跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: (開張大吉)<<2004年10月媽媽會>>-PART IV

早晨

依家搵工, 真係報自己single會著數d嫁~
我個fd(已婚5年以上), 係依家公司做左幾年, 但d人仲以為佢single, 因為佢去見工時, 報自己single, 佢話唔係o甘報好難搵工, 唉~

[quote]
feiangel 寫道:
其實我覺得依家個社會真係對我地呢d working mom好唔公平架,好似我地去見board咁都成日會問:你有小朋友架喎,點樣平衡工作同家庭呀?個post成日要開ot架喎,你點handle到呀咁?

我有個fd個老闆揀人果時仲要講到明一定要揀single,點知我個fd去做左幾個月就結左婚,咁個老闆就開始發神經,日鬧夜鬧佢啦,仲要話當初係因為我個fd single先揀佢,諗住佢係always available喎,妳地話係咪痴x線!

不過我彩我一向都係彩取公司分明的態度做野架,放左工一定唔諗公司野,公司又唔係我的全部。

[quote]

子爵府

Re: (開張大吉)<<2004年10月媽媽會>>-PART IV

[size=small]♡fei fei,
我好agree with你話個升職list好黑幕...好多人事嘅野invovle!

大宅

sasa,
妳講得啱呀, 真係好唔公平, 好似我見依家呢份工咁, 雖然佢知道我結咗婚兼有個仔, 但係都會問d例如...有冇人照顧佢呀?...會唔會打算生多個呀?...之類o既問題, 有時我覺得問嚟都傻...我梗答妳話有工人照顧 + 唔會生多個囉...唔係工都見唔成啦 ?-(

子爵府

一一:
小魚係激like反水架

梅梅:
咁妳勝在有多餘錢嘛, DWE對妳黎講更買得過啦

feifei:
香港地做咩都唔多唔少要講關係, 講人士, 講門派架啦.....
做得唔好, 真係留番係公司人工又冇得加, 職又冇得升, 實行做大打雜都似
另..... 其實我都好想加入佢地個行列, 但真係好多問題喎對我黎講

美美:
我就唔同意去見工填single, 如果萬一公司唔妥妳起上黎, 大條道理炒妳話妳申報假資料, 都吹佢唔漲架喎?? ?-( ?-(

大宅

美美,嬌嬌,潔潔,

前果排我有個舊同學都係呀,佢一畢業係間公司做秘書,做左成十年,點知俾公司炒左,因為公司想請個新人可以慳d人工,咁佢又結左婚+有一個囡,以後搵左幾個月都搵唔到工,次次都係俾人留難話要開好夜,無ot咁,卒之依家唯有做住temp先咋。

大宅

hihi~~~~

大宅

yy,

大宅

老林,

忙完了咩?

潔潔,

其實妳仲有乜問題要面對呢?妳屋企又夠大,又有工人使,仲有老爺奶奶幫手揍,又可以賺錢買花帶,都其實無乜需考慮了喎。

美美,
我都agree潔潔的講法,始終我地d老實人都係講唔慣大話,如果咁填左呀,可能成日都有條刺係個心架。

yoyobb 寫道:
另..... 其實我都好想加入佢地個行列, 但真係好多問題喎對我黎講

美美:
我就唔同意去見工填single, 如果萬一公司唔妥妳起上黎, 大條道理炒妳話妳申報假資料, 都吹佢唔漲架喎?? ?-( ?-(

子爵府

[size=small]♡魚媽,
你睇唔到我寫話我係做咗水魚先領悟到呢個道理咩?仲話我有多餘$...仲話唔係針對我?:tongue:
yoyobb 寫道:
梅梅:
咁妳勝在有多餘錢嘛, DWE對妳黎講更買得過啦

子爵府

feifei:

我唔係賺錢買花帶+屋企not好大; 最少我都要做, 唔好攪錯隔離please?-(?-(

連李麗姍都話供個小朋友要用大約400萬喎?? 一個=一層樓, 二個=兩層樓, 真係好淆底呀! 我擔心我地既退休生活嘛 所以真係要唸得好清楚先得, 當然兩個小朋友對我黎講, 係最理想啦:lol::lol:

