跳至
[2005年] 靚媽廚房

首頁
45678...74

尾頁

大宅

Re: 靚媽廚房

26 Aug, 我可join
ringmike 寫道:
如果每人帶一樣唔係唔好,不過好多嘢都係熱辣辣好食好d喎!
咁久唔久先一次又唔緊要,,,我要向我自己挑戰下整唔整得掂咁多人嘅嘢食!
咁8月份就交俾我啦~26or27Aug ringring屋企 (報名人數6大人+BB)

大宅

芷殷 寫道:
ringring,

我煮左你教的回鍋肉啦, 都幾好, 不過我買太多花腩,1斤, 我諗有排食
買過新刀 ? hehe~, 我問個肉檔佬, 他又咁講!

happy,

我又買左你介紹隻豆豉菱魚啦, 隨時後備用.

整得好好味喎 1斤花腩真係有排食,我通常椰菜最多!
你個豆椒蝦幾有新意,,,我又試吓先!
芷殷好叻叻豬呀,識講咁多嘢!真係好攪笑呀!

公爵府

ringmike,
如果 27/8 去你屋企, 我報名呀

yorkboy,
你屋企會所, 搞到煮飯仔架? ?-(
[/url]

大宅

ringring
我都知熱辣辣係好食啲, 不過唔係咁多人ok可以容納咁多人麻, 再者要主人家煮幾個餸好似唔係咁好囉 :-( :-( :-( , 如去你道我 26-27/8 兩日都得呀, 預埋我

蝦蝦
我ok會所梗係冇煮食爐供應, 好似可以借用微波爐翻熱, 我係指大家煮好帶來一齊食,

公爵府

咁又係, 最緊要係容納到咁多人, 最多我地幫埋手

[quote]
yorkboy 寫道:
蝦蝦
我ok會所梗係冇煮食爐供應, 好似可以借用微波爐翻熱, 我係指大家煮好帶來一齊食,
[/url]

侯爵府

畀面勳章

ring

下午 or 夜晚ar
ringmike 寫道:
如果每人帶一樣唔係唔好,不過好多嘢都係熱辣辣好似好食d喎!
咁久唔久先一次又唔緊要,,,我要向我自己挑戰下整唔整得掂咁多人嘅嘢食!
咁8月份就交俾我啦~26or27Aug ringring屋企 (馬鐵烏溪沙站-翠擁華庭) (報名人數6大人+BB)

大宅

yorboy,

我算係咁啦, 要返工, 要買餸(有時), 要教bb, 要攪掂一家大細的飲食, 要管好個工人, 要.... 真係少的心機都唔掂, 唯有係現階段, 事業普通的, 唔係好辛苦... :-( 找食都幾"間"難 :-(-有時都好大壓力( :-( :-(

ring,
我意思都係你咁講, 1個月到去1位媽咪到食飯, 如果係yorboy的意思, 係會所就係大食會多的, 我們元朗個playgroup都攪過, 咁可以多的人都ok, 帶埋bb.
但如果去媽咪ok, 可唔可以係一定唔帶bb, 一來會幾噪, 又好逼下, 一個月一次, 俾我們聚下, 好好傾下計, 大家都可放鬆下麻...其實老公ok都可以一齊呀, 咁唔帶bb係咪多幾個大人都ok呢, 如果人多, 先只預媽咪, 有位多先俾爸爸, 如果預8個大人可能好的, 好似而家都過6人啦, 但又要看下個媽咪ok係咪容到咁多人啦, 我屋企8個大人都ok, 下次就來我處都ok.
另外的食物就大家share返 $$$.好的, 咁整靚的餸都好呀...
如果係26/8我唔ok, 因已報左會所個大食會,
27/8 我ok wor...

看下大家意思啦, 我的建議就係:
如果去媽咪屋企>>>就食晚飯, 一定唔帶bb, 每月1次 (6~8個大人)
如果去會所>>>就下午大食會, 叫埋外買都ok, 帶埋bb & 老公, 每月1次,
我們可以以上兩樣都有...

pw530,
買刀約埋無問題, 但唔知我們的時間點就, 同埋有無媽咪知去邊處買便的 ?

