嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餬仔粥仔都唔鐘意食點做?

阿仔7個月,5個幾月開始試餬仔,唔多鐘意,甜味或加南瓜番薯都唔like,只食到bb碗半碗,所以兩餐食完後1個鐘都會補4-5安奶 (平時7安)。昨日試用雞煲粥加白菜蓉(我試過好鮮味喎),都係推開,要抱住行,半推半就甘先起叫做食到半碗 :cry: :cry:

有無好方法呀? :-( 我應唔應該逼佢食呢?定由得佢食少少再補奶呀 請指教!

洋房

Re: 餬仔粥仔都唔鐘意食點做?

Dear all mami,
I also wanted to know. My son now 8.5 months still don't like congee, even I use fish,tomato,potato to boil soap for boil congee, he still don't like it (都係推開), he close his mouth tightly.
What can I do? Is it too bad as he is only drink milk?
please help

masfamily

別墅

我囡囡在6個月時我已開始比佢食糊and粥,食一兩啖就推開,但迫佢之後,第二日or之後佢再食仲衰,扭晒計,喊晒,我都試過煲好幾款料的粥比佢,煲完佢唔食又係自己食,一係夜晚果餐同老公又食粥,但都唔like,無計,不過平時我地食野佢又會嘴郁郁,咁會比佢試下,跟住慢慢我又再開始比佢食糊同粥,初初都係一兩啖咋,但好過之前扭扭供,經過左幾個月時間,佢先開始like食野,佢依家就來十個月啦,在佢9個月多d時先肯食多d糊and粥仔,依家夜晚又會同我地一齊食晚餐,佢好胃食tim,我地食咩佢都想試,咁我地會比d魚or蛋黃佢食,佢好like,仲有係like食麵包!
唔好灰心呀,我都好明白你心情,佢唔食,隔多幾日再試過,唔好迫佢,佢唔開心食之餘,自己又會激氣啊!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

子爵府

esp,

我仔仔開頭食都係咁, 食粥/糊都食得好少, 之後要再補奶, 直到11個月大之後先開始食得好d

慢慢黎啦! 希望BB enjoy食野既過程, 唔好令佢覺得討厭

民房

My little princess also didn't like cereal and congee before, since she stayed with 99 during weekdays, my 99 told me she tried to feed Larrissa some white bread and cooked 通心粉(煮到爛), my gal liked a lot. So I guess some babies just don't like the texture of congee or cereal. Try to feed them weaning food in other textures might help.

And if your baby doesn't like weaning food, try to feed more milk to him or her to make sure enough nutrition.

masfamily 寫道:
Dear all mami,
I also wanted to know. My son now 8.5 months still don't like congee, even I use fish,tomato,potato to boil soap for boil congee, he still don't like it (都係推開), he close his mouth tightly.
What can I do? Is it too bad as he is only drink milk?
please help

masfamily

民房

一定唔可以迫佢食,其實我個臭b差不多十一個月喇都係咁,但佢唔食我立即唔比佢食連奶都唔會補,因為我要佢知道佢只可以選擇食定唔食,唔食就無其他嘢食唔可以比佢覺得有選擇!!!但我都未成功所以要更努力

大宅

你都可以試下俾葡萄糖水或肥仔水佢飲
但就唔好開咁甜
三安水架茶匙就夠
佢都有十一個月
你可以試下電視告白果隻 "加營素"
你唔使依足指示開
初初就加一半份量奶粉就ok
唔係佢飲得太飽
佢仲更加唔食粥添
每次佢食完嘢
你可以試下讚下佢
食一啖 讚一啖都可以架
食完之後俾果汁佢
佢就會好期待呢啲鼓勵同奬品
就快快趣趣食哂喇
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

別墅

屋企 B 女都係咁, 粥仔只煲過幾次, 佢一佷就想嘔咁, 食幾啖就唔要, 好快就食飯仔(煲到好軟身個隻)... 到佢依家四歲, 都係唔食粥, 佢覺得好核突, 一 pat pat 咁~~
一係你地試下煲 d 好軟既飯仔, 睇下會唔會好 d~
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

首頁

尾頁

跳至