親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我報料:澳門利澳酒店

Lee間酒店雖然話新又算係平(可能係試業期間)但係我覺得我係唔會再去囉! 我上兩個禮拜前

大宅

Re: 我報料:澳門利澳酒店

咁酒店無理由會預人屈蛇,雙人房妳住足六人,其實酒店有權不準你這樣的.要加被鋪,當然要收你錢.
早餐buffet好少去到11:00的,10:00/10:30都好正常.當然,9:20已不再添就做得不對.可能他們根本無想過有人會淨食一般早餐.而且他也應做足戲,不要在客前"匡"多士,雖然材料可能仍是那些包,也應躲在

大宅

我唔係租普通雙人房喎!我係租豪華套房(1大房+1個大廳+2個洗手間)仲係同酒店租而唔係經香港agent囉!我都係見到佢賣廣告賣得噤恆所以就試

別墅

TT168
睇咗你的經歷我諗唔可以怪晒hotel方面囉.

first, 講吓大堂的情況, 講真而家香港同澳門撞口撞面都係內地人, 而內地人的威力同殺傷力, 我諗你就算冇親身感受過, 都一定聽過. 所以唔可以怪晒hotel的工作人員, 當然佢哋有責任take care 所有顧客.

另外係早餐, 我諗hotel嗰边應該有註明(如果冇咁就一定係hotel唔啱), 所以如果你諗住係比工人同大仔食, 可以叫佢哋早少少起身食咗先, 其他小朋友可以瞓多一陣先再去第二度食嘢. 講真剩返45mins好多hotel都未必會再出食物. 不過我諗hotel應該比你哋request的食物囉, 如果早餐時間未過而又叫咩冇咩, 比我一定投訴.

食物同管理差就係hotel的問題.

至於話一間room, 如果人多住攞枕頭和Blanket要收錢, 咁要睇吓間房本身係比多少人住, 如果係for2個人, 而你又咁揚比咁多人住咁一定收你錢啦. 除非你靜靜地冇人知咁又另當別論. 不過講真我住過咁多hotel一間正常double room起碼有4個枕頭同spare被, 何況你間貴嘢.

總括來講, 我諗呢間hotel太新, 有好多嘢可以做好d, 但係好難同文華或威斯汀比較, 呢2間都貴d啦, 同埋有時經驗係要時間. 但我諗都好難同文華或威斯汀比架啦. 下次住d有信譽的, 特別係有小朋友. 因為有小朋友要睇的嘢會多好多.

不過我諗如果比我我check-out時會投訴囉.

大宅

咁可能我cheap啦,
不過提提你,長隆是食到10:00(10:30?)的,而且通常到8:30後就要等位,到時你要有心理準備.
其實除了時間,其他真的是酒店餐廳有不周之地.可能新酒店,無經驗接受大批住客.
我住長隆,第一晚是免費upgrade的,中旅的職員提我,那是雙人房upgrade的,所以理論上是only for 2,到時酒店有權要求收我加床費.所以問題不是間房的價錢,而是那房for幾多人.當然,如果一般情況下仍是否收費,那就比較少,就算我住的cheap酒店,都很少收費的.

大宅

samllshop,
我同你

大宅

Maggie3493

點解要再收你錢呀!話明係免費upgrade,係雙人房upgrade去家庭房喎!家庭房有張大床+2張單人床,你實夠住啦!你無我噤多人呱!仲想收咩

男爵府

TT168

我完全感受到你的不滿,我昨天剛從macau回來,2日1夜住利澳,當初揀利澳係受呀叻買廣告影響的,點知去到係另一回事,首先一入酒店大堂係人山人海,唔知係5係個lobby細呢,無時無刻check in or check out都排晒長龍,仲有個lobby係一陣陣煙攻埋嚟,等多陣都得辛苦死。我地10:30am check-in攪完一大輪手續取房、因要2pm先上得房,咁我地咪寄存行李後,咪去食飯行街囉,到3點幾再番去,點知counter話先頭無同我地confirm啲房,我地3間房已比人住佐,咁又攪一大輪手續,最後話upgrade我地去高級客房喎!!!!咁好啦,終於上房,唔知係5係期望好高啦,上到去有小小失望囉,比預期差了少少,因話upgrade佐d房嘛,應該好靚至啱,高級客房都不外如是,咁普通房咪好差囉。好啦諗住去游水,但counter話仲係3號風球,泳池closed。咁咪唯有搭taxi去行街囉,問3個的士司機,3個都話一早已落風球啦,咁點解洒店要講大話呢

我同老公都要瞓好高的pillow,他們的pillow超魏,打落去counter,居然話要$50個pillow,被就$150。我當然無要啦。朝早6:30am有bell boy拍門問我地係5係要check out,check你老闆呀!!!幾點呀check out,7:00正外面地盤打裝boom boom聲,想瞓耐少少都5得,仲有d房門珊埋時好響
,橫掂醒了去食早歺之後去游水,上到去居然人群控制唔比入,等佐30mins入得去了,但d水勁凍,個個凍都牙到振埋, swimming pool又細又凍啦!

check-out啦!嘩check得好仔細,打爛了個杯要賠$10,
仲有呀d lift多呀,但鬼死咁慢又多人等喎。

仲知利澳酒店有今次無下次啦 ,black list

大宅

codychan,
終於都有人明白我講緊D咩

大宅

我plan左8月中同小朋友過macau住利澳, 如果咁差, 有無其他提議呢?