因為我們bb細, 而家我們又熟落, 又好傾, 多的係會所/屋企聚下, 好過去出邊, 如果帶bb去出邊食飯, 好唔方便呀...

大宅

PW530

我冇所謂呀!如果下午驚唔驚我地食完,dBB就要瞓午覺?我地冇得一齊玩? 俾d意見呀?!

大宅

Rosan,

我都係咁諗呀~至於BB呢....我屋企都可以嘅!佢地可以通屋走,全部門打開晒,佢地走黎走黎都夠嘅.唯一一個問題係如果1mama+1b,會唔會有困難黎呢?
其實我屋企都可以容納8-10大人+BB,我屋企就現成3+B,所以睇下大家點諗?

侯爵府

畀面勳章

芷殷媽,

妳嘅提意都好好 至於我屋企係三樓連天台,可以約埋BBQ woo

侯爵府

畀面勳章

芷殷媽,
我意思係如果大家見到有"便正嘢"就電聯la... 是否一齊買都無問題 我今日見到千色店好似有折,但我未格過價錢,都要成二三百蚊把ka....

侯爵府

畀面勳章

今日老公係ok食晚飯,所以今晚係ok煮

波蘿青椒炒牛肉
煎銀雪魚
青紅蘿蔔湯

大宅

hehe~,用返自己個名, 試下先.
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

你個 波蘿青椒炒牛肉 好食嗎 ?

PW530 寫道:

波蘿青椒炒牛肉
煎銀雪魚
青紅蘿蔔湯
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

侯爵府

畀面勳章

rosan,

我已為可以自己改網名tim ?-( ?-( ?-(

welcome woo.... rosan
rosan, 寫道:
hehe~,用返自己個名, 試下先.

侯爵府

畀面勳章

多得妳嘅好提意law....波蘿炒青椒.....我自己加牛肉&甜酸醬law
rosan, 寫道:
你個 波蘿青椒炒牛肉 好食嗎 ?

[quote]
PW530 寫道:

波蘿青椒炒牛肉
煎銀雪魚
青紅蘿蔔湯
[/quote]

大宅

你地真係好好呀!
不過我覺得唔係咁好意思打攪大家OK喎!
其實我原先同DAISY既想法一樣, 係會所攪, 每人帶一個餸,
一來可帶可唔帶BB, 二來又唔會打攪人家OK! 但對我地幾個嚟講, 大家住既地方一個東邊一個西邊, 咁又真係難攪喎!
如果真係輪住去媽咪屋企, 我唸我OK未必可以容納大人+BB,因為我屋企間格係份兩個廳, 無乜地方比BB走動; 不過ANYWAY, WELCOME;

我認同ROSAN講法, 買餸$$要除番, 咁就唔會唔好意思嚟開餐喇

最後, 記得預埋我, 星期六, 日我都OK, 但最好SAT, 因為SUN想FAMILY DAY

(各位, 我返新工返得好HAPPY呀, 間公司完完全全合符我既要求;)

大宅

唉, 唔知點解今晚瞓唔著, 起身飲左2啖99俾的補酒, 諗住醉下好瞓, 又未 得...
芷殷唔知點解今晚工人抱住瞓特然哭得好勁, 又扭又哭, 好淒厲咁, 以為肚痛 ?-( 後來抱左落花園行幾個圈, 先瞓到...

pw530,

無得改名架, 我開過個a/c. 搬左的相, 又要由新人做起啦.
加甜酸醬會唔會太酸 ? 我就會落多的糖.

happy-baby,

唔晒唔好意思, 大家都唔晒太刻意嘅, 認為自己屋企方便先招乎大家, 如果唔係就好大壓力啦, 大家隨意啦...

別墅

Me too!

HAPPY-BABY:
Congrats on finding a new job (which you like)!!!

HAPPY-BABY 寫道:

最後, 記得預埋我, 星期六, 日我都OK, 但最好SAT, 因為SUN想FAMILY DAY

(各位, 我返新工返得好HAPPY呀, 間公司完完全全合符我既要求;)

大宅

芷殷今晚第1次自己食飯

首頁
45678...74

尾頁

跳至