論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

出糧收據一問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 出糧收據一問

係天書度有份工資收據係中,印對照,您可將佢copy落word度,自己執執d位就o.k.了,至於其他您可出英,印文比佢,有中文係方便僱主自己知比左d咩個工人簽.
只出中,英就比較適合bun bun.
出糧收據您可copy一份比工人.(我就會咁做),但有d僱主就剩係自己keep.

別墅

Hi,

我個人覺得出糧最緊要是由銀行過數, 如果工人玩野, 根本簽什麼都會很麻煩, 以前agents 講過, 工人玩野, 可以話你迫她簽, 如果你無印文, 佢又可以話自己唔明白, 唔知情而簽, 銀行過數, 有根有據, 上勞工處都唔怕個工人.
我一直都是銀行過數, 最初還有簽收, 一式兩張, 簽收後各人一張,後來換工人時, 都費時再簽, 我在銀行溥也有記錄, 唔怕工人話無出糧.

ICHIBAN

子爵府

醒目開學勳章

呢期印印興告無放假,放假證據係僱主提供比勞資署,你唔簽,有起事由係自己後悔,銀行出糧無錯,但係唔簽放假就自己搵自己笨!小小!

別墅

Dear FA8866,
Would you please tell me where can I find the 天書.
Thank You very much!

Regards,
mrsmak1997

FA8866 寫道:
係天書度有份工資收據係中,印對照,您可將佢copy落word度,自己執執d位就o.k.了,至於其他您可出英,印文比佢,有中文係方便僱主自己知比左d咩個工人簽.
只出中,英就比較適合bun bun.
出糧收據您可copy一份比工人.(我就會咁做),但有d僱主就剩係自己keep.
Best Regards, Mrs Mak1997 :-P :-D

子爵府

醒目開學勳章

<<<<齊料【僱傭天書】中/英/印/菲(有關文件/秘訣/法例)<<<<

男爵府

ichiban,
我想問妳在邊間開戶口比賓賓架? 開戶口要比幾多$入戶口先呢, 因為賓賓同我講佢連10蚊都無! 有無銀行係唔駛$就可以先開戶架? 同埋邊間銀行係唔會收每月存款under $5000的手續費呢?
同埋我問過中銀係賓賓用提款咭取$就free, 如在樓面取就要收$20一次, 究竟係唔係間間銀行都係咁? 因為我都想經銀行出糧呀!

首頁

尾頁

跳至