論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好驚呀!!!!

坐完月,21/8 要返工啦,印印從未揍過初生嬰兒,只是揍過5,6歲,真係很担心,因為阿媽話會幫我睇住,所以我無教過佢,只是叫住照顧大女-7歲,好驚阿媽放飛機,自己由未教佢揍細B, 因為自己第一次請工人, 所以睇唔順眼,唔想比佢掂,我係未心理不平衡,自己梗係想阿媽揍,但阿媽睇唔到兩個咁多,焗住要請印印,真激氣!!!!  :cry: :cry: :cry:

男爵府

Re: 好驚呀!!!!

唔只係你咁諗,我初初都係咁諗架,不過我媽咪會揍豬b多d,清潔由印姐做,但係有時我都睇我阿媽揍b都唔順眼架!(好彩唔係99揍!) 不過你唔好俾個工人有錯覺,佢只係照顧大唔駛照顧細喎,我以前就少野就俾印姐跟羅,好似開奶(要教架),洗bb衫咁,跟住俾佢餵奶,冧豬b訓,到最後係沖涼(不過唔係成日),好彩到宜家印姐都揍得ok,我媽咪有時話想放假,咪俾印姐揍一日羅!

複式洋房

是否要起碼6個月呢才可放手呢, 現在 BB 只得個半月,怎可以忍心比印印揍呢?我 B B 條頸仲係軟 (林林),可否比意見呀,如果唔係日後返工,我恐怕我在公司日日喊 :cry: :cry:

男爵府

距離你返工仲有個多月,你又怕你阿媽放飛機,咁你應該開始教工人照顧bb的常識,起碼都要畀佢識啦,最後畀唔畀佢湊又係另一件事

男爵府

我又係請左個印印個幾月,我剛剛生左細女個幾星期,大仔就十八個月,我大仔除左肯同佢玩之外,其他野咩都吾跟佢,全部都係我同婆婆負責,而細這個我都有叫佢抱下,換片同餵奶,佢竟然同我講驚吾抱得吾得,而換片佢又雞手鴨腳,餵奶掃風都吾得,唉....因為我同婆婆都要返工,我冇人睇住就更加吾放心比佢湊啦,佢自己話湊過自己個仔,但我睇佢手勢跟本就生手,我覺得佢厄我law.....
佢現在只是做下普通家務,陪我個仔玩下,咁我請都冇意思啦,飯又吾識煮,全部都係我媽媽做.....
所以我打算吾要佢,我打算放兩個小朋友去育嬰院

禁止訪問

別墅

個個工人都係甘(大部份),我有媽咪湊小朋友,印印負責清潔,由於初來香港,連煮簡單的中國菜都唔識,天啊!不過,我同佢講,而家係適應期,幾個月後,所有家頭細務,湊小朋友同清潔佢一腳踢,婆婆煮菜佢要在隔鄰學,要定時寫筆記同溫習,唔好老奉以為自己只是來港做清潔.(我個工人淨係識清潔,都唔知agent同學校教甚麼?結果是暫時我放工買日用品,媽咪煮飯,我同小朋友沖涼)講真,我重辛苦過工人.
所以,一定要佢學,駛唔駛佢做是另一回事.
我由今天開始叫佢負責同小朋友洗面同刷牙(3歲),我在旁指導.so far ok

男爵府

我都同意你所講, 印多數又stupid又污漕, bun 就多古感.
我有朋友請印, 是因為想佢同家中既老人家溝通到. 有些僱主請印,是因為印可以放少d假(要錢), 有d亦可以比少d糧,我朋友話2千幾蚊.
我9月就生, 請左個bun, 上星期到港, 佢6年前返左菲律賓, 之前在港工作左8年(同一僱主), 佢有個4yrs既女.
佢做家務的確好乾淨, 第二日洗廚房用左我一支藍威寶,我以為佢是大清潔, 所以都無出聲, 點知第三日又臭到勁藍威寶味, 佢當支藍威寶好似水咁噴, 我叫佢下次開水用.
佢星期五到港, 就問我可以可以星期日比佢放假, 佢話想去買d衫褲, 我都無所謂, 佢返黎話比我聽佢家姐送左部電話比佢. 我同老公即刻同佢講, 間吾中有電話都ok, 但吾可以成日講電話.
佢吾食隔夜送, 我叫佢夜晚果餐煮多d, 留起第二日下午做lunch, 佢都無留 (我同我老公都無食過). 點知第二日問我可吾可以比佢去買lunchbox, 我之前比佢落商場買lunchbox, 是因為前一晚我家裡沒有煮飯, 又未買其它食物, 我同朋友講電話, 佢叫我同agent講, 吾可以成日比佢咁.
所以話, 大多數bun的確古感得多. 正如agent講, 一開始真的不可以再好人, 要睇緊d, 有問題即出聲.
不過, so far, 佢做野同煮野都ok, 亦好乾淨.

joanthony 寫道:
其實我真係唔明,
OVERALL 來講, 印, 由其是無NB 經驗既更加唔岩
點解會請印既 ?? 距地多數有 body odor
又stupid又污漕, 又唔識講英文極唔方便 (真係無乜好處!)
我都係第一次請工人, 舊年十月左右開始物色
初初傻下傻下 信個agent, (我當時未諗bun or yan)
後來.. 我上得來多, 覺得好多yan 都好唔dim
bun 就多古感, 但smart d...

