母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個月大,幾耐食一餐?

我BB呢幾日好多時到3個鐘都未醒話要食奶,半夜仲隔5-6個鐘先要食,係咪可以3.5-4個鐘食一次?夠唔夠架?同埋要唔要俾BB飲水?幾時俾?俾幾多?

有經驗媽媽可否分享?

大宅

Re: 一個月大,幾耐食一餐?

維維一個月大時都係兩個鐘左右就要食奶,夜晚一樣,同埋我無比水佢飲

複式洋房

你可以留意bb一天有否6條以上較濕的尿片,有的話表示bb夠飽,不用刻意叫醒bb吃奶。If 沒有則要吃密些了。
樂樂B係06年5月尾出世。 :-)[img][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/173039[/img]]入嚟睇吓我啦![/url]

大宅

Dear buibui,
你就好啦, 半夜5-6個鐘先食一次, 等於自動介左夜奶啦!
我bb今日剛滿一個月, 仍然2-3個鐘就食, 每次食7-10分鐘不等。
如果大小便夠多就可以等於食夠份量, 你一個月及兩個月都要幫bb打針, 到時check下增磅情況。
人奶水份充足, 頭6個月都無須俾水bb飲, 除非bb食奶食得唔好, 因聽過有bb出現缺水情況。
我都係新手人奶媽咪, 以上是健康院教的

大宅

doublei

都唔算介夜奶,因為九點幾食,5-6個鐘後都係半夜起身,不過我訓得長時間左,無咁辛苦就真。我BB一日喊幾次,想佢快D介埋大喊。。。

我BB每次食35-45分鐘,食得較慢,不過唔太密都算佢啦!佢大小便都唔錯! 我打算同BB打6合1,暫時唔會去健康院。。。我抱住BB係屋企磅,都見有重到!

我都聽過話餵人奶唔使俾水BB飲,但我又聽人講你唔早D俾水BB飲,遲D佢唔肯飲,我咪見BB喊到成頭大汗,又有排食奶咪俾D水佢囉,0.5-1安,幾日俾一次。又有個姑娘講,夏天俾少少水BB都OK。

別墅

我個仔2-3個hour就要食

佢都冇飲水

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