母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想儲定d冰奶,點做好?(而家全埋身)

想係返工前儲定d奶,而家淨係埋身餵,大概2.5個鐘餵一次,一次一邊,想請問下應該點樣同埋幾時pump奶先可以make sure 埋身餵時bb夠吃之餘,又可以pump到d儲備奶呢?
thanks a lot!!

大宅

Re: 想儲定d冰奶,點做好?(而家全埋身)

我都同你一樣, 健康院姑娘教我一次餵一邊, bb食10分鐘左右就飽, 所以另一邊就泵出來, 如果你埋身餵技巧純熟, 則最有效及最多儲奶方法係一邊乳房餵緊既同時, 另一邊乳房用單泵pump奶, 因為有噴奶反射, 我已經開始咁做, 效果好過食完先泵好多, 不過有時揸住個pump都幾「論盡」

另外, 姑娘話冰奶會破壞母乳中抗體, 大大減低營養價值, 所以建議每天儲夠明天的糧, 放在雪櫃下格, 可以keep3天(72小時), 再有剩的份量才做冰奶

最後, 如果要維持奶量, 必須於晚上及假日堅持埋身餵, 唔可以偷懶

大家一起嘗試努力吧, 我9月1日才返工, 希望最少全人奶6個月啦

男爵府

邊餵邊泵係最好, 又可以埋身餵, 又可以儲奶, 奶仲會多過齋餵/齋泵呀!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hellocandy 寫道:
邊餵邊泵係最好, 又可以埋身餵, 又可以儲奶, 奶仲會多過齋餵/齋泵呀!

複式洋房

我係新加入的,請多多指教。
邊餵邊pump奶,係未一定要用手泵?我用緊medela美德牌單電泵。
YY

大宅

pump完之後個乳房軟lumlum,到下一餐會唔會唔夠吃呢?

大宅

夠架~
您要對自己有信心先得

大宅

今朝我嘗試一邊餵一邊pump,只係pump到4oz,同埋覺得自己好鬼論盡,漏到bb件衫都濕埋,成條頸同背脊梗晒,係咪要多d練習會好d呢?
我從未試過pump出來餵,所以根本唔知囡囡一餐究竟吃幾多,出院前聽姑娘話bb一餐已可以飲到4oz,係唔係呢?
之後如果bb一餐要飲到6-7oz時,如果我哋繼續餵緊人奶係咪就會可以pump得多d呢?

而家只pump到4oz,咁要就咁冰4oz 或是儲埋兩次裝滿個儲奶杯先雪呢? 因為想留待bb兩個幾月大時俾佢飲,係咪到時會大食咗?

唔好意思咁多問題,因為上一胎冇餵到人奶,今次真係初哥一名.......

子爵府

想問如果D奶放了在雪櫃下格3天但BB無飲, 可否在這時(3天後)再放上冰格做雪奶?

民房

It is hard to pump & feed together la!! You can tighten the bra of the side of breast you are not using, then you can reduce the dripping problem la!
You don't really have to know how much the baby drink, you just have to make sure that the baby has about 6 to 8 wet diapers a day and the baby is happy and lively.
As I sometime pump and sometime feed my son directly when he is a little baby, I know that he normally drinks 2 to 3 oz each time; so 4 oz each time as told by the nurse is a quite a lot.
For the amount of milk you pump, the more frequent you pump, the milk you will get.
For freezing milk, I will suggest you to freeze 4 oz by 4 oz as it is better to defrost 4 oz by 4 oz as well (because defrost milk has to be consumed within 24 hours).
Hope you find this sharing useful!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