懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

預產日胎死婦控東院 (Fm Oriential Daily 06/08)

懷 胎 十 月 , 竟 在 預 產 期 當 天 發 現 胎 死 腹 中 。 馬 女 士 於 懷 孕 後 期 感 到 胎 動 減 少 , 在 東 區 醫 院 接 受 產 前 檢 查 時 向 醫 生 提 出 , 醫 生 一 直 認 為 胎 兒 正 常 。 她 指 摘 醫 院 疏 忽 , 沒 有 及 早 找 出 問 題 , 令 胎 兒 失 救 。 她 先 後 向 東 區 醫 院 及 醫 院 管 理 局 等 不 同 渠 道 投 訴 , 但 得 不 到 滿 意 答 覆 , 遂 透 過 法 律 援 助 署 入 稟 法 院 , 追 究 責 任 。 院 方 強 調 , 在 預 產 期 前 三 日 已 建 議 為 馬 女 士 催 生 , 但 遭 拒 絕 , 以 致 未 能 及 早 誕 下 嬰 兒 , 又 強 調 突 發 性 胎 兒 死 亡 難 以 事 前 預 料 。

現 年 廿 七 歲 的 馬 女 士 ○ 二 年 懷 孕 , 預 產 期 為 同 年 十 二 月 二 日 。 她 憶 述 , 懷 孕 卅 六 周 起 感 到 胎 動 次 數 減 少 , 已 向 醫 生 提 出 , 醫 生 說 每 日 胎 動 夠 十 次 便 可 放 心 。 她 將 每 日 第 十 次 胎 動 的 時 間 記 下 , 發 現 時 間 不 斷 推 遲 , 但 醫 生 檢 查 時 仍 堅 稱 胎 兒 正 常 。 她 於 十 一 月 廿 九 日 到 醫 院 檢 查 , 護 士 花 上 一 小 時 才 聽 到 胎 兒 心 跳 , 令 她 懷 疑 胎 兒 可 能 有 問 題 , 但 護 士 只 說 「 BB 貪 睡 」 。 她 在 預 產 期 ( 十 二 月 二 日 ) 前 一 日 感 覺 不 到 胎 動 , 翌 日 立 即 趕 往 醫 院 檢 查 , 醫 生 已 聽 不 到 胎 兒 心 跳 , 照 超 聲 波 證 實 胎 死 腹 中 。 馬 女 士 認 為 , 「 如 果 醫 生 及 早 為 BB 照 超 聲 波 , BB 可 能 救 得 番 」 。

東 區 醫 院 解 釋 , 馬 女 士 於 十 一 月 廿 二 日 向 醫 生 表 示 感 到 胎 動 減 少 , 醫 生 為 胎 兒 進 行 心 動 掃 描 檢 查 , 顯 示 胎 兒 情 況 滿 意 和 心 跳 頻 率 正 常 。 一 周 後 ( 廿 九 日 ) 的 跟 進 檢 查 , 心 動 掃 描 檢 查 仍 顯 示 胎 兒 正 常 , 但 馬 女 士 當 時 糖 尿 顯 著 偏 高 , 醫 生 建 議 為 她 催 生 , 但 她 沒 有 接 受 。

院 方 指 出 , 醫 生 曾 檢 查 夭 折 的 嬰 兒 , 但 沒 有 發 現 身 體 或 臍 帶 有 異 , 驗 屍 及 病 理 胎 盤 檢 驗 並 無 顯 示 任 何 引 致 胎 兒 死 亡 的 原 因 。 該 院 指 出 , 這 類 突 發 性 胎 兒 死 亡 難 以 預 防 , 與 醫 生 有 否 耽 誤 診 治 無 關 。

院 方 曾 建 議 催 生 遭 拒
醫 管 局 公 眾 投 訴 委 員 會 回 覆 馬 女 士 時 指 出 , 她 的 情 況 屬 於 未 能 解 釋 的 突 發 性 胎 兒 死 亡 , 難 以 預 測 或 防 範 。 醫 生 得 悉 她 子 宮 較 大 和 糖 尿 偏 高 , 可 能 令 胎 兒 過 重 , 建 議 她 催 生 , 但 她 不 接 受 , 故 認 為 投 訴 不 成 立 。

馬 女 士 解 釋 , 當 日 因 預 產 期 臨 近 , 希 望 讓 胎 兒 自 然 出 生 , 並 非 不 接 受 催 生 , 院 方 和 醫 管 局 不 應 將 責 任 推 到 她 身 上 。 經 過 此 次 不 愉 快 經 歷 , 她 對 公 立 醫 院 失 去 信 心 , 懷 第 二 胎 時 轉 到 私 家 醫 院 分 娩 。

男爵府

Re: 預產日胎死婦控東院 (Fm Oriential Daily 06/08)

真係好不幸
果位媽媽都有主動同醫生提出都攪成咁
所以如果有疑問都係睇多一個醫生聽多個意見好d

複式洋房

Re: 預產日胎死婦控東院 (Fm Oriential Daily 06/08)

