跳至

首頁
12345...88

尾頁

伯爵府

0606全職媽媽

你地覺得辛苦嗎?

大宅

Re: 0606全職媽媽

好辛苦呀!再加上我工人幫唔到手! :-(

男爵府

真係勁辛苦......非人生活.... :-(
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

辛苦不過開心

大宅

我自己湊﹐無工人﹐覺得好困身﹐唔夠瞓﹐有時阿B喊唔停會唔知點算﹐阿B食得少又擔心﹐但係一D都唔覺辛苦 :-P :-P

別墅

等我又lai報到先

我都做左全職媽咪一段日子啦,我個女都兩歲幾啦,要做ge野老實講唔係多,但係精神ge消耗就係自己先感受到la,最慘係人地覺得你好得閒冇乜野做 又或者唔覺得全職媽咪係一份工作,好似返工果d先係做野咁

我都曾經有過一段時間好想放下假,唔駛多啦,一個星期2個鐘咁都好好啦,但發覺呢d對我lai講都已經變得好鬼奢侈 :-( 都曾經好唔開心,但係後來有左細佬就唔知點解唔記得左呢d野啦,唔知呢d想法遲d會唔會再lai過....

不過overall我都覺得好開心ge,大家一齊努力啦

別墅

我生完bb 後, 比老闆炒左. 所以焗住做全職mami 呀.
我覺得辛苦就一時時啦, 但真係困身囉. 因為我沒有工人的, 有時想執下屋清潔下都唔得. 我都係担心bb 飲得少奶囉
其實, 我想找工做0家, 因為多一份收入會好些, 會安全感大些囉,
[img][ing]http://i88.photobucket.com/albums/k187/pekkle53/33258240493567224471223522680321270.jpg[/ing][/img]

男爵府

生完我有少少產後抑鬱, 頭2個月根本未試過真心笑過, 望住個囡真係好想喊......唔知佢想點....壓力又大....!! 好彩有老公同外家既人支持, 否則真係頂唔住架!!

依家叫做開始習慣, 開始接受..........見到個囡..我終於""笑得出"".....開始真係有MAMI既感覺....哈哈...遲咁多...
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

大家點解會做全職Mami?

我個case係﹕老公工作關係要駐外國幾年﹐我亦選擇辭工跟他一起﹔在外國揾工好難﹐因為我揸家屬簽證﹐唔可以做野。有BB之後返香港﹐當然亦無大住個肚揾野做。

我父母身體唔好幫唔到我湊仔﹐夫家又唔喺香港﹐我又唔鐘意有外人(工人)喺屋企﹐最後就選擇自己湊。等BB大D﹐有1-2歲﹐我會考慮放BB在幼兒園﹐自己做番嘢。

伯爵府

我有左已經決定做全職媽媽...不過一日24小時,比想像中辛苦,但見到個囡日日改變,長大,自己幾辛苦都係值得...

伯爵府

女,

你個bb係咪mix?

大宅

醒目開學勳章

我個時岩岩要轉工就咁岩有左 大住個肚邊有人請呀 咁咪休養左10個月囉 依家我自己既父母 99都要返工 62有老人痴呆 又聽唔到野 所以我同我老公都唔會俾佢睇住呀b [10mins都唔會] 而且我依家仲未派到公屋 同緊62 99佢地一齊住[d人返齊晒有9個人]所以都請唔到工人...做住全職媽媽先啦
講真 岩岩生完個時 我都冇咩唔開心 但係唔知點解 呢排成日俾99煩 搞到我都癲癲地...唉 我都唔知可以點講了...算啦

大宅

原本有諗過做全職,但坐月令我知道我唔得,一來24小時俾晒bb,冇左自己時間,二來我已經覺得好悶 所以我都係鐘意返工多d,我諗等佢1age果時應該會好玩d,到時再睇下點啦

大宅

有信得過0既人幫我湊BB我都情願返工。 個人balance D﹐又會比較努力扮靚減肥﹐依家覺得自己係黃面婆﹐好烏wear。

大宅

all,

由我一有左大仔開始我已經決定唔做野,因為我覺得自己湊係最好!

雖然我覺得好辛苦,但都係值得架!好似我大仔,就因為我係全職媽咪,我有好多時間教佢野及同佢玩,所以佢個智商比同齡小朋友快左半年! :-P 好多研究都証明,由媽媽自己照顧的小朋友係比教聰明,因為冇人比得上媽媽更有心機去教佢。 而且你見到佢每日咁成長係會好開心架!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

十分同意xs0156 , 雖然辛苦, 但樂在其中, 見到他一天一天長大, 開始有反應, 發出"咕咕"聲和識笑, 十分開心, 我個大女八個月大已自己湊, 所以生多個陪她玩, 下個月開始忙個不停, 因大囡要開學k2, 要湊她返學和放學! 不過我有些朋友, 情願返工都不想湊bb, 請個工人湊, 不過好似其它媽咪, 如果覺得好辛苦, 就不要勉強, 因無幸褔

xs0156 寫道:
all,

由我一有左大仔開始我已經決定唔做野,因為我覺得自己湊係最好!

雖然我覺得好辛苦,但都係值得架!好似我大仔,就因為我係全職媽咪,我有好多時間教佢野及同佢玩,所以佢個智商比同齡小朋友快左半年! :-P 好多研究都証明,由媽媽自己照顧的小朋友係比教聰明,因為冇人比得上媽媽更有心機去教佢。 而且你見到佢每日咁成長係會好開心架!

大宅

mickeyeva,
我大仔都係聽日開始返學啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

妳大仔幾大??
xs0156 寫道:
mickeyeva,
我大仔都係聽日開始返學啦!

伯爵府

xs0156 寫道:
all,

同意呀...因為我之前讀書(幼兒教育/護理)都係咁講...而且我做野個陣(幼稚園教師),見到好多係工人湊既小朋友,佢地既品行同情緒都係比全職媽咪湊既差好多...

大宅

1歲8個月啦! 返維多利亞(何文田),你大女呢?
mickeyeva 寫道:
妳大仔幾大??[quote]

首頁
12345...88

尾頁

跳至