興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

喺我第一部mac, 佢識我, 我唔識佢。將將就就咁用, 用左2﹣3 年。我淨係知佢係:
iMac 10,1
intel core 2 duo
snow leopard
一直好好地。但呢兩日勁hang機。
有時建議我強制熄機。大多數連個建議熄機screen都無。

restart 後, 出個藍screen出好耐, 先至去到桌面。
按任何一個program/app, 都要等好耐先至郁。

上safari , 用10﹣15 分鐘就hang。要等返10 分鐘先再郁一陣。一唔係就hang 過。又要restart.

容量仲有好多, 有成70﹪係free.

請幫忙

複式洋房

如果係突然係咁
有機會係harddisk 問題

MAC 機我唔係好熟
不過安裝碟入面好似有 diagnostic tools

男爵府

hinhinc 發表於 13-3-12 11:51
如果係突然係咁
有機會係harddisk 問題
多謝回覆呀。我啱啱做左, Apple Hardware Test. 話 no problem found.
唉~都唔知部機黐左邊條筋。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

做埋個disk utility吧
Application -> Utilities -> Disk Utilities

你今日backup左未?

男爵府

眼訓 發表於 13-3-12 14:12
做埋個disk utility吧
Application -> Utilities -> Disk Utilities
麻煩你, 可唔可以講多少少。因為我怕出錯。唔該哂。

民房

點解唔 call apple ?

大宅

回覆 muimui313 的帖子

樓主試吓去 apple site 揾 online help:
Click here for Apple Support

唔得要攞去整.

你都可以試吓 download chrome browser, 用 chrome 唔好用 safari.

男爵府

jazzsmit 發表於 13-3-12 17:47
回覆 muimui313 的帖子

樓主試吓去 apple site 揾 online help:
唔該哂。等我入去look look .

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

muimui313 發表於 13-3-12 15:30
麻煩你, 可唔可以講多少少。因為我怕出錯。唔該哂。
如果你有用 time machine backup 左,點舞佢都得啦。
入到去試吓repair,唔掂就要erase。

男爵府

眼訓 發表於 13-3-13 02:18
如果你有用 time machine backup 左,點舞佢都得啦。
入到去試吓repair,唔掂就要erase。
...
唔該哂。啱啱試左repair. 都係未搞掂。
可能要archive & reinstall.
唉, 真係要買返個external hard drive, 然後 用time machine back up .

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

誤打誤撞吓見到以下資料,突然想起你。可能有用。
http://www.apple.com/support/imac-harddrive/

首頁

尾頁

跳至