自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓下個冷氣風口成日吹向上~~~

樓下個冷氣風口成日吹向上,整到個個地下濕曬,好以個小水塘咁,其實之前上兩個月已同佢講過一次,而家佢又係咁,我已成日抹d水,但真係好多,我個仔佢頭先仲"sin"低左,我地落去搵佢,佢又成日唔開門,我可唔可以同房署投訢架,因真係好煩呀

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

Re: 樓下個冷氣風口成日吹向上~~~

我同你一樣, 樓下自從3個月前換了新冷氣後, 地磚就成日濕晒, 逢星期日仲慘, 由朝濕到晚, 佢地真係離晒譜, 好似唔識關冷氣, 搞到我要放張布在地下吸水, 仲要成日抺... 換布....防止冼親, 最慘就係我的傢俬係木做, 都唔知會唔會'嘔' 出虫來
投訴管理處, 講完又係咁, 點算 :-(
佢地可唔可以有D公德心, 我屋企有2個細路, 宜家唯有叫佢地小心D, 冼親就大獲, 好彩冇老人家, 唔係唔知點算 :-(

子爵府

LittlePan ,

係啦,同佢講完都係咁,最慘係我有個bb,我老公佢都有同佢講,因為我地有個bb,佢係屋企走黎走去,而家成個廳都係水,好易sin親,我樓下個個冷氣真係一日24小時都開,而我又唔係成日開,我開時d水咪無咁勁,唔開真係多到,我頭先單拖落去想同佢講,點知佢又扮無人係home,都唔知係咩人黎架,好在我個仔佢係patpat落地,如果頭落地都唔知點算

大宅

講真,我個呢d CASE 房署唔會受理,因為開冷氣始終係個人問題,唔同養貓養狗既投訴
就算你去投訴,相信佢地向該業主講,但最後都做唔到D乜

會唔會因為潮濕天氣關係??

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

manchan716,

我覺得千其唔好親自落去講, 又唔知佢係咩人, 最好都係同管理處講...
不過, 我自己又懶, 只投訴過3, 4次, 睇黎真係要勤力d, 繼續投訴...
sweetcouple 既例子好好, 原來要攞mug mug 公契同佢講, 我真係唔識, 多謝提醒...

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

蜜蜜斟,

緊係唔係因為潮濕關係拉, 我老公話係由於空氣冷熱問題, 因為我地唔開冷氣, 佢地就長開, 而且風口向上吹, 咁冷氣向上遇熱空氣, 咁就會形成咁情況, 除非我地同佢一齊開, 就唔會有咁情況, 但係冇理由長開冷氣

子爵府

係啦,佢錢多佢既事,係唔係,但而家佢係影響到我呀,我老公佢今晚都會落去同佢講~~~因我頭先真係忍唔住,我見我個仔因為咁而"sin"低,所以我先火

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

me 2
我曾經試過, 投訢完管理署 + 食環署

sweetcouple 寫道:
我以前住私人樓都試過同樣情況....

因為根據公契, 住戶有權響唔影響其他住戶的情況下享用自己單位, 所以, 如果樓下住戶的缺德行為令樓上地板發霉、有人跌親等等, 其實樓上受害者係有權以民事claim佢架....

你試下咁樣同房署d人講, 睇佢點答你~~~ (我覺得佢地係懶做野, 多過做唔到野)

再唔係, 自己白紙黑字寫封信, 影埋相去房署投訴, 副本send埋俾樓下住戶.....到時唔到佢唔理!

註: 我果時係只向管理署投訴, 而管理署查明屬實後, 就發信知會及勸諭樓下住戶, 並一式兩份俾番我keep一個copy, 之後冇耐情況就改善左!

男爵府

舖地磚就係0甘,我間屋一樣,
其實新裝修0既時候,師父已經講過舖磚一定會有呢種情形,如果唔想0甘,舖膠地板 (本來想,因為我屋企人用野好粗,以前間屋舖膠地唔夠半個月,爛0西 )

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

hi~我樓下又係甘,但我落去好有禮貌同佢講叫佢個汵氣唔好吹上天花板,但屋主個仔傻下傻下,佢呀媽就傻得好勁,又上來閙交,又話我d仔女跑好曹,因為我搬來不久,甘我就問樓下保安呀姐,呀姐話佢呀媽係有d精神病架,叫我唔好自己落去,我又有小朋友,有咩就打電話去管理處,好彩上次個傻婆上來我老公係到,但我冇開鐡雜,希望大家有個警覺!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

頭先有人打電話去風show講你地o既case喎, 係未你地打去ga???
該用戶已被刪除

子爵府

好慘呀,佢又唔開門比我地喇,天日我要落房署投訴了

子爵府

BOSKERMA 寫道:
頭先有人打電話去風show講你地o既case喎, 係未你地打去ga???

我無打呀

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有聽到,都諗係咪bk媽咪~
manchan716 寫道:
[quote]
BOSKERMA 寫道:

我無打呀 [/quote]

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至