嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

1歲大BB發燒(39度)你點處理

我唔會立即見醫生,我先比退燒水BB飲,每隔4小時1次,如退燒我會比多1次BB飲,再燒我至會同BB見醫生.你哋會點處理,我'敢'做可以嗎?

複式洋房

Re: 1歲大BB發燒(39度)你點處理

你的做法不太好, 首先bb發燒是一個警號, bb身體某處一定出現問題, 若你未經醫生診斷, 自己比退燒水bb服用, 係治標唔治本的做法, 亦有可能拖延bb的病情, 加上39度屬於高燒, 更加應盡早求醫, bb不同大人, bb自己唔識向你表達那裡唔舒服, 若是細菌感染而引致肺炎就太遲了

伯爵府

好媽媽勳章

昨晩半夜我囡囡(20個月)發高燒成40度有多, 今早才帶他睇醫生, 但比家人鬧我點解唔尋晩入急症, 話如果燒壞腦點算???? 我差D嚇到喊 :-( :-( 我而家先識驚, 想問如果有40度燒成2個鐘, 是否應該入院及馬上延醫??? 今次我真係太掉以輕心, 而家阿囡食左藥, 退左燒, 但醫生話發燒可能會反覆, 希望阿囡快D好 :cry: :cry:

大宅

Hi elysemama,

上星期囡囡病了,都有睇醫生,服用退燒藥水,但藥力稍退時,囡囡即繼續高燒. 試過日間燒到40.2度,我唔理3 7 21立即同佢去沖涼降溫. 又試過晚間燒到39度幾,我立即給她塞肛. 這兩個方法都可以在短時間內降溫. 小朋友發燒真的不可以掉以輕心. 莫講話40度燒2個鐘,如果沖涼/塞肛後半個鐘都不退燒,為安全計,我都會立即帶她去看醫生.

希望你bb早日康復!

伯爵府

好媽媽勳章

Hi, pcwai,

多謝你的関心及分享

今次囡囡都算燒得勁, 佢對上一次發燒是上年7月, 都係38.幾. 尋晩我見佢神態自若, 仲識同我接故事講, 今早一起牀都無特別異様(只係發燒), 我估佢精神OK, 但體力就麻麻. 姐姐尋日問佢落唔落街, 已経話"唔落", 落左去後, 就話"要返屋企", 我唸佢尋日下晝已知道自己唔唔想去玩, 不過佢而家最唔想係食藥 我最唔想係餵藥 :evil: :evil:

大宅

Hi elysemama,

絕對同意:"佢最唔想係食藥,我最唔想係餵藥" :evil: 好在我的囡囡可以接受d藥放喺奶奶裡面咋.....

另外,我囡囡發燒頭一兩日都好生猛架,燒都個面仔紅pok pok都仲可以玩架 ......

伯爵府

好媽媽勳章

Hi, pcwai,

而家囡囡知道要食藥, 好似捉佢去行刑咁, 哭得十分凄厲 :-( :-( 真係聞者心酸、見者流涙 :-( :-( 我個心真係拿住拿住 :cry: :cry:

大宅

一般嚟講
若果身體有異常發炎
好似係中耳炎 腦膜炎咁
bb 會突然間發燒 去到39度or 以上
係咁既情況下
一般你俾咗 退燒水佢 佢只會輕微退一退
之後就再上返
咁你就要帶佢入醫院

而其他好似骨"折"咁
都可以唔使咁緊張
因為通常食咗一次或兩次退燒水後
都唔會再發
若果之後再發就要帶佢睇醫生囉
一至兩次退燒水都可以等到診所開啦

記住第一次燒
唔可以俾超過三次藥佢食 都唔帶佢睇醫生架
長燒又可能係另一種嘢
要小心呀
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

洋房

hi, elysemama 我個女都唔肯食藥, 不過醫生教我將d藥加落佢鍾意飲的果汁(如:益力多)到, 我試過ok喎, 女女將成支果汁連藥一齊飲哂, 我估可能d果汁味蓋過d藥味

伯爵府

好媽媽勳章

Hi, cat168128,

Thanks for your advice.

大宅

多謝哂各位嘅意見!我會多加小心

大宅

唔使氣
大家應該幫忙嘛
我都係接觸得醫生多先有咁既資料咋
四眼雞丁真人版 更新日期︰15-NOV-06 有新成員喎 仲唔入

禁止訪問

大宅

知道嘞!我會小心D處理,真係唔該哂.

首頁

尾頁

跳至