跳至
[2004年或之前] -PART IV

首頁

尾頁

子爵府

Re: (開張大吉)<<2004年10月媽媽會>>-PART IV

有3個風COMING緊喎.... [img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/28/28_2_2.gif[/img][img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/28/28_2_1.gif[/img]

珍珠宮

Re: (開張大吉)<<2004年10月媽媽會>>-PART IV

我估無一個會仲香港, 全部都吹晒去tw, jp 得寶霞有少少機會

yoyobb 寫道:

有3個風COMING緊喎.... [img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/28/28_2_2.gif[/img][img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/28/28_2_1.gif[/img]

大宅

以前就話︰打風唔成三日雨﹐家陣就係︰打風唔成局到暈。三個風真係未必係好事。

all,
有無人有pampers棉柔 L碼64片膠袋1個可以俾我?我個新印好快咁掉咗我1個﹐搞到我而家差1個先換到1包輕鬆穿呀。 :-( :-(

男爵府

早~~

無人

珍珠宮

好媽媽勳章

All,
Morning!

維比,
我咪"人"囉!

All,
尋晚我近六點都去左bb展. 去左English Time的counter聽左個sales的介紹. 過左近七點走時先匆匆買左幾罐羊奶糖同埋睇左combi的counter(不過冇買到玩具).

我想請教大家, 我見呢度都有幾位媽媽係用Disney World English的, 我想問大家點解揀DWE, 唔揀English Time呢? 有比較過嗎?
我在其他forum聽過人講話DWE的內容比較舊, 唔多追上時代. English Time的comments似乎唔錯.
本來我覺得呢d教錯好貴, 唔值. 但係我發覺智程睇左phonics kids之後, 有些英文字母的發音真係好準. 例如"M", 佢真係讀得出"埋口"同個"吳"音. 所以我又開始改觀, 覺得如果有一套完善系統俾佢學英語似乎唔錯.
請大家指教.

大宅

子爵府

Morning
各位一返工就望打風真係志同道合呀雖然有3個風,但係好似都唔會影響到香港囉

[size=small]♡Amy,
我係用DWE架,由Jas9個月大開始用架,都差不多用咗成年啦,不過依家Jas已經無興趣啦...但係o係呢一年裡面,Jas真係學識好多生字,不過係要見圖先識囉,同埋都可以用simple english同人溝通啦,所以我買咗phonics同flash cards,因為DWE真係無phonics學架,仲有唔識認字都好弊囉,要用flash cards以補不足,不過Jas太大啦,其實應該好細果時開始用先最effective...我揀DWE係聽到好多口啤咋,反而無人講話English Time有咩好,所以我咪跟大圍囉,好膚淺架咋我!!!

男爵府

勁呀, 21歲生4個

3 歲 女 兒 上 台 支 持 參 選
懷 第 4 胎 21 歲 女 當 選 靚 媽

【 本 報 訊 】 靚 媽 唔 易 做 , 尤 其 是 懷 孕 中 的 年 輕 靚 媽 。 21 歲 的 鄭 詩 敏 很 快 便 是 第 四 名 孩 子 之 母 , 她 昨 日 懷 第 四 胎 參 加 靚 孕 媽 媽 選 舉 。 這 位 超 級 媽 媽 17 歲 已 榮 升 人 母 , 其 後 連 續 三 年 懷 孕 , 現 已 育 有 兩 女 一 子 , 第 四 名 兒 子 預 計 明 年 2 月 出 生 , 「 求 子 若 渴 」 的 她 打 算 再 接 再 厲 , 聲 言 「 會 繼 續 生 」 。

男爵府

amy,
我之前去聽過ET 0既介紹, 佢有COMPARE ET 同DWE 0既分別, 不過我唔記得左LU.
但我覺得買一套呢D, 正同梅講, 而家買就要諗下佢仲會唔會住定定睇.因為小朋友都大,話晒價錢都唔平嘛.
不過ET 口啤少, 因為佢比較真, 用0既人仲未普及架.

