跳至

首頁
34567...74

尾頁

公爵府

Re: 靚媽廚房

芷殷醒

係呀, 我講緊既回鍋肉, 係小炒, 唔係罐頭, crystal, 你有咩唔怕講喎, 大家有講有笑, 邊魚呢! 我地唔會魚你, 我都話我都係偷師之嘛
[/url]

公爵府

芷殷媽,

你係咪唔鐘意多汁架? 好似冇乜獻汁咁既, 不過最緊要好味

我炒回鍋肉, 大致 d 料同靚太廚神一樣, 不過, 我鐘意去買一包仔面豉醬, 再加豆瓣醬, 咁就好惹味喇.
[/url]

公爵府

crystal & ring,

我都好鐘意買珠江橋牌豆豉鯪魚炒油麥菜, 好好味架

乜呢隻野曾經有問題咩? c 火, 我仲係好鐘意食
[/url]

公爵府

哇 ~ 你地去靚太樹開餐, 記得預埋我呀

ring,
知道, 我真係唔知蝦頭醬係蝦既精華 成日以為係蝦頭入面 d xx :mrgreen:

[/url]

公爵府

我都曾經買過磨刀石, 我就覺得, 如果把刀鈍左, 要每次用前都磨下, 好煩, 最終我都係買左孖人牌呀.

因婆婆咁岩想買廚剪, 咁我又想想地換刀, 有特價 pack 買 :mrgreen:
[/url]

公爵府

crystal,
咁午餐肉, 邊隻牌子好味呀? 婆婆通常買白豬仔
[/url]

公爵府

講開炒菜單調, 可以先煮左 d 菜放上碟, 再開鑊炒洋蔥 + 肉片 / 貢丸, 豬肉丸 之類, 再打個蠔油獻放上菜面, 好好味架.
[/url]

大宅

蝦蝦,
梅林牌

不過長城牌都幾好食架!

芷殷媽,
我對你個鍱蝦好有興趣呀! 另外波蘿青椒我第一次見咋!
今餐好好味喎, 我今日食辛辣面咋, 不過都好好味

別墅

could i join too?

蝦蝦 寫道:

侯爵府

畀面勳章

芷殷

波蘿炒青椒係5係就咁清炒 妳啲波蘿係邊樹買ka,我試過係街市買啲波蘿好酸ar :tongue: :tongue: :tongue:

侯爵府

畀面勳章

芷殷真你攪嘢
芷殷 寫道:
講樣攪笑嘢:
我係睡房好大聲叫我老公: 老公!老公!
點知芷殷又學我, 大聲叫: 老公!老公!

侯爵府

畀面勳章

marywmf

如果攪得成妳都好近woo ring 住maonshan ka,咁妳5駛帶嘔吐袋la.... 要睇廚神靚太 ring咩返應囉。
marywmf 寫道:
could i join too?

[quote]
蝦蝦 寫道:
[/quote]

侯爵府

畀面勳章

芷殷

把新刀係邊樹買ar...我諗我都要買ar :-( :-(
芷殷 寫道:
ringring,

我煮左你教的回鍋肉啦, 都幾好, 不過我買太多花腩,1斤, 我諗有排食
買過新刀 ? hehe~, 我問個肉檔佬, 他又咁講!

happy,

我又買左你介紹隻豆豉菱魚啦, 隨時後備用.

別墅

Yeah!

[quote]
PW530 寫道:
marywmf

如果攪得成妳都好近woo ring 住maonshan ka,咁妳5駛帶嘔吐袋la.... 要睇廚神靚太 ring咩返應囉。 [quote]

大宅

pw530,

我未買新刀呀 ! 我意思係請教豬肉佬買咩磨刀, 我話又貴又磨唔利, 他就話買過新...
尋晚的波蘿炒青椒麻麻地, 可能老公成8:30返, 個印印雞手鴨腳...係清炒, 有時我加的豆豉, 如果加瘦肉都ok, 如果想的色靚, 有時買紅,黃椒...如果懶就係街市買波蘿 $6~7個, 想甜就係惠康買 $14~15/個, 但要自己批...不過好大個, 有時我用一半, 一半生食, 所以都抵...

蝦蝦,

的欠沉晒落底. 今次的餸整得不是太好, 可能我要整新嘢, 印印就好混亂

happy,

的蝦好易整, 但工夫多.
先剪須去腸, 用豉油,燒酒 奄, 油落鍋+豆豉炒, 尾再沐的燒酒, 的蝦曲起就ok.
我有次去新榮華食叫呢味餸, 學架, 當然, 唔知他總有咩秘方啦, anyway, 都幾好味啦.

大宅

Re:靚媽廚房

芷殷媽
wow 你啲餸齋睇都好掂喎, 芷殷 & 芷殷爸真幸褔, 有個叻靚醒靚媽

我提議我地每月攪一次靚媽私房菜, 一人煮一個餸, 去某人ok食當敍會你地話好唔好呀 咁ringring 就唔駛咁辛苦

靚媽私房菜報名處 (8 quota)
date : 9 Sep or 10 Sep
time : 12:00 - 3:00 pm
venue : 我家會所 (沙田欣廷軒) or any suggestion?

1. yorkboy

別墅

好呀! 預埋我ar?

venue : 我家會所 (沙田欣廷軒) or any suggestion?

1. yorkboy
2. marywmf (9 sept)

[/quote]

侯爵府

畀面勳章

1. yorkboy
2. marywmf (9 sept)
3. PW530

侯爵府

畀面勳章

芷殷

如果買新刀睇吓可5可以一齊買,或大家見到有正嘢互聯ar

大宅

如果每人帶一樣唔係唔好,不過好多嘢都係熱辣辣好似好食d喎!
咁久唔久先一次又唔緊要,,,我要向我自己挑戰下整唔整得掂咁多人嘅嘢食!
咁8月份就交俾我啦~26or27Aug ringring屋企 (馬鐵烏溪沙站-翠擁華庭) (報名人數6大人+BB)

首頁
34567...74

尾頁

跳至