其實, 我都唔係好相信政府醫生,
我都係東區做產檢同生BB,
但係一路都搵私家兩邊睇,
因為真係對政府醫生冇信心

伯爵府

但醫生因佢糖尿偏高 ,曾建議佢催生,而佢唔接受,其實佢都應該負番少少責任。我同意最好政府、私家兩邊睇,此終政府檢查得無咁詳細,當自己覺得有咩唔妥,可以立即去私家check清楚。

子爵府

好媽媽勳章

明知自己feel到個胎唔多妥,醫生又建議催生,但死都唔制要自然順產,我覺得唔係醫生錯晒,孕婦本身都有責任.可能醫生無講到個后果有幾嚴重,係醫生立場講左俾你聽點點點,你做唔做由你自己決定喇.個媽咪又唔睇多個醫生問下意見,一條人命就咁俾個媽咪d無知害死.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

renren 寫道:
明知自己feel到個胎唔多妥,醫生又建議催生,但死都唔制要自然順產,我覺得唔係醫生錯晒,孕婦本身都有責任.可能醫生無講到個后果有幾嚴重,係醫生立場講左俾你聽點點點,你做唔做由你自己決定喇.個媽咪又唔睇多個醫生問下意見,一條人命就咁俾個媽咪d無知害死.

Agree.....既然醫生已建議催生, 即覺得有問題最好儘快比bb出世. 不過孕婦唔同意, 咁佢自己都要負責任囉. 如果醫生由頭到尾都無提供選擇比孕婦就話有問題啫.....

大宅

我自己預產期係5月22日,但係25日淩晨先穿水,等到十幾個鐘都未生得,我自己擔心

伯爵府

香香公主 寫道:
但醫生因佢糖尿偏高 ,曾建議佢催生,而佢唔接受,其實佢都應該負番少少責任。我同意最好政府、私家兩邊睇,此終政府檢查得無咁詳細,當自己覺得有咩唔妥,可以立即去私家check清楚。

我都同意你既講法

男爵府

我自己有個朋友當年因為有孕婦0既糖尿病, 佢當日入0左院, 食食下晚飯護士同佢做check-up, 發現佢血糖超高, 直頭立即幫佢開刀拎bb出0黎.

如果醫生已經叫佢催生, 我覺得佢應該照佢說話去做.

需知道, 政府醫生唔會係無原因之下, 做一0的比自然生產花費較多資源0既醫療情序.

佢自己唔聽醫生講, 0甘就真係無話可說....
違規簽名-超版代刪

男爵府

我都好同意

susanpang 寫道:
[quote]
香香公主 寫道:

我都同意你既講法[/quote]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree
但真係好多人認為自己叻過醫生, 唔聽人講, 又唔去搵多一兩個醫生問意見...好可惜呢. :-(

子爵府

其實佢都做過兩次心動掃描檢查, 如果個時已經有問題既話無理由睇唔出既, 我都相信個bb係佢地所講既"突發性胎兒死亡", 我自己都係東區生, 我就覺得佢地其實已經好小心, 好似我甘, 血壓高d又要我住院檢查, 體重持續輕又捉我住半日院做心動掃描檢查, 衰就衰在佢地只會照兩次ultrasound, 所以我先自己keep住睇私家.... 畢竟政府醫院資源有限....

其實佢當初真係甘擔心, 就應該自己睇私家, 除左醫生叫佢催生佢唔肯之外, 佢係預產期前一日成日都感覺唔到胎動, 有咩理由第二日先"趕"去醫院? 有d野唔可以怪哂東區醫院既...

大宅

不過睇完又真係好難過, 辛苦左10個月, 竟然無左個bb, 好慘, 我都係去東區check同生, 我覺得d姑娘好好, 好緊張果喎, 睇完都幾驚
..

大宅

:-( :-( :-(

大宅

好媽媽勳章

睇完我都好驚,因為我都係下個月係東區醫院生bb,希望一切順利喇!最緊要bb健康!

其實bb係媽咪肚裏面足足十個月,突然無左真係好傷心架!希望馬女士唔好太傷心喇!

洋房

actually, if the baby is weak already, the chances of living after delivery is very very slim.
sometimes, 一切都係整定....

I think it is more hurt to see the baby die after birth than while inside the mother.
她與他是我的驕傲 :-D

複式洋房

覺得最可惜的係個bb :-( :-(

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

mmama 寫道:
覺得最可惜的係個bb :-( :-(

同意,不過件事令人好傷心 :-(

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係好慘~
不過我又覺得個媽咪發覺bb有問題,點解自己唔去c家check真d呢????
政府產檢多數只係幫bb聽心跳,極少數先會照超聲波,所以我情願浪費d錢,都要keep住知道bb係肚到既情況,咩檢查同產檢都去c家做(例如:雖然我只係22歲生bb,唔一定要做oscar,但係我都要去做!)

男爵府

畀面勳章

完全同意
香香公主 寫道:
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

首頁

尾頁

跳至