母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 餵人奶餵到BB超重

重磅bb的mama們, 你地平時食d mug野ga? bb可以咁重ge.

我阿囡又趺磅la, 早一個星期有6.3kg, 今個星期得6kg. Help! 點解會咁ga

男爵府

臭b4個月時7.83kg
過幾日又再去健康院...我地o係屋企係咁2磅, 好似有20-22磅左右, 健康院可以會輕2磅..
不過佢由出世到依家都係跟返75%條線

複式洋房

阿囡仲有幾日就4個月, 出世時50%, 所以佢應該有6.4kg,如果下星期去健康院唔夠秤, 就會少過50%. :-(

複式洋房

其實我都估唔到亞b會重得咁快ga~佢出世得2.99kg(屬細碼)...一個月就4.55kg...兩個月7.25kg...我都比佢嚇親 ~
亞b咁大份可能係遺傳o掛(我老公好好肉地ga~ )!!!又或者係亞b食得好密,少食多餐(1-2.5hrs 一餐,一餐分2-3次食,每次5-10mins......玩死我:-x),另外,我勁食得可能又有關係(特別係飯..我一每餐都食兩大碗飯ga~ )

男爵府

食人奶唔好同佢減, 由佢食, 我個囝 4個月時都20.5lbs, 依家5個月著加大碼片, 而大囡個時都係over100%, 總之由佢

洋房

我想問o下超重bb o既媽媽要唔要番工o家... 因bb自我返工後就無之前重得o甘勁... 之前係2星期幾磅幾磅o甘上, 面珠仔漲 book book... 但現家面仔d肥肉都唔見lu.... :-( :-(
2個月時仲差0.03kg先合格(個姑娘講1個月重2kg)... 明日去健康院.. 唔知佢點

男爵府

jsa,

姑娘同你講1個月要用2kg先pass?
唔係0.5咩

男爵府

cherrian 寫道:
jsa,

姑娘同你講1個月要用2kg先pass?
唔係0.5咩

應該係2lbs!

jsa
我要返工ga

洋房

婕婕媽:

呀... 係呀... 每星期要重0.125kg, 1個月要1kg.. 傻o左添...

你bb幾大呀?? 每日食幾多餐? 每餐食幾多呀?

子爵府

一個月重0.5kg就pass ga la
每星期要重0.125kg x 4=0.5kg

男爵府

basilmama 寫道:
一個月重0.5kg就pass ga la
每星期要重0.125kg x 4=0.5kg

係lor, 我都記得姑娘話0.5係pass, 1kg係幾好架啦

男爵府

Jsa

阿囝剛5月大, 一日六餐, 用奶樽食, 通常7安

大宅

我個b一個月重1.5kg,佢係加大碼b出世有3.89kg,佢食唔定時架,有時2個中一餐,有時4個中一餐,有時又6個中一餐,個姑娘叫我比水佢飲,我又怕佢無營養,姑娘仲叫我同呀b介夜奶,不過我到而家仲未同佢介,我好唔忍心見到佢喊唔比佢食,所以到而家都未介到,見佢食無定時又開始想比佢食奶粉,等佢定時定侯食奶...唉!真係唔知點簡,因為我自己打算餵到1歲架,希望我堅持到啦,有時我同d朋友講呀b既情況,佢地又會叫我餵奶粉,餵奶粉呀b食得好小架,我又怕佢唔夠營養,仲之好頭痕.

洋房

婕婕媽 寫道:
Jsa

阿囝剛5月大, 一日六餐, 用奶樽食, 通常7安

嘩, 一日六餐 通常7安 = 42oz/day... 我囡囡現家3餐先食得12安, 有時10安....

我囡囡唔係好仲意用奶樽. 所以我盡量每2個鐘埋身喂佢一次(放工或放假). 唔知食幾多因有時3mins, 有時15mins... 但希望佢可以長番d肉.

係辛苦d, 3個月仲要2個鐘喂一次... 但無辦法啦....

男爵府

我都唔知,雖然我係多奶,不過我個仔飲哂都係唔多重得去邊!
只係得個高!

洋房

文里文靜 寫道:
我都唔知,雖然我係多奶,不過我個仔飲哂都係唔多重得去邊!
只係得個高!

係呀, 係呀. 我呀b得個長字.
唔知係唔係遺傳呢... 因我o地兩個都高大型

複式洋房

唔合格的媽媽
今次相信你一定會成功餵到人奶!
1。我bb每次都食兩邊。為0左儲奶,e+先比bb食兩邊,跟住餵邊泵。
2。邊餵邊泵不會不夠,泵得多,“產量”多。bb個零兩個鐘食一次奶,可以刺激乳房。bb不夠食,自然就會密0的呀。
3。不知。我bb只兩個月人仔。
4。看你的bb每日是否夠,如果夠i,就可以做冰奶。不過,有0的bb不鐘意食冰奶wor。
全人奶雖然辛苦,但是bb比較不易敏感,少生病,如果打c-egg或者扭計,也很容易搞定,日後也賜教容易管教。很值得!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