跳至

首頁
12345...88

尾頁

大宅

Re: 0606全職媽媽

你教邊間幼稚園?
susanpang 寫道:

同意呀...因為我之前讀書(幼兒教育/護理)都係咁講...而且我做野個陣(幼稚園教師),見到好多係工人湊既小朋友,佢地既品行同情緒都係比全職媽咪湊既差好多...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

4歲! K2! 妳個囝囝咁細個返幼兒班?

大宅

我以前好嚮往做家庭主婦, 照顧及教導仔女, 但在呢兩個月湊女生活裏, 才知道做全職MAMI係O甘難,
對於我來說, 實在辦不到, 因為淨係3小時餵奶一次, 同佢玩, 抱佢, 我已經無時間做家務及做飯...每日下午個餐我都係食丁丁嘢或者面包咋, 夜晚就老公在奶奶度扲返來食, 重要老公照顧返我轉頭...所以咩相夫教子, 我一定做唔倒
所以我真係好多謝我老公對我的行動支持..

芒 寫道:
原本有諗過做全職,但坐月令我知道我唔得,一來24小時俾晒bb,冇左自己時間,二來我已經覺得好悶 所以我都係鐘意返工多d,我諗等佢1age果時應該會好玩d,到時再睇下點啦

大宅

我都係全職媽媽,湊住兩個,係好辛苦,但我諗到小b識坐開始就冇咁辛苦!
我係由有左大仔就冇做野,起初咩都唔識咁湊真係好辛苦,但當我第一個見到佢識反身,識坐識爬識行......就會覺得值得

大宅

唔係要足兩歲先可以返架咩???[quote]
xs0156 寫道:
1歲8個月啦! 返維多利亞(何文田),你大女呢?
[quote]

洋房

(有信得過0既人幫我湊BB我都情願返工。 個人balance D﹐又會比較努力扮靚減肥﹐依家覺得自己係黃面婆﹐好烏wear。)me too...

伯爵府

xs0156 寫道:
你教邊間幼稚園?
[quote]

同意呀...因為我之前讀書(幼兒教育/護理)都係咁講...而且我做野個陣(幼稚園教師),見到好多係工人湊既小朋友,佢地既品行同情緒都係比全職媽咪湊既差好多...
[/quote]

我而家無做喇,只係做下代課,之前做個間都係大機構

子爵府

我又黎報到先∼ 
自從上年二月要籌備結婚(四月份)無做野開始, 跟住十月發現有左又更加唔會搵野做啦...一路到宜家, 貶下眼年半啦wor, 之前真係無諗過咁後生退休架!! 不過我真係好想自己湊囡囡, 我99又係有輕微既老人痴呆, 我媽咪本身又唔識湊bb又唔識煮飯淨係識去中心活動既人, 所以我唔會放心比佢地湊, 而工人就更加啦, 請著個好既就話姐, 唔好既仲煩呢~~ 不過好同意如果連工人都無真係好困身, 我想去tst做個facial同剪頭髮都唔得....

仍然餵緊人奶, 仲要囡囡未戒夜奶(我唔想force佢, 因為奀), 所以超唔夠訓, 今朝終於病左, 大傷風兼頭痛...如果唔係病, so far係辛苦, 但都handle得到, 真係每朝5,6點起身餵完佢, 佢一訓就開始做家務架啦, 因為佢食得超密, 所以唯有不停餵-->佢訓-->做家務-->餵-->佢訓-->做家務....間中上網咁...囉

不過我都trust自己湊對佢既成長係會有正面既影響!!!!

大宅

維多利亞幼稚園唔係架!聽人講因為佢地個牌照係40年前派發,所以可以收1歲8個月的小朋友入讀幼兒班!
pmjleung 寫道:
唔係要足兩歲先可以返架咩???[quote]

別墅

畀面勳章

Hi,各位媽咪
我唔係全職媽咪,但我好想做(全職媽咪),因為我好想親自照顧個仔,由佢出世,到佢識轉身-->識坐-->出牙仔-->識叫Daddy Mammy...etc., 這些都係不可以miss既過程, 我好想第一個睇到!!雖然話比奶奶湊, 放工後會返去睇個仔, 但係都驚個仔會唔認得我, 或者唔會好跟我(咁辛苦生佢出黎, 如果係咁就真係好hurt), 我老公成日話個仔唔會唔認得你, 但始終成日對住個仔既係老爺同奶奶, 一定會跟佢地多D! 我一定會吃醋!

