烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<上湯牛腩煲>>

好喇~嗱~今日玩炆牛坑腩~~點解?! 之唔係街市見到好靚囉~!見得閒就炆吓俾黃先生食囉~!~本來想用柱侯醬炆架~~~但係又想清清哋~炆完C6連個湯都飲埋~~開飯前你條友仔都飲咗成盅湯啦.!!~有冇咁渴呀?

材料: 牛坑腩450g, 蘿蔔半斤, 薑2片 , 蔥段適量 , 上湯適量(平時自己煲/現盛買都得)

STEP 1
牛坑腩汆水片刻~去除油脂/血水備用; 蘿蔔去皮~切大件

STEP 2
煲滾上湯後加入薑片同蔥段~拌入牛坑腩煮滾後轉細火再炆煮約20分鐘熄火焗20分鐘後再重複炆焗步驟~一次

STEP 3
~拌入蘿蔔炆煮15分鐘後焗15分鐘即成~!

都係嗰句啦~炆肉要炆下焗下~慳煤氣又慳時間~死炆爛炆只會越炆越UN 架咋~!!

yhchoi    發表於 13-11-4 23:16
Haemon  上湯應該買邊隻牌子呀?????  發表於 13-3-22 06:15
manicheung    發表於 13-3-10 14:00
newchun    發表於 13-3-5 11:17
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

珍珠宮

引用:好喇~嗱~今日玩炆牛坑腩~~點解?!+之唔係街

原帖由 黃家小新抱 於 13-03-04 發表
好喇~嗱~今日玩炆牛坑腩~~點解?! 之唔係街市見到好靚囉~!見得閒就炆吓俾黃先生食囉~!~本 ...
正呀我隻佬最鐘意食牛腩有時早餐都食牛腩河mouth:

大宅

我剩識得整咖哩,柱候……唔識用嚟煲湯,偷吓師先

水晶宮

selko809 發表於 13-3-4 10:45
正呀我隻佬最鐘意食牛腩有時早餐都食牛腩河
嘩~~早餐都食? 咁佢又真係好愛喎!~

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

水晶宮

kenrick57 發表於 13-3-4 10:53
我剩識得整咖哩,柱候……唔識用嚟煲湯,偷吓師先
唔係偷師~大家要一起分享先開心嘛!~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我仲以為見到支竹添,原來系清湯腩,仲正,點解唔留返D湯比我啊

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-4 11:01
我仲以為見到支竹添,原來系清湯腩,仲正,點解唔留返D湯比我啊
唔巧嬲啦~禾炆多煲等你~~~~

大宅

回覆:黃家小新抱 的帖子

good 又有得跟 (明天煮) ·

黃家小新抱  呢個好好味~!  發表於 13-3-4 12:12

珍珠宮

回覆 黃家小新抱 的帖子

好耐無整

黃家小新抱  咁快D 試吓整吖  發表於 13-3-4 12:12

侯爵府

DHA勳章

平時我會落一粒八角, 會香好多

黃家小新抱  等我下次都試吓先~謝謝~!  發表於 13-3-4 12:11

侯爵府

水晶宮

回覆:黃家小新抱 的帖子

尋日睇醫生話網球手,可能要休息煮少餐飯

selko809  Take care !  發表於 13-3-5 14:03

水晶宮

引用:尋日睇醫生話網球手,可能要休息煮少餐飯+ +

原帖由 黃家小新抱 於 13-03-05 發表
太勤力煮嘢食mouth:take care !

男爵府

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 上湯牛腩煲

我全家都鍾意食 加多d水得唔得呢? 因為老公同仔都鍾意飲牛腩湯。

男爵府

引用:尋日睇醫生話網球手,可能要休息煮少餐飯+ +

原帖由 黃家小新抱 於 13-03-05 發表
少做事,多休息! 希望你快d好。

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 上湯牛腩煲

保重呀黃師奶!
尋晚老公先講要食牛腩,你真好!但我唔識睇點先靚呀,可以指教嗎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

保重啊黃師傅!多D休息
似網球腳多D啵.........我閃

水晶宮

xmanman 發表於 13-3-5 11:42
我全家都鍾意食 加多d水得唔得呢? 因為老公同仔都鍾意飲牛腩湯。

...
得~冇問題~~清燉咁之嘛~!

水晶宮

kenstin 發表於 13-3-5 12:29

保重啊黃師傅!多D休息
好衰架~~我對手腫個豬手~手根仲要發炎呀!~~笑人~~~~~

水晶宮

上貝 發表於 13-3-5 12:23
保重呀黃師奶!
尋晚老公先講要食牛腩,你真好!但我唔識睇點先靚呀,可以指教嗎

...
個色係鮮紅~唔係魚魚黑黑咁o既色~仲要有脂肪~就係靚架喇~

首頁
12345...7

尾頁

跳至