珍珠宮

好媽媽勳章

Mui Mui,
"好膚淺架咋我" ~ same same lar. 我都係在另一些topic聽到人講話English Time好, 所以我有興趣囉.
另外, 我唔同意你話Jas而家太大喎. 因為我成日聽人講, 細路仔3歲前學語言都容易好多. Jas而家2歲都未夠, 點會話太大呢? 其實我係buy有個theory話小朋友太早(2歲前)同時學多於一種語言會容易混淆, 所以我在智程近2歲才開始考慮買呢d教材.
"唔識認字" ~ 我覺得你唔使擔心/心急. 因為Jas仲細, 唔使咁細個學認字啫. 人地外國的小朋友, 都係識講好多野, 都未識認字啦. 未夠2歲人仔要學認字, 真係好辛苦耶!
你話DWE冇phonics, 咁又真係幾唔好. English Time claim佢自己係有phonics元素, 例如有些句子係同音的. 我覺得phonics真係好有用. 我好多謝我小學時媽咪有俾我學, 所以而家見到d唔識的字, 都估到讀音. phonics對英文黙書更有幫助.

大宅

早晨

amypekkle
雖然我兩套都冇買,但我兩套嘅demo都有睇過,DWE睇落真係好舊,聽講話已經有20年歷史,期間又冇update過 ,至於english time就話佢地係根據DWE改良過,再切合番現代社會咁喎,不過我個人就鍾意睇DWE多d,覺得畫面簡單d訊息清澈d,至於english time我比較主觀,我就唔係好like個伯伯做主角,覺得成個畫面好唔吸引 :-|

不過話時話,而家先買會唔會唔係好化算呀,我覺得佢地再大d就會唔肯睇,況且佢地都就黎返學,不如留返果幾皮嘢俾佢返學仲好啦 不過每個家庭需要唔同,同埋妳又唸住生多個,到時留番俾個細佬/妹都抵嘅

珍珠宮

好媽媽勳章

維尼bb 寫道:
勁呀, 21歲生4個

嘩! 生完第4個仲諗住再接再勵呀! 佢真係有米呀, 養咁多件.

珍珠宮

cat_house
64L d 印花同46L d印花有咩分別架, 如果無分別, 我有呀, 可以比你, 你pm個address比我啦

amy
我睇過ET demo, 我覺得太新穎, 返而我接受唔到, 好似最basic既abc song都唔係傳統果首abc song 反而dwe可以學到d基本野, 好似楓楓而家都分到 left and right咁, 係不知不覺咁學識左架, 不過你唔係打算而家先買dwe/et呀嘛

男爵府

amy,
另一樣, 我時時都聽到ET 0既售後服務麻麻咋WOR, 仲有投訴添

大宅

早晨!!

潔,
小魚都好like玩水水wor!

amy,
你有冇比智程睇過ET同DWE的sample碟ar? 謙謙睇過呢兩張sample 碟, 我發覺佢buy DWE多D, 因為佢一見到mickey就會指住話比我知係mickey, 真係好神奇架! :lol: 不如你都試下比 sample 智程自己簡下, 睇下佢buy邊樣多D仲好la!
另, 上個sunday我都去左BB展, 今次好似攪得唔係咁好, 我地排隊買飛都排左半個鐘, 老公排完隊已經冇心機行, 我就係度等到煩, 好彩冇帶謙謙去咋, 唔係買完飛就走得la! 好彩入去都買左唔少野補返數! :mrgreen:

男爵府

儀,
要珍寶裝0既先有用架.

bobosweet 寫道:

cat_house
64L d 印花同46L d印花有咩分別架, 如果無分別, 我有呀, 可以比你, 你pm個address比我啦

大宅

我唸佢應該係嫁得個好老公囉,如果唔係咁後生就肯生,仲一生就生咁多件添,仲話要再生
一個字"勁"

amypekkle 寫道:
[quote]維尼bb 寫道:
勁呀, 21歲生4個

嘩! 生完第4個仲諗住再接再勵呀! 佢真係有米呀, 養咁多件.
[/quote]

大宅

all

係呢,有冇人用緊HP電腦呀?我唔見左跟機隻碟搵唔番呀 :-|

珍珠宮

OIC :mrgreen:

維尼bb 寫道:
儀,
要珍寶裝0既先有用架.

[quote]

cat_house
[/quote]

大宅

bobosweet,
我都唔知有無分別架﹐張pamphlet又係屋企添﹐等我今晚check清楚再話你知。
先唔該晒先。

cat_house

首頁

尾頁

跳至