論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

炒左個教bb駁嘴工人 - 大家小心 

bb已經十九個月大啦,開始教佢對與不對。
有日bb把所有spoon 都掉到地上, 我同bb講:bb 曳曳!個工人同bb講:唔係曳曳!我以為個工人唔明,再講:bb掉晒dspoon 落地,bb 曳曳!點知個工人仲再emphasize同bb講:唔係曳曳!

子爵府

醒目開學勳章

Re: 工人教bb駁嘴

咁你唔片佢上天花板?個BB你架嘛,佢黎係打工幫手照顧BB,對與錯係佢國家係無標準,你睇佢地黎香港屈僱主幾多錢,住落間屋所有野都好似係佢o既咁,遲D BB再大D,跟佢學埋講大話、唔認數...仲有好多衰野,到時你喊都無謂!快D同佢講明唔可以咁樣教BB,最重要係你教BB時佢收聲,無大無細!

珍珠宮

出封信同佢講:
X時X日BB做咗啲セ而你話(教)BB那是錯的,而她持相反的意見重當面講出。話佢知你會負責教BB,冇預佢要教,但對於一個經常要接觸BB嘅エ人嚟講,如果咁簡單嘅對與錯都分唔到,俾唔到個正確訊息BB,咁會好危險,而佢亦算係失職,要求佢以後同BB講嘢諗清楚至講!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

嘩,如果阿印姐係咁,我實剷到佢天花板呀!佢係咪博炒呀?

複式洋房

我第日同佢講, 佢話以為我地玩, 我話已經講bb掉野落地, 你仲講, 佢都係話以我地玩, 我同佢講你智力大問題它定係講大話!
佢唔係印, 係filipino!
佢都係駁炒, 第日唔跟指示整野比bb 食, 我now 佢都彩你都傻個樣, 最後我同佢講如果你唔志在d錢, 你返philippines 做master, 你唔好以為我炒你一定比一個月錢你!

洋房

佢唔係為左錢既話就唔好黎做啦....一d責任心都冇...佢自己唔想做唔緊要呀....最緊要唔好整到又或者係教壞我個小朋友! :evil:

複式洋房

我係上星期六炒左佢 -
Merlinda Berxxxx. 30+. 好似係好老實既c9!
炒佢當日佢將個空既袋(原本用來裝old報紙去賣)係bb

複式洋房

事件二:
bb學食野,bb將一條 baby corn (1 inch)放入口,之後自己知道食唔到,吐左條 baby corn出呢,佢將條 baby corn係bb口邊塞返入bb個口  
當時我同係道佢都甘做!

其他等得閒再寫! 

複式洋房

事件三:
有個星期一佢打電話比我話bb大便左三次,我問佢或bb有無d野唔正常,佢話無!
返到屋企我問另外個姐姐今日有無d野unusual, 佢笑到出唔到聲,之後佢話Merlinda今日肚瀉,去左十次廁所...
病左唔出聲,無用口罩照顧bb(已經三次),好彩bb無事

首頁

尾頁

跳至