家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

will u change the whole home's air conditioning due to electricity fee high?

洋房

Re: will u change the whole home's air conditioning due to electricity fee high?

我都想換,我廳部珍寶用左16年,今個夏天開得特別多,唔知電費會唔會好貴!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: will u change the whole home's air conditioning due to electricity fee high?

未見官先打80喎,你不如睇吓有冇方法可以慳到電先啦!冇用的電器熄左佢,啲用遙控既電器唔用直接cut 電,冷氣唔好開太凍,出入閂門,經常清洗隔塵網....。

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁相比上年你的耗電(用電度數,唔係電費)有冇明顯增加呢?冇就冇必要換機,換部機起碼都仟零蚊,一間屋當三部機,即要成4-5千,你要慳幾多電先慳得番呢?何况換機係唔係可以慳到電都係未知之數。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

clpapa 寫道:
咁相比上年你的耗電(用電度數,唔係電費)有冇明顯增加呢?冇就冇必要換機,換部機起碼都仟零蚊,一間屋當三部機,即要成4-5千,你要慳幾多電先慳得番呢?何况換機係唔係可以慳到電都係未知之數。

我有個經驗想分享,我全屋4部冷氣,3部有10年(房),1部有5年(廳),廰個部1個wk開5-6晚,4-5 hrs, 房既1個wk開1-2晚,每晚10hrs. 我地每2個月電費千5,6左右.

上年裝修換過全屋冷氣,4部加埋6千左右.廳個部照舊開咁多晚,反而3間房比以前開多咗一倍(因為近排天氣勁潮濕).
今期電費都唔過$600.

我地4部冷氣都有能源標纖,係最慳電既. 我覺得為人為自己都好,可以節約能源,對環境會好d, 又環保.點解唔換呢?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至