懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

有無人懷孕仲養狗狗?

有無人懷孕仲養狗狗?
有無做D特別嘢小心狗狗?

大宅

Re: 有無人懷孕仲養狗狗?

我有養呀, 不過宜家全部臭臭都係我老公拾, 自己都盡量注意衛生, 唔好同狗狗咀咀囉..

大宅

我以前都有養,佢係我仔仔2歲時突然心臟病去了,初時懷孕時沒有太多特別事注意,小心些臭臭,和保持狗狗的清潔便可,後來bb在30週出世,在icu住了兩個多月才出院,很多朋友都叫我不好要狗狗,但我和先生都覺得養了牠九年,牠還沒有太多年可以,所以我們堅決不放棄,在家中添了大型空氣清新機,門窗經常打開,如果不能解決便將仔仔放在奶奶家,因為只是對面屋,後來仔仔出院經過一段時間,仔仔健康沒有問題,便解決了,初初在佈置仔仔的家具時,我們是盡量不動狗狗的東西,希望牠不要認為有了仔仔,佢的地位下降,我們回家時,會和以前一樣,先抱狗狗,然後洗手洗澡才抱仔仔,所以狗狗都很喜歡仔仔,覺得仔仔是牠的小兄弟,有時仔仔哭,牠便會四周找人哄仔仔,兩年後的一天牠突然去了,只是數分鐘牠便走了,所以我和老公都覺得這樣做是對,因為沒有bb時當牠是囡囡一樣,不能因為有仔仔就不要牠,一般狗都只是十年左右,只差幾年時間,我們不想一生抱憾,牠與我們的感情就如父母仔女,和親子之間,我們一定設法找共處的方法,否則不要牠,我的心會一直痛。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

rat 寫道:

後來bb在30週出世,在icu住了兩個多月才出院,很多朋友都叫我不好要狗狗,但我和先生都覺得養了牠九年,牠還沒有太多年可以,所以我們堅決不放棄。

BB住院同狗狗有關咩???

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一直照養...多注意清潔.
bb 差不多 9 個月, 成日追狗, 運動多, 身體都好 d 添....成家都好開心 (除左 2 隻狗)

大宅

沒有關係,因為早產,bb要住icu,d 人怕仔仔抵抗力差,怕牠有細菌,我睬佢地都傻,兩個(仔仔和狗狗)都是我心肝寶貝,那一個都不會不要我的狗狗。護士話又是清潔好就沒有問題。
囍 寫道:

rat 寫道:

後來bb在30週出世,在icu住了兩個多月才出院,很多朋友都叫我不好要狗狗,但我和先生都覺得養了牠九年,牠還沒有太多年可以,所以我們堅決不放棄。

BB住院同狗狗有關咩???

大宅

我都照養(西施狗仔1歲10個月), 宜家孖b在地墊玩時重會同狗仔對望, 細孖就成日想用手摸狗仔, 不過狗仔好驚細孖, 可能細孖喊聲太犀利, 我隻狗怕嘈架.

別墅

我都有两只12歲嘅西施,d朋友都叫我唔好養,但係我都覺得咁樣做實在唔捨得,因沒有bb前佢地就係我地d仔女,無理由一有咗就當狗b無道, 最多做多d清潔確保偉生咪得囉

子爵府

當然照養!!! 養寵物係一世既責任, 同生bb一樣!

別墅

點可以唔要佢,佢都係我命根!∼
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

大宅

我仲有養~~~~ 仲要係兩隻大狗添!!
點解有左就要唔養?!
佢地都係我仔女, 我唔會唔養,
我仲專登搬大左間屋, 等bb同狗狗住得舒服d,
清潔d, 乾淨d, 就已ok!!

實在無可能接受遺棄動物的冷血!!!!!

男爵府

梗係繼續養啦,佢地係我個仔的家姐來架,點可以有細佬就唔要家姐架,況且D家姐可以教到我仔仔有愛心同有責任感,都不知幾好!

大宅

養佢係一生一世既責任,好難話唔要就唔要,但就真係要好清潔囉.我依家有左5個月,便便全部老公執,一日起碼拖二,三次地,再加空氣清新機我諗都ok既,我有好多朋友都係咁,幾年啦,bb成長得都好健康

別墅

我當時都有養 , 只要"便便"最好少d拾啦 (細菌十分多)
我有問醫生 , 佢說狗狗沒問題 , cat 就不太好
狗真係好有性架 , 我個b得個多月 ,
有一次我放丫b係沙發後去做野 ,
但又怕"姐姐仔"(狗狗)會咬丫b (怕"姐姐仔"吃醋)
就用個"故筍"傘住丫b腳尾 , 因丫b腳尾有位姐姐仔
會跳上去訓/座 ,一陣後 ,"姐姐仔"走黎搵我後又走出去
沙發處 ,我一睇 , 原來個 "故筍"傘住丫b個頭 , 當時
丫b重沒夠力用手推個 "故筍" , 好彩早發現 ,之後
姐姐仔就走返去自己張床訓
With God all things are possible.MATT 19:26

男爵府

Sure la. My baby always play with her tim. 注意清潔 would be OK.

大宅

冇可能唔養啦, dog dog 都係我嘅囝囝, 係屋企我都叫我隻dog 做哥哥, bb做細佬添. 注意清潔同空氣流通就no problem 啦

大宅

嘩! 點會捨得唔要, 將來我希望BB可以同狗狗做好朋友, 從而訓練下d愛心.

大宅

我屋企人都係想唔要隻狗狗,但我就想繼續養, 狗狗啱啱住係我地屋企半年, 已經1歲又三個月, 同我地和鄰居熟晒, 如果去左第二度, 真係怕佢住唔習慣同埋會有心理影響, 不再信人, 因為以前已經轉過屋企, 希望可以繼續養佢啦!

大宅

我同老公當三隻狗狗 (兩隻迷你品一隻拉布拉多) 係仔女一樣, 點可以因為生o左個細o既就唔要o的大o既呢?? 只要做好o的清潔同埋唔好俾個 b 蝦o的狗咪得 lor. 我個女好鐘意同o的狗玩o架, 當o左佢o地係 moving toys.

男爵府

我個小b未出世, 都有養緊隻史立沙, 屋企人有叫過唔好養, 佢地知我唔會唔養, 就話可以幫我睇住狗狗, 不過而家仲未有需要, 到小b出左世就唔知喇,
而家保持屋企乾淨d都冇問題既, 大大有d仲會清理下, 不過之後會用洗手液洗手, 小小就留番比老公攪.,
不過都有擔心大女(狗)同小b既相處問題, 怕大女傷害小b架 , ~~

首頁

尾頁

跳至