論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:今次第二次請工人,前一個印,今次賓。唔知

男爵府

回覆:有分別請過菲姐同印姐的JM,有事請教

我個人覺得如果佢幫到你手,又何必同人咁計較呢?一個人食得幾多,又點會真係食到窮呢?

珍珠宮

我印姐好細食,早餐麵包2片/米粉/半個麵,午餐食個生果/餅乾雜糧,晚餐正常份量,我分餸佢食雞胸亦腳都冇所謂,又唔浪費肯幫手食隔夜餸。我見過佢2個親戚都好瘦,佢地怕肥。

珍珠宮

引用:我個人覺得如果佢幫到你手,又何必同人咁計

原帖由 冬菇 於 13-03-06 發表
我個人覺得如果佢幫到你手,又何必同人咁計較呢?一個人食得幾多,又點會真係食到窮呢?

...
朋友以前個菲一餐煲成煲飯(4~5cup米),但佢地兩公婆每人半碗飯,一條長生命十

珍珠宮

引用:我個人覺得如果佢幫到你手,又何必同人咁計

...
生命麵包2日一條,嘉頓餅一大包2~3日ko, 仲有花生醬幾日一樽,咖啡當水,不能盡數,咁大食點養!

大宅

我之前請過一個本地做咗九年嘅印,佢食得唔多,但就唔聽講,好有自己一套,駁咀,所以用咗九個月頂唔順炒咗。跟住請咗這個海外賓,同樣細食,成日話我留得多餸比佢,(我覺得正常份量)。不過就會揀食,買唔啱胃口的寧願唔食。用咗佢第三年,佢知邊d係阿仔嘅餸,佢唔會亂食。因為阿仔嘅餸由我買,佢知係貴d的。而且我有本簿要賓姐姐mark低阿仔幾時食過咩,同有無poo poo,(因為阿仔出世時有黃,醫生問食奶點,索性mark低佢飲奶嘅情況)我仲會有塊mini whiteboard,寫低阿仔兩日嘅menu,包括早午晚餐及水果(下午茶),除非阿仔有特別要求,基本上應該同我plan的一樣。

男爵府

回覆:小紅梅 的帖子

如果驚佢大食建議比food allowance代替。

大宅

引用:如果驚佢大食建議比food+allowance代替。

如果驚佢大食建議比food allowance代替。
其實係有比較,所以覺得佢大食。不過經我問一問尋日碟排骨點解不見了,佢今晚有食剩餸了

男爵府

我家賓唔算大食。一般人分量。
係用油用得多。

首頁

尾頁

跳至