒<38.5, 燒下退下又冇其他病徵.
屋企老人家話:出牙仔會燒, 冇痾牙屎就一定會發燒ga, 要飲開奶茶清熱 (因為bb上腭吽緊牙),
但我冇理, 因為不嬲都冇飲.
即日就同bb睇醫生. 醫生都有講出牙本身唔會發燒, 醫生話可能係玫瑰疹要燒3-4日先出疹, 要留意下, 食住退燒藥先. 點知過左3日都係咁燒.....
跟住醫生同bb驗尿...又唔係尿道炎
又冇其他病徵, 我好擔心唔知發生咩事, 卒之決定睇醫院兒科,
醫院醫生都唔知咩事, 話可能係玫瑰疹, 要入院.
住左2日, 驗左好野都冇發現, 只係一直食退燒藥, 2日後無再發燒可以出院 (前後發燒有1星期又冇其他病徵).
最後我問醫生究竟咩事, 佢答: bb發燒好平常, 仲會燒幾日, 有時會10日, 如果唔係玫瑰疹就可能係病毒感染,亦有可能 出牙, 總之退左燒就應該冇事.
後來我發現亞b上腭一次過出左4隻牙.......有時老人家話d野都幾可信....
今次經驗都好貴下....除左心機, 時間, 住院2日仲要成hk$6900.....
.

子爵府

國民生產總值:14343

好媽媽勳章 醒目開學勳章

尋晚黎黎去去...都係37-38度...
成晚冇訓係咁3個未同佢抹一次身,又靜雞雞伶開佢個奶嘴等佢可以飲水~
今朝已經退左...變番36-37度...
不過下午出完街食野...番番黎訓左陣之後5點幾又燒過...
見佢好熱同佢探...39.7
之後即刻同佢落街搵醫生睇...
醫生話佢有d感冒喎...
但佢冇流鼻水...係有時會咳1,2聲,不過一定唔會逐親咳...
之後餵左佢食藥...叫做好左d...
我問醫生會唔會係出疹(因為我唔識)
佢可能誤會左我意思...佢話唔會發燒發到出疹...
同埋臭b食奶都ok,人地教我開奶要開稀d,變相可以飲多d水份...佢都可以飲到平時飲開既咁多奶...
只不過會比平時累好多...真係dd聲就會嘈醒佢同一醒左就會好忟爭咁樓計...
我諗佢應該係出牙/玫瑰疹喇...因為我問左好多媽咪...佢地話病左冇胃口但如果係以上2種情況...就仍然係食到平日既奶量...
同埋我頭先問醫生...醫生話出牙都有機會發燒架...
只不過唔係每個bb都會咁解喎...不過多數都會
依家睇左醫生食左藥叫做好d,個身已經冇咁燙手...仍然要不停抹身...
咁都唔緊要,最重要係快d好番...
臭b頭先食左2次藥,唔知係咪食左藥之後舒服d...佢又周圍去攪亂檔...真係...想佢定d唔通只有病...咁我地係想佢好似平時咁[活潑]算喇...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.