我而家呢個bun 之前係hk做過8年, 2 employer,
very good !!!!! 雖然駁咀但因距smart, 又錫bb, 湊得好好無距bb 晚晚唔肯訓 (距係屋內唯一一個可令我bb 訓的人, 出生到而家4個幾月, 都係距餵夜奶, 又肯follow 我比距既work schedule)
今晚距先整白汁西lan 花意粉, yummy !
(平時cook rice 都ok !)

男爵府

loy211
我個工人咪同你這個一樣,只是識做家務,唉....但因為我兩個小朋友細呀,佢連基本o既野都吾識,抱又話驚,我邊到仲有咁多時間教,我吾係prefer佢好叻,但起碼基本野要識law,佢係未o黎過hk,佢話自己個仔係自己湊大,但我見佢咁生手就覺得佢厄我law,因為我地會睇到ma....

我同婆婆現在真係辛苦過工人呀.....可能佢講過大話,所以我已經對佢冇咩好感,一定炒,只是我會吾會再請工人之ma,因為我同婆婆都要返工,冇人係屋企睇住佢,所以信任係好緊要

大宅

我都係第一次請工人, 又係請咗印印. 因為我有媽咪同老豆幫手, 所以請個工人係想做家務同煮飯. 我見我依家個工人填張表時話唔鍾意湊小朋友, 我諗我無問題, 所以就請咗.

點知佢到港之後我先知道佢勁鍾意湊, 但係我個仔出咗世之後我都未比佢點過呀. 我個大女3歲就更加唔多鍾意佢幫佢做嘢, 就連著鞋都唔鍾意, 次次都要我哋兩公婆幫手, 只係有時我個女悶會叫佢同佢一齊玩玩具.

我見咁多媽咪都話要放手比個工人試吓, 我就比個公仔佢叫佢抱比我睇, 又比條片佢叫佢換片, 同放返個公仔落床, 估佢唔到, 又幾得喎, 但係始終都係公仔又唔識旭, 唔知到時係真bb又會點.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔得兩個月大,我好早(個仔得兩WEEK左右)已經放手比個印印照顧,當然開頭我都有留意佢D工夫得唔得啦,我見佢都有板有眼有時仲熟手過我,同埋我知道自己總要返工,想唔放手都唔得,而且佢開頭都爭住照顧,可能佢悶過頭(要清潔既地方都乾淨哂),我咪由佢囉~~~
家下我同佢好似返SHIFT咁,佢就一早開始湊(大約7點至8點),晚上9點左右就我湊返
講真比人湊無論係工人定自已媽媽OR99都一定有唔順眼地方,始終自已做就好,但問心自己做又係咪真係十全十美呢?所以我既要求係乾淨,BB肯跟佢,沖涼餵奶換片都OK,就算佢D程序或手法唔係咁啱,我都隻眼開隻眼閉架啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。
該用戶已被刪除

大宅

monreve888,
好同意j&d﹐我諗遲d有排你受。

男爵府

為免阿媽放飛機, 我會先教工人點去湊bb, 尤其係依家你仲未返工, 可以續步比工人去做, 當然佢地未必可以完全乎合你的要求, 起碼1-2星期的時間, 你可以由最基本的例如換片, 餵奶, 換衣服等的工人教佢去做 (沖涼就唔好了), 當你示範比佢睇時叫佢寫低過程點做, 印印係善忘的, 一定要佢又寫又做比你睇, 等你放心才教另一樣, 咁你自己就冇咁激氣, 因為佢地好stupid, 真係要教好多次先得.

我第一個工人由初生開始湊, 沒有湊初生的經驗的, 當初我都好驚佢handle唔到, 所以我由bb一個月開始續步比佢做, 起碼個工人能力有限唔合乎你要求時可以盡快換新的; 我知道bb初生時每一個母親都唔想其它人去湊自己的寶貝, 但係你都決定請工人湊, 你就要放鬆d去接受工人去湊, 可能慢慢地你便會覺得佢真係可以幫到你手的.

男爵府

我嘅經驗係就算你亞媽or其他親戚會幫你湊bb都好, 你都一
定要放手比工人湊bb同教佢. 而家你仲係屋企可以睇住佢, 佢有咩唔啱你可以即刻更正佢, 要佢做到符合你要求為止. 因為如果你或者你媽媽唔舒服同突然有急事要即刻出去處理, 都係要靠工人幫手. 你而家係屋企睇住佢都唔教佢同睇吓佢掂唔掂, 咁你返咗工更加無時間教佢啦.

