意見反饋
義工

香港18區媽媽會 今日: 27|主題: 153388

[元朗區] 咁多位元朗媽媽,我想請教一下...

大宅

國民生產總值:1288

咁多位元朗媽媽,我想請教一下...

我個BB女出生第二個星期開始面上額頭都好多粒粒呀.老人家說是胎毒,問健康院的醫生就說是油脂粒,起碼要幾星期後才會退.我想請教一下會否有方法可以讓她早點痊癒?可否塗藥膏?OR有無好的兒科私家醫生介紹?
[size=xx-large]THANKS

大宅

國民生產總值:1009

Re: 咁多位元朗媽媽,我想請教一下...

我淨係知,有人教過話用金銀花煲水,洗下佢會好好多!

大宅

金銀花牙,好的.唔該晒啊~

複式洋房

國民生產總值:206

hi加應子,其實你可能吾使理,因為我女女出生果陣都好多,其實油脂粒吾係胎毒,佢係在媽咪肚仔果時要保暖,所以有油脂粒,自己慢慢會消退..但如果你女女生既好似暗瘡咁,就係熱
毒,可能同奶粉熱氣有關.你可以一星期煲一次開奶茶比女女飲會有效.煲金銀花洗面都冇妨但我就吾贊成你胡亂塗藥膏,因為吾知bb受吾受得...我覺得吾使浪費錢睇私家醫生,因為你bb都係d好小既問題.就算你去睇,醫生都只比一支類似消毒藥膏你塗,但如果你都係吾放心,咁就要比錢醫生賺啦!

加應子 寫道:
我個BB女出生第二個星期開始面上額頭都好多粒粒呀.老人家說是胎毒,問健康院的醫生就說是油脂粒,起碼要幾星期後才會退.我想請教一下會否有方法可以讓她早點痊癒?可否塗藥膏?OR有無好的生兒科私家醫介紹?
[size=xx-large]THANKS
[/quote]

大宅

milk72116~其實我都唔想浪費錢睇醫生啊.但每一日留意住她都無好轉啊.是油脂粒.我阿"衣"叫我開d七星荼佢飲.我都希望坊間有方法幫助到好讓我參考一下.我也明白BB尚幼不應塗藥膏.

[size=x-large]THANK YOU SO MUCH

子爵府

國民生產總值:13759

加應孑:

我細仔都係咁架,仔仔要寺到4_5個月先至好,所以妳現在什麼都唔洗做,只要每日多d同bb用清水洗面就得,因我都事過同bb睇醫生,醫生都係叫我咁做架,重有醫生話個現在bb咁細個,唔好(暖)食野(暖)飲野()塗野,因可能會令bb發展有問題,所以卑其唔好用自己的覺度而去幫咁細既bb做什麼事:

洋房

國民生產總值:252

你好:
我仔仔細個的時候好似你bb咁有好多粒粒紅紅地,咁我身邊d老人家,亞姐亞姑個個都話胎毒奶(鮮),健康院都有比D藥膏bb塗.我的經驗係胎毒or奶(鮮)都好,bb飲奶後用清水清洗臉後,,約幾日後唔多唔少都會有好轉,但一兩個星期都係咁上吓,就唔好隨便聽人講,一定要去睇醫生,唔好估估吓(我的情況好似你咁,第一個什麼都唔識,到兩個月先睇醫生,先知原來係濕診,我真係有後悔唔早d同bb睇醫生,點都好bb都係一個個體,人地bb係咁唔等同你自己bb都係咁)但點都好唔好緊張,放鬆d睇返自己的情況係點
我都係住元朗有個私家醫生都幾好,有須要pm我
ling

子爵府

國民生產總值:13168

2018勳章

勤d幫bb抺下面就得 , 遲d會退架
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

真係好多謝妳們的經驗意見呀!!!我會小心觀察.
[size=x-large]~THANKS A LOT~

子爵府

國民生產總值:11139

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我就用金銀花"焗'水之後同佢抹,好快無哂~同埋查埋雪花高

大宅

國民生產總值:1590

我bb剛出世時都是有油脂粒, 其實慢慢會自然退, 我個人覺得因初生bb d skin好嫩, 所以最好唔搽野, 因怕有bb敏感, 待慢慢自然消退, e.g. 我阿b初出世時我用棉花同他抹臉, 點知起紅同經常用手仔擦臉, 初時都不為意, 原來我b對棉花敏感,因棉花有d毛毛"粒"左係塊面度, 所以有時我覺得一動不如一靜, 加應子唔使擔心。

伯爵府

國民生產總值:19261

醒目開學勳章

我囡囡出世後一個星期就開始勁多粒粒,足足要3個月後先好番哂,其間D粒粒出左水又結蕉,攪到塊面好似爛咁,好肉酸好核突,又紅又黃又乾.........D人話就話胎毒呀~濕疹呀~~見到囡囡又好痕下喎~見到佢咁我心都好痛,佢又好慘~~~~我乜野都試過哂,後尾直到乜都唔塗,由得佢囉~~~

3個月後,D皮膚慢慢完全唔同哂,無疤痕又白又滑~~~
~行出街個個都話我囡囡好白好白,我俾番D相朋友睇都唔相信我囡囡以前咁酸呀!

***如果你囡囡唔痕可以唔使理***

大宅

我昨日試了用金銀花水幫她洗面面,好神奇呀~d粒粒真係退左好多而且面色仲開始見白無再紅卜卜添呀!我個女女塊面就唔痕.她無抓面.而家我都keep住觀察中.希望她快點好番啦.好開心有咁多經驗之談分享供我參考.我而家個心都定d哪.~非常感謝各位媽媽~

洋房

國民生產總值:234

hello 加應子,
其實好多bb都會有呢個情況, 我就會用 "土銀花" 煲水幫bb洗面或沖身. 其實出水豆都可以用呢個方法幫助快
HELLO, 我叫寶兒呀...01/12/2003出世. 呢個係我細老俊華...12/10/2006出世(我地兩個都係廣華FANS)

大宅

Thanks VV7632 不過我用晒d金銀花睇下點先~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.