大宅

其實你有無其他心水酒店?你有幾多人去呀?如果星期六通常都係好貴,邊間都係噤上下價錢,如果為小朋友只有兩個選擇威斯汀同文華,兩間都有promotion比家庭也有節目安排比小朋友添!但係真係高消費

大宅

我一心住利澳, 唔知其他啦! 我是平日去的, 除威斯汀同文華外, 有無d經濟d呢?

TT168 寫道:
其實你有無其他心水酒店?你有幾多人去呀?如果星期六通常都係好貴,邊間都係噤上下價錢,如果為小朋友只有兩個選擇威斯汀同文華,兩間都有promotion比家庭也有節目安排比小朋友添!但係真係高消費

侯爵府

我都係剛剛係macau 返hk & 住利澳.

佢地講既野係無錯既, 我絕對同意.

個個都5知乜野lift黎, 超慢, 我地走個陣等左15mins 都無lift, 成1x人係度等lift, 15mins 一個都入5到, 最後要坐貨lift 先落到大堂,check out 又要排長龍, 攪左over 20minutes

大宅

我會建議金龍酒店都幾好,大約係$620左右啦!但係唔係套票,我係講緊淨房,我住過都幾新、房間就唔算大,但係好方便,對面就係漁人碼頭又近八百伴又近碼頭!如果唔怕遠,其實住麗景灣酒店(以前海悅)房間夠大,泳池都夠大,無賭場所以無噤雜!!都幾relax!大約$520淨房價,你試

侯爵府

龍馬媽媽 ,

不如試下hyatt or 君怡啦, 佢地都平過利澳 :lol: :lol:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Maggie3493 寫道:
咁可能我cheap啦,
不過提提你,長隆是食到10:00(10:30?)的,而且通常到8:30後就要等位,到時你要有心理準備.
其實除了時間,其他真的是酒店餐廳有不周之地.可能新酒店,無經驗接受大批住客.
我住長隆,第一晚是免費upgrade的,中旅的職員提我,那是雙人房upgrade的,所以理論上是only for 2,到時酒店有權要求收我加床費.所以問題不是間房的價錢,而是那房for幾多人.當然,如果一般情況下仍是否收費,那就比較少,就算我住的cheap酒店,都很少收費的.

老實講...我去過好多地方旅行(包括大6又好,macau又好,日本,杜拜,韓國,星馬泰等等....),5星又住過,cheap既都住過,都未試過拎枕頭同被係要收錢的 ?-( 可能我見識小啦~如果係咁既酒店再+上咁既服務,送比我都唔會住囉~
仲有呀,加床費同拎枕頭,被加錢係2回事啵!加床人地梗係要收你錢啦~同埋我住過咁多酒店,10間有9間個櫃到一定有多2set枕頭,被擺係到架啵~如無果d叫佢比都無問題既!
幫你免費upgrade又要收加床費??(upgrade左又加咩床??唔通好似你咁講要"屈蛇"??)唔係掛 ?-( (

男爵府

我都係上星期見識過利澳
又係兩間套房, 一間尚算ok 另一間就真係唔好提
個廳勁細唔在講(睇電視耐d, 分分鐘變"豆雞"),
因為訂房時講明係有1.8米的大床兩張(套房),
點知淨係每張得3尺半
又講大話話每層只得二間套房,
所以無得換, 足之要我自己話down grade去豪華客房
先有大床..(后來bell boy話每層有4間套房)
早餐仲過份7:00-9:00 ?-( ?-( 超細唔靚唔講,
食物仲幾難食吓 :tongue: :tongue:
游水要計人頭(每間房兩位)多咗大人$100/細路$50
d 水真係好冷吓..泳池好細
房內無spare pillows/blanket
spa只得男賓部 真係激鬼c..
lift又細又慢 陪客小姐大搖大擺難撻撻
一句講哂, 間酒店未夠pro..想有下次都好難 :tongue: :tongue:

男爵府

龍馬媽媽,

如果就價錢, 我都係咁話 :wink:
hyatt好似改裝后叫麗景灣酒店!!
MomMom 寫道:
龍馬媽媽 ,

不如試下hyatt or 君怡啦, 佢地都平過利澳 :lol: :lol:

奇實近近地東方文華真係最合小朋友玩
又近金沙及漁人碼頭 的士都save番..
自己book(打800collect)會平d

大宅

cheerio 寫道:

spa只得男賓部 真係激鬼c..
lift又細又慢 陪客小姐大搖大擺難撻撻
一句講哂, 間酒店未夠pro..想有下次都好難 :tongue: :tongue:

大宅

首頁

尾頁

跳至