大宅

Dear PGN, 其實你同我嘅處境都好相似,不過你比我更幸運,就係你起碼有媽媽幫你。我都係第一胎,亦係第一之請工人﹝呢個印印係第1之嚟hk,亦冇湊初生bb嘅經驗﹞,我上年聖誕開始放產假,工人12月29日嚟到,我仔仔1月4日就出世。基本上喺我生之前同工人都係相處得3幾日,到我出院帶bb返屋企,我頭2個月都係自己湊,包括飲奶/ 換片/ 沖涼等等。不過我知道我3月就要返工,所以頭2個月我都會一邊教工人,佢只係企喺我旁邊,我就不停不停重覆又重覆咁教佢,等佢有個concept點做,當然,理論與實踐係兩回事,所以到咗第3個月我就同佢交換角色,叫佢當我唔喺屋企,由頭到尾自己攪掂,當然我係睇住佢同不停提點佢。我bb而家已經7個月多啲,當然唔可以話工人好好,不過我見佢好比心機架喇!起碼佢而家識得同我講〝太太,BB IS NO.1〞

洋房

俾我就會先睇下(暗中留意)個工人惜唔惜小朋友(愛心、慈愛)
如果係ok的話,可以慢慢放手俾佢揍,因為阿媽都唔可能長期,兼揍bb都好辛苦。
[img align=right]http://hk.geocities.com/amy1980_2001/004.gif[/img]

男爵府

j&d, 你講得好啱. 唔可以一步比晒佢, 要佢先苦.

我第一次請bun, 所以好多野都吾識. 睇到咁多negative feedback, 開始有d擔心, 而家放產假,會成日睇下大家既討論, 學下點樣對賓賓.
1) 我已經吾會比佢落街買lunch, 幾乎吾比佢落街. 如果要買好多野, 我先會帶埋佢去街市幫手攞.
2) 佢食晒d杯面我都無再買, 反正有公仔面,米粉, 佢食就食, 吾食我吾會理佢.
3) 我雪櫃會有d雞亦,腸仔, 蔬菜, 佢lunch一定要自己cook先有得食.
4) 我一早都同agent講左, 我吾可以比佢放sunday, 因為我生完bb, sunday都要開工. 所以上次先會比佢放sunday.

宜家先知, 家中多個人,真的很煩.

J&D 寫道:
HOHO, 如果你比我agent知你咁對工人, 佢實罵死你添呀, 我都係好似你咁, 好多野都以為"無所謂", 但工人其實一路試你低線, 而你低線真係好低, agent教我, 一定唔可以比工人request, 除左係你自己心甘情願提出, 仲要佢幫左你好耐, 做得好, 當係bonus咁讓步....
1)工人唔可以要求放邊日, even法例都係咁寫, 只要我地7日有1日假就ok; 可以既話, 唔好比佢地放sun
2)唔可以出手提, 要打電話, 放假返agent打
3)工作時間落街為自己買lunchbox? 仲要你叫佢留飯佢唔留? 咪食面囉, 落街, 你話事呀?
其實我都好林, 成日企左係工人既角度, 因為佢放平日, 所以sun去church都想帶埋佢去, 不過我agent講得岩架, 好多野, 唔可以一步比晒佢, 要佢先苦, 真係keep到好先慢慢比d比d...好好彩我agent無嫌我煩, 成日打去問去呢問去撈...
所以呢, hk完約都係煩麻d, 你果個仲要8年喎.........
[quote]
monreve888 寫道:
我都同意你所講, 印多數又stupid又污漕, bun 就多古感.
我有朋友請印, 是因為想佢同家中既老人家溝通到. 有些僱主請印,是因為印可以放少d假(要錢), 有d亦可以比少d糧,我朋友話2千幾蚊.
我9月就生, 請左個bun, 上星期到港, 佢6年前返左菲律賓, 之前在港工作左8年(同一僱主), 佢有個4yrs既女.
佢做家務的確好乾淨, 第二日洗廚房用左我一支藍威寶,我以為佢是大清潔, 所以都無出聲, 點知第三日又臭到勁藍威寶味, 佢當支藍威寶好似水咁噴, 我叫佢下次開水用.
佢星期五到港, 就問我可以可以星期日比佢放假, 佢話想去買d衫褲, 我都無所謂, 佢返黎話比我聽佢家姐送左部電話比佢. 我同老公即刻同佢講, 間吾中有電話都ok, 但吾可以成日講電話.
佢吾食隔夜送, 我叫佢夜晚果餐煮多d, 留起第二日下午做lunch, 佢都無留 (我同我老公都無食過). 點知第二日問我可吾可以比佢去買lunchbox, 我之前比佢落商場買lunchbox, 是因為前一晚我家裡沒有煮飯, 又未買其它食物, 我同朋友講電話, 佢叫我同agent講, 吾可以成日比佢咁.
所以話, 大多數bun的確古感得多. 正如agent講, 一開始真的不可以再好人, 要睇緊d, 有問題即出聲.
不過, so far, 佢做野同煮野都ok, 亦好乾淨.
[/quote]

首頁

尾頁

跳至