在職全職

跳至
[全職媽媽] 好辛苦呀!!!

首頁

尾頁

男爵府

Re: 好辛苦呀!!!

哇很贊同你的說法
你多大呢
很會想
kayceeLai 寫道:
唔好意思,我見到你嘅問題,忍唔住要出聲,我做女嗰陣,老豆出去滾,媽咪為咗我哋兩姊妹就啞忍,我嗰時好唔鐘意,成日叫佢同老豆離婚,so 正如你個女一樣,我相信Lee D咁嘅老豆佢都唔會想要,你就更加唔洗講,無咗佢又唔會死,有佢先會死快D,佢D屋企人先好笑,由得個仔咁樣,比佢係我個仔重唔 死佢,你而加最緊要攪掂你個女,要揾嘢做嘅實會揾到,你放心啦!一個人有手有腳實唔會餓死,反而唔開心會屈死

男爵府

那就解決它
不要不開心
開心的路還在後面
你才18歲真的很年輕
等你大些
往後看你會覺得現在太傻了
心軟不能幫到你的
我很大罪的
因在勸人離婚
但一段不開心的伴侶
對小孩也是一個很大的傷害
rainbowsuetyi 寫道:
係呀...
我一番到去真係好唔開心...
對住佢...做個廢人我管佢唔到...
我真係好想唔理佢...
但係又衰心軟...
搵到份part-time助護..
28號度番...
不過得$4000蚊一個月度...
我會努力儲$...
照顧老婆同個女佢有責任...
唔同佢就做官o係屋企打機我養埋佢呀!?
佢又唔會揍女既..
不過次次就係衰心軟俾機會佢...
其實我覺得我好需要一個社工陪我傾下計..
因為搞到我成日亂諗野...
呢個又唔會有咩問題...
因為我會諗起daddymummy同錫我既人..
但係我會咩都做唔到...
訓又訓唔到...好辛苦..
我媽都唔反對佢再係咁我地分開...
我怕我個女對住個咁既老豆會似佢ja..

複式洋房

mander888
我都明白對小孩也是一個很大的傷害...
但係單親對小孩都唔好...
雖然我地宜家仲係成日嘈...
但係呢兩日都見到佢有進步...
起碼佢唔會由得我做晒所有家務...
肯聽我講...但有時好唔願2...

複式洋房

mander888 寫道:
哇很贊同你的說法
你多大呢
很會想
[quote]
唔好意思,我見到你嘅問題,忍唔住要出聲,我做女嗰陣,老豆出去滾,媽咪為咗我哋兩姊妹就啞忍,我嗰時好唔鐘意,成日叫佢同老豆離婚,so 正如你個女一樣,我相信Lee D咁嘅老豆佢都唔會想要,你就更加唔洗講,無咗佢又唔會死,有佢先會死快D,佢D屋企人先好笑,由得個仔咁樣,比佢係我個仔重唔 死佢,你而加最緊要攪掂你個女,要揾嘢做嘅實會揾到,你放心啦!一個人有手有腳實唔會餓死,反而唔開心會屈死
[/quote]

其實我都好細個,我得嗰23yrs

雖然小孩係單親家庭長大係唔係咁好,但係只要你做媽咪比多D心機去揍實得,如果你係你個女,你想有一個開心果同你生活,定係想同二個苦果乾生活,雖然有父有母對佢好緊要,但係家庭嘅氣紛先係最緊要,細路仔嘅情緒好受大人影響,有D嘢唔係有就好,等如你有一個蘋果,但係個蘋果爛咗,你勉強再放係到唔掉咗佢,佢只會爛到出蟲
重有你老公連基本嘅責任感都無,你個女學咗佢就死啦!

男爵府

你的想法真的和我差不多
現在單親也沒什麼
最緊要是健康
一個不健康的家
孩子也不好
[quote]
mander888 寫道:
哇很贊同你的說法
你多大呢
很會想
[quote]
[/quote]

其實我都好細個,我得嗰23yrs

雖然小孩係單親家庭長大係唔係咁好,但係只要你做媽咪比多D心機去揍實得,如果你係你個女,你想有一個開心果同你生活,定係想同二個苦果乾生活,雖然有父有母對佢好緊要,但係家庭嘅氣紛先係最緊要,細路仔嘅情緒好受大人影響,有D嘢唔係有就好,等如你有一個蘋果,但係個蘋果爛咗,你勉強再放係到唔掉咗佢,佢只會爛到出蟲
重有你老公連基本嘅責任感都無,你個女學咗佢就死啦![/quote]

大宅

好辛苦呀!!!

Hi rainbowsuety,

我好明白做旁觀者講道理是很輕鬆, 當事情發生在自己身上又是另一回事. 但有時明知有錯都一直錯落去咩 !!??
你地兩個一定亂打亂撞玩結婚 ..... 你只有18歲... 大把光陰. 如在你媽媽可以幫忙的階段, 你可以就一邊做partime, 一邊進修. 為了你兩母女將來的生活. 不需理會你奶奶老爺什麼什麼不喜歡, 那些七嘴八舌完全當透明. 無飯食無書讀那人會幫你, 就是自己雙手和親生父母.
我大你十幾年, 你媽咪應該唔會太大年紀, 既然你返去她都有照顧你就留返在她身邊, 一個真的愛你既家. 點解仲要留戀在一個不錫你的人, 如他真是珍惜你, 他是不會打電話就算, 佢唔識搭車, 唔識行路.... 最基本去找一份工作就是最實際的行動. 但他仍然留在打機的世界. 好肯定同你講你老公係唔會改, 他知道有個女要養都完全沒有責任心, 奶粉/尿便通通要錢, 你地兩個都要食. 過多兩三年開始讀書要用好多錢.
另外單親家庭仲好過比個女見到有個頹廢爸爸, 對她影響都很大
今日你留底, 明日你在哭, 後日返娘家, 大後日心軟又回去, 日復日, 年復年. 你唔

男爵府

這真的年輕人和有些年齡的想法

rainbowsuety 快想清楚啦
我也很贊成遙遙媽說

複式洋房

遙遙媽咪講得好有道理架!
你放更多希望係你老公身上,只會越失望!
何必辛苦自己,重要辛苦你身邊愛你嘅人!
我哋個個都你叫離開你老公,好似好衰咁,但我哋係想你好先會咁講,努力為自己同個女想想,你哋重有好多路要行架!

複式洋房

咁多位媽咪...
好多謝你地既回覆...
我都明白你地為我好...
個c6呢兩日乖左好多...
只係衰在搵工...
我唔知係咪因為佢覺得我哦佢..
佢就越唔唔去搵...
要我放低佢離開佢真係好難...
但係其實對佢一路一路心淡...
可能有日我會做到...
對住佢咁耐...
一路咁失望...所以都冇咩期望...
只要佢做好自己...
就好似係最大既禮物咁...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

rainbowsuetyi
好擔心你啊!咁年輕要面對那麼複雜的関係,老爺、奶奶、大伯、老公、BB,點解要將自已陷入這裡,真難為你!你爸媽一定很心痛!

你老公好兩天,你已经覺得是最大既禮物,又拖住你三個月,月復月,年復年,你要給自己一個deadline,一 or 兩年後,他仍是沒有改善,或只是好少少,好兩天便還原,你便要作決定,接受他或是離開他,我都支持你!
?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至