但係為左搵錢(供樓已經係一個負擔)比個仔有好既生活,都冇法啦. 我都試過計下如果只係老公搵錢撐唔撐到, 點知都係唔店. 一諗到呢點,就好down...., 好矛盾...., 所以我好admire你地可以做到全職媽咪, 你地要加油呀!

男爵府

哎呀, 無上 黎幾日之麻, 開左lee個新topic, 仲咁多留言tim..!!

我都係要返工呀, 不過而家仲未返番, 本來我自己已經請多左兩個星期假, 想個仔三個月我先返工, 點知今日老細打電話俾我, 話想我早兩個星期返, 因為公司好忙.... :-( 我未答應老鈿, 因為阿囝下星期打針, 我怕佢發燒, 我想睇實d.... 仲有, bb開始認人, 我又怕返左工, 佢見少左我唔認得我.....!!! 仲有, 我岩岩先習慣左唔返工的生活... 而家又要我提早返工, 有d唔捨得.....

別墅

MCMC, 我同你的想法完全一樣, 而且我最驚係怕個囡唔認得我. 又驚奶奶唔識

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

hello 各位,

我都係一位全職媽媽, 由大囡 1 歲開始到現在, 做左 3 年. 我比較幸福, 有位信任而有經驗既婆婆一直幫我照顧大囡 & 細囡, 工人幫手清潔, 而我就做雜務 & 接送囡囡返學, 雖然有充裕人手, 但我都覺得好倦, 24 小時工作, 無假期 !

大宅

ronni 你病左呀?? 真係要小心d呀, 對住亞b最好就帶口罩, 傳染左就唔好啦...

子爵府

prutong 寫道:
ronni 你病左呀?? 真係要小心d呀, 對住亞b最好就帶口罩, 傳染左就唔好啦...

thx, 我知啦....真係唔知係唔係人奶媽媽既潛意識強到要自己快d好番, 今朝去健康院時, 我要擺張tissue係口罩入面索鼻水(好嚴重), 又頭痛, 又勁打乞痴, 出左去2個鐘用左3包紙巾, 番到黎都無時間訓, 但係到左宜家唔知點解, 收左八成鼻水, 已無打乞痴, 仲有dd頭痛姐...但我係無食過藥架bor....

大宅

醒目開學勳章

你去邊間健康院??因為我呀b都係10號打針 我都見到一個用口罩入邊+tissue既媽媽 唔通係你???
我去x量洪架

伯爵府

ronni,

加油呀,我地會支持係架...
我都明白你而家會辛苦,因為我都試過...唔食得葯就仲辛苦..不如你試下飲多d水同食水果啦...

子爵府

∼*candy*∼ 寫道:
你去邊間健康院??因為我呀b都係10號打針 我都見到一個用口罩入邊+tissue既媽媽 唔通係你???
我去x量洪架

我都係去葛量洪呀, 留意唔到你添~~
尋日朝係我最辛苦時, 真係好慘, 我同老公一齊架!! 因為無手/唔想成日用手抹nose, 所以咪攝張tissue係口罩入面囉, 我諗都無邊個會好似我咁怪, 所以應該係我喇

子爵府

ronni,

加油呀,我地會支持係架...
我都明白你而家會辛苦,因為我都試過...唔食得葯就仲辛苦..不如你試下飲多d水同食水果啦...

有勁飲水呀, 今朝訓晏左, 好番好多~~thx

大宅

醒目開學勳章

我同我呀媽一齊去架 我呀媽用印尼咩帶咩呀b 我就帶住頂貨車帽 唔知你有冇見過呢??
ronni 寫道:
[quote]
∼*candy*∼ 寫道:
我去x量洪架

可能係wor, 我都係去葛量洪呀, 留意唔到你添~~
尋日朝係我最辛苦時, 真係好慘, 我同老公一齊架!![/quote]

首頁
12345...88

尾頁

跳至