義工

烹飪錦囊 今日: 39|主題: 112226

請問點樣保存蒜蓉唔會變?

洋房

國民生產總值:142

請問點樣保存蒜蓉唔會變?

如果我想得閒整定D蒜蓉,要點樣處理呢?
將蒜蓉放入玻璃瓶,之後落生油定熟油?
要唔要贊滾油?
同埋可以擺幾耐?

珍珠宮

國民生產總值:30040

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 請問點樣保存蒜蓉唔會變?

入玻璃瓶後落生油, d 生油一定蓋過蒜蓉面, 唔可以贊滾油, 如果你贊左滾油咁到你用個時就做唔到爆香佢的動作. 可以擺好耐都得, 不過實際時間我就唔確定, 因為我一次會整 3 大舊, 放係雪櫃度慢慢用..... 用晒再整.

公爵府

國民生產總值:26018

2018勳章 畀面勳章

有人教我要落少少鹽, 係咪既呢?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係先將d 蒜頭攪碎(千其唔好有水), 入玻璃樽, 加生油蓋過蒜蓉面, 放入雪櫃, 都可以放好耐。

我冇放鹽架!!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

國民生產總值:2405

放入雪櫃可以放2個月, 我常常做定的, 生油ok, 到用的時候才爆佢, 若贊熟油, 放奈左, d蒜容就唔香的.

洋房

國民生產總值:142

明白晒!
唔該晒各位媽咪!

大宅

國民生產總值:3428

浸Olive oil 得唔得?

珍珠宮

國民生產總值:30040

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

得只要無水份及油過蒜蓉面頭就得....

HoW 寫道:
浸Olive oil 得唔得?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.