論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個櫃係宜家買, 好似個文件櫃, 有捲閘由上而下關並於櫃頂有鎖. 櫃內放私人物品, 文件, 首飾. 依幾日發現度金屬閘門有4-5條由上而下好深的刮痕, 以前無的, 只有一條但唔係好似咁深, 但以家4-5條.

研究下發現度閘係已鎖的情況下, 原來由上面按下將度門反入個鎖钩後就可以拉開但度門會刮花, 係好深的刮痕, 開關一次會有兩度花痕. 依家有4-5度花痕. 肯定有人夾硬開. 檢查好似無唔見大件野細件唔知無數的(我以前賣首飾的有批餘貨放入面但無實質數目).

想請教大家我應用點做? 一家同工人相處融洽, 都對佢好好, 佢平時都唔錯. 第二個約第9個月, 估唔到會咁囉...我應唔應該問/ 話佢? 定搵人裝多個鎖算數?

再有新發現, 老公發現鎖係抽屜裡的珠寶(二隻男庄白金鑲寶石/ 玉介子及一條男庄K白金項鍊)不翼而飛. 昨天又有賓財仔打嚟話久款幾個月未還只係3千幾銀都唔還, 仲話我幾個月無出糧俾佢所以無錢還...跟住人地話唔還會搵收數佬上嚟....炒硬架啦. 我地自問真係對佢好好, 唔明佢地D人點諗....

問過做CID朋友好唔好報警, 佢睇過個櫃係被爆過, 又真係失竊. 佢話講真拉就可以拉, 不過未必夠証據落charge, 入罪就更渺茫. 除非斷正. 唔係分分鐘搞一年半在, 都唔係問題, 但佢on bail 仍可以搵僱主, 佢上年七月出過境, 可以申請extend無須先回國, 入境處唔會理佢 on 唔 on bail, 因佢只係 suspect, 無僱主會去查佢有無 on bail. 叫我踢佢走吧喎....

333s    發表於 13-3-17 10:57

象牙宮

Pris 發表於 13-3-11 10:39
個櫃係宜家買, 好似個文件櫃, 有捲閘由上而下關並於櫃頂有鎖. 櫃內放私人物品, 文件, 首飾. 依幾日發現度 ...
一家同工人相處融洽, 都對佢好好, 佢平時都唔錯.
第二個約第9個月, ...

我應唔應該問/ 話佢? -> 問佢, 估佢會點答? yes mum, i do it?
問可以, 問佢怎么清潔? 擦到坏? 係鬼?
定搵人裝多個鎖算數? -> 貴重的轉移吧. 私人物品, 文件, 她沒興趣吧.
約完先88. 反正你說 佢平時都唔錯.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我個FD試過即同佢講因為而家有貴重野, 要裝CAM. 然後放隻"朱2繩"裝佢, 個工人就中伏, 夠膽死攞左隻"朱2繩", 我個FD話俾機會佢, 唔報警, 即炒, 唔賠錢.

珍珠宮

回覆:工人偷偷夾硬開我睡房上鎖的櫃...點做好...

一係裝佢,一係喺工人唔知嘅情況下報警。差人識睇会查会問。千其唔好話佢,盞打草驚蛇。唔通佢会認?

咩一家隔洽云云,信佢地一成都死!我婆之前件賤印,俾我地拉上差館之前嗰日跪我婆面前喊添,話自己点点点慘。佢當沒事人一样,小心佢做你一票勁嘅走佬!

男爵府

BK Milk勳章

引用:我個FD試過即同佢講因為而家有貴重野,+要裝

原帖由 wmkcnw 於 13-03-11 發表
我個FD試過即同佢講因為而家有貴重野, 要裝CAM. 然後放隻"朱2繩"裝佢, 個工人就中伏, 夠膽死攞左隻"朱2繩", ...
勁,好方法

男爵府

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+Pris+於+13-3-11+12:02+編輯+\\

原帖由 Pris 於 13-03-11 發表

個櫃係宜家買, 好似個文件櫃, 有捲閘由上而下關並於櫃頂有鎖. ...
JM們說得對,千萬不要打草驚蛇!想當日我雖然個衰印每次只偷我100蚊!我在好肯定的情況下,安排好一切就炒佢!果然不出我所料,佢喊到七情上面,鼻涕直流好似顛左一樣,仲話要死在我家,點都話自己冇做過!佢地依d慣"thief\"!好識做戲㗎!講真,樓主心中有數呢,應該點做,差在裝佢定拉佢姐!上次我就放左個賊走,其實我都好嬲自己,真係不應咁做!但最主要原因,就係我2公婆都要返工,又有2個讀緊幼稚園的小孩,最重要又冇老人家幫手,想玩大都唔係咁易囉!所以我個人覺得妳有證據就call police呢!

大宅

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

張D貴重野轉個地方放, 如果真係佢做, 下次佢再開你個櫃, 佢會知道你已經發現佢做既好事.....

Pris  都好嘅. 其實佢應該無/ 未拿我野...  發表於 13-3-11 15:32

大宅

回覆 8仔 的帖子

我依家貼咗張A4紙係櫃入面, 寫住: DO NOT FORCE OPEN MY CABINET, I KNOW ABOUT THAT AND YOU SPOILED MY TRUST! 如果佢再打開我個櫃, 佢就會見到! 另外我決定唔會問佢, 直接搵人裝個鎖牌.:;pppp:

禁止訪問

公爵府

引用:一係裝佢,一係喺工人唔知嘅情況下報警。差

原帖由 zitzai 於 13-03-11 發表
一係裝佢,一係喺工人唔知嘅情況下報警。差人識睇会查会問。千其唔好話佢,盞打草驚蛇。唔通佢会認?

咩一 ...
係呀,信都傻,表面融洽,實則打主意,我試得多!

子爵府

裝cam + 換鎖,佢心水清嘅都知係咩事。反正你問佢都係無意思架啦,唔通佢會認咩?

Pris  真係唔會認...  發表於 13-3-11 16:35

大宅

Gmama 發表於 13-3-11 16:26
係呀,信都傻,表面融洽,實則打主意,我試得多!

吓! 講嚟聽下

大宅

再有新發現, 老公發現鎖係抽屜裡的珠寶(二隻男庄白金鑲寶石/ 玉介子及一條男庄K白金項鍊)不翼而飛. 昨天又有賓財仔打嚟話久款幾個月未還只係3千幾銀都唔還, 仲話我幾個月無出糧俾佢所以無錢還...跟住人地話唔還會搵收數佬上嚟....炒硬架啦. 我地自問真係對佢好好, 唔明佢地D人點諗....

大宅

佢地D人真係衰都無朋友.

象牙宮

Pris 發表於 13-3-11 10:39
個櫃係宜家買, 好似個文件櫃, 有捲閘由上而下關並於櫃頂有鎖. 櫃內放私人物品, 文件, 首飾. 依幾日發現度 ...

香港 三宝
外傭三寶 --------你的 [外傭 三宝] 可以 注冊成 品牌/商標.

浴室 三宝 : 洗面盆. 坐廁. 浴缶/ 沐浴室.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁都報警備咗案先啦, 咁大胆. 因D野咁貴, 通常欏去二叔公度套現. 可能係二叔公度.

咁狼, 有無辨法人贓並鑊等佢有案底, 唔來再來得HK?

首頁

尾頁

跳至