烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近新買咗個焗爐,係Summe TO-S26,
第一次焗咗曲奇,跟人食譜要用180焗10分鐘,但5分鐘唔夠就睇住啲曲奇開始燶,嚇到我即刻熄機,然後用120度焗先成功焗好曲奇。

尋晚再試整蛋糕,食譜要先用150度焗果仁10分鐘成金黃色,我又睇住啲果仁燶,要用120焗先得,之後焗蛋糕時已經唔敢跟食譜,食譜要150焗15分鐘,我就120焗10分鐘,test下未得再焗多5分鐘先焗好蛋糕……

我想問其實係咪我個焗爐有問題?
點解跟人食譜做係唔得嘅?
而家想整嘢食都唔敢用焗爐,
跟食譜根本唔會成功,恨有焗爐好耐,
而家有喇,但又整唔到嘢食,
唔通跟人食譜都要自己減返30-40度先成功???

個焗爐買返嚟之後我咩都冇做過架,
有冇人可以幫到我?
定係我應該拎個焗爐返廠整?

大宅

引用:最近新買咗個焗爐,係Summe+TO-S26, 第一

原帖由 住家甜品 於 13-03-07 發表
第一次焗咗曲奇,跟人食譜要用180焗10分鐘,但5分鐘唔夠就睇住啲曲奇 ...
我都有部TO-S30,同你情况一樣,上星期先焗燶咗啲曲奇餅-激氣,真係要一邊焗一邊睇到實!

大宅

引用:Quote:原帖由+住家甜品+於+13-03-07+發表最

原帖由 starfishting 於 13-03-07 發表
我都有部TO-S30,同你情况一樣,上星期先焗燶咗啲曲奇餅-激氣,真係要一邊焗一邊睇到實!

...
係啦,好煩,一定要睇實,
尋晚試焗蛋糕好麻煩,要係咁睇住,
用竹簽試都要試幾次,唉…

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

一般焗爐相差3-40度好平常,慢慢適應下距,再唔系買個焗爐溫度計,check返真正爐溫羅,如果相差太大而有使用唔方便既,或者可以學我咁調教下距,這步驟當然是需要爐溫計啦,

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=5434173

大宅

引用:一般焗爐相差3-40度好平常,慢慢適應下距,

原帖由 kenstin 於 13-03-07 發表
一般焗爐相差3-40度好平常,慢慢適應下距,再唔系買個焗爐溫度計,check返真正爐溫羅,如果相差太大而有使 ...
已經有焗爐温度計,但跟幾本不同的食譜温度,都出現焗燶嘢的情況,最煩係焗曲奇,爐温已set150度,焗幾分鐘餅底已燶,但餅面又未上色,到餅面O.K,餅底已燶到唔食得!試過關下火餅底都燶,若再將温度調低焗,曲奇餅又唔夠脆!

男爵府

新手路過搭句咀, 個人覺得D recipe 都係參考下好, 最後落場都係要自己執生啦 ~

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 starfishting 的帖子

食譜的確系作為參考,但如果出來效果相差得遠,好大可能系自己的焗爐偏差過大,咁樣就最好搵出究竟相差幾多,等自己可以因。你的情況仲沒解決咩?找到上溫跟下溫相差幾大沒?仲系聽唔到“滴答滴”聲啊?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:新手…焗爐問題

食譜只供參考都要睇火最穩陣試得多熟習左爐温好好多~

大宅

引用:一般焗爐相差3-40度好平常,慢慢適應下距,

一般焗爐相差3-40度好平常,慢慢適應下距,再唔系買個焗爐溫度計,check返真正爐溫羅,如果相差太大而有使 ...
咁真係要買個爐溫計試試佢先,謝謝~

大宅

引用:食譜只供參考都要睇火最穩陣試得多熟習左爐

原帖由 cheese08 於 13-03-07 發表
食譜只供參考都要睇火最穩陣試得多熟習左爐温好好多~
Agree~

我諗都係要試多啲,
失敗多幾次應該會捉摸到自己個焗爐,
哈哈~

大宅

回覆:住家甜品 的帖子

我都係用Summe, so far 無問題呀。你預熱幾耐架?

大宅

引用:我都係用Summe,+so+far+無問題呀。你預熱幾

原帖由 giegie1222 於 13-03-08 發表
我都係用Summe, so far 無問題呀。你預熱幾耐架?
一百八十度我預熱十分鐘,請問焗曲奇餅你會用什麼度數和時間?有沒有開熱風對流?焗麵包都還可以,但焗曲奇就攪佢唔掂!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 giegie1222 的帖子

每個焗爐都有不同程度偏差,與牌子型號無關,同牌子同型號,都會有幾十度相差,一D都唔奇,就算同一個焗爐唔同發熱綫都有火力不一樣的情況啦

大宅

引用:回覆+starfishting+的帖子 食譜的確系作為

食譜的確系作為參考,但如果出來效果相差得遠,好大可能系自己的焗爐偏差過大, ...
真係唔識check,聽唔到滴答聲,只知發熱管亮着時部爐有振動聲,預熱至二百度後,再調低至一百度,發熱管仍亮着,沒有熄

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

咁就肯定壞左,見距發紅就表示開住,扭到100都唔識停,死得,再扭到50甚至30睇下識唔識停,停的時候會有“滴”一聲
有幾個方法,送返比代理修理,掉左距,叫開自己調較,將距改裝,我可以代勞,將距改成點子溫控開關,我想試好耐了,自己個部又一直勉強能用,所以一直沒進行,淘寶買料大約rmb300左右,上下獨立溫控,要買兩個電子溫控器,到時可以控製在溫差1度,super焗爐,哈哈

大宅

引用:回覆+starfishting+的帖子 咁就肯定壞左,

原帖由 kenstin 於 13-03-08 發表

咁就肯定壞左,見距發紅就表示開住,扭到100都唔識停,死得,再扭到50甚至30睇 ...
Thanks!部爐買咗兩個月,都係幾百元,粗粗地用住先,遲吓有睇啱就换

kenstin  搵代理啦,應該有保養  發表於 13-3-8 12:33

男爵府

我個爐温度都唔準, 每次焗都要先降 20 度, 寧願焗耐0的, 焗曲奇永遠個底都係燶, 而家我加多一個焗盆墊底先 ok 咋, 我部爐牌子係 Rasonic , 而家都買0左個焗爐温度計~~

大宅

引用:我個爐温度都唔準,+每次焗都要先降+20+度,+

原帖由 funfun8 於 13-03-08 發表
我個爐温度都唔準, 每次焗都要先降 20 度, 寧願焗耐0的, 焗曲奇永遠個底都係燶, 而家我加多一個焗盆墊底先 ...
睇嚟我都要加多一個盤

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:新手…焗爐問題

新焗爐通常都係熱d既!同牌子有时都唔一样!焗爐要自己試多幾次,如果都係太熱就要跟食譜既温度減架啦食譜既温度&时间都只系用作參考

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

珍珠宮

住家甜品 發表於 13-3-7 19:48
第一次焗咗曲奇,跟人食譜要用180焗10分鐘,但5分鐘唔夠就睇住啲曲奇 ...
我都買左呢個,我要教到100同150中間,入面先係180度,較到100度,爐入面都有160,我上星期16號先買

首頁

尾頁

跳至