另外, 其實妳個朋友係咪我個朋友黎架?? 我個朋友同妳個朋友exactly case, 佢而家都係淆緊temp job; 最弊佢生完個囡, 大安主意唸住搵到野做, 請左工人係屋企揍女, 真係唔食, 一個月都要比幾千個工人, 見到佢就覺得香港人真係難做

另外, 我公司呀.... 大學畢業入黎, 都係搵幾千銀架咋~ 好駛又好用, 老細身為一個咁識計數既物體點會唔請佢地 所以我幾時都話... 好羨慕舊制x務員, 即係妳個D呀

子爵府

梅梅:

點敢針對妳?? 妳唔稱得上有多餘錢, 仲有邊個稱得上?? ~wakaka~

P.S. 昨日我都話懷疑我同妳有心病架啦 :lol: :lol:

男爵府

AGREE!!!!!!!!

feiangel 寫道:
潔潔,

其實妳仲有乜問題要面對呢?妳屋企又夠大,又有工人使,仲有老爺奶奶幫手揍,又可以賺錢買花帶,都其實無乜需考慮了喎。

子爵府

[size=small]♡魚媽,
仲有邊個???仲水問嘅唔係化...果個梗係你啦
PS.我懷疑唔止心病咁簡單喎真係
yoyobb 寫道:

梅梅:

點敢針對妳?? 妳唔稱得上有多餘錢, 仲有邊個稱得上?? ~wakaka~

P.S. 昨日我都話懷疑我同妳有心病架啦 :lol: :lol:

大宅

fei fei,
你果個見工係single, 做做下結婚的friend真係可以去平機會告佢個老細家庭崗位歧視ga wor! :evil: 呢D老細都唔知咩人黎架! 結左婚的人就做唔到野架咩? 佢阿媽唔生仔邊有佢ar?

yoyo,
其實我幾時都話, 以你的條件唔使諗都生多個la! 起碼唔使供佢地讀書個筆供得咁辛苦ar, go go go la!

bobo,
淨係等同諗係冇用架, 今晚返去唔好上網la! Just Do it la :mrgreen:

大宅

潔潔,

我印象中妳屋企真係好大喎,連大大張的按摩椅都可以自己住一間房,仲要個廳可以踏三輪車喎

我個fd應該唔係妳個fd啦,事關佢個囡幾歲佢先俾人炒架,
不過都係好可憐,真係要養個細佬係要好多錢囉。
我地又

大宅

幸一,
咁又無乜證據可以

大宅

Re: <<2004年10月媽媽會>>-PART IV

一一, 玲玲, ononko,
你地收到基pg report未

Yoyo, 維比,
我知你地已經收到, 我仲未收到呀 :cry: :cry: :cry:

大宅

歌歌

點解妳唔問吓我收唔收到嘅 ?-(

我都仲未收到喎 :-|

歌利亞 寫道:
一一, 玲玲, ononko,
你地收到基pg report未

大宅

你冇o家, 要連續上2次先有report o家:lol: :lol: :lol:

[quote]
evon 寫道:
歌歌

點解妳唔問

子爵府

梅梅:
咁即係唔係心病, 係明唔妥喎?? 唔好咁樣啦...... 我地和好如初得, 好唔好呀??:wink:

一一:
唔好咁講呀~ 如果小魚讀國際學校, 真係咩都一闊三大, 政府都係津貼part of架咋~ 條way都需要不停自己再投放錢先行得晒架! 妳都咪話唔水煩讀書錢呀, 尤其若果去埋留學, 真係堅過石堅呀條數~ 妳都咪話

feifei:
總之香港人係要捱啦~ 唔生個小朋友真係feel唔到架 ?-( ?-(

歌歌:
妳今個week再收唔到, 要打去基教問下啦

首頁

尾頁

跳至