在職全職

跳至
[在職媽媽] 搵工

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

唉,我搵咗個幾月工,都好似無咩消息,會係我年紀大嗎(74年),想搵份做文職,港島區上班都好似好難咁

男爵府

BK Milk勳章

我都想轉工,就係怕難揾到份好。

珍珠宮

回覆:搵工

我搵咗成個月,都搵唔到!好煩!!

大宅

我都係74年揾文職揾左2個月都冇回音!

大宅

我都搵緊呀,都見過一份朋友介紹。依家d公司見人結左婚既會考慮多d,怕唔肯博同加班

男爵府

我都想轉工. 74年唔係好大, 唔好灰心, 大家一齊努力!

大宅

睛靈勳章

我都好想好想轉工, 但又怕搵唔到. 咁我係72年咪總難過你們??

唉~ 依家呢份真係好難頂, 老板會定時定刻發癲及有爆燥症, 會講粗口及搞破壞性的動作; 又不理他人感受, 係OFFICE 不斷吃煙; 會好直接當著你的面話你邊樣差那樣差, 又話請錯人回來..... ; 又會不斷係雞蛋內挑骨頭, 放假又會話你: 放假大哂呀.... 總之係一個好討人厭的老板. 佢只係不斷話我, 又唔會話其他同事. 或者佢想我走, 但係有時好似哈叭狗咁嘻皮笑臉,好聲好氣同我講野.

不過, 我係呢度就來5年了, 睇住其他同事一個一個走人, 我都明係咩原因. 但我不求升職, 安份守已, 做的東已已永遠超出我職責的範圍, 只求打份工,出份糧, 點解總要比老板當係發脾氣對象架, 唔LIKE 咪炒左我啦, 唔好質疑我的工作能力. 真係,好想好想離開此公司.

tszyau2000  換轉我走左九年.. 個老闆甘惡頂...除非你人工好高啦..另當別論!  發表於 13-3-13 11:26

大宅

宜家搵工好似真係唔容易, 而搵份好工就更加難. 呢個年代, 好似唔ot係個員工唔啱亦係老馮做既事甘.

有時我都想唔做, 但有時諗番份二都叫比上不足, 比下有餘, 真係好矛盾. 不過真係好想快d唔駛做, 退休, 過一些自己想過既生活.

大宅

唉. 我都係 72年, D 同事吾出聲. 吾夾. 準時返工, 放工, 份工好悶, 覺得好退.
好想搵個份, 但學歷吾高, 又年紀大, 怕搵吾到.

Ahling2004  ME TOO  發表於 13-3-14 09:52

珍珠宮

搵食艱難

子爵府

醒目開學勳章

我都是
公司阿姐直頭開到口叫我揾工走
對住呢班牛鬼蛇神 確實唔想留低
好彩舊同事咁啱介紹左份工比我 人工仲好左
我先辭職走人
否則我一定死都唔走 鬥長命 等佢地見住我係度督眼督鼻

今日仲要衰到我辭左職3日 已向全部人宣佈我走 仲叫埋人見工
亦冇扮野問我點解辭職

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Ahling2004 發表於 13-3-13 09:32
我都好想好想轉工, 但又怕搵唔到. 咁我係72年咪總難過你們??

唉~ 依家呢份真係好難頂, 老板會定時定刻發癲 ...

咁嘅老板, 我都係第一次聽, 唔講其他惡行, 淨係係 office 食煙已經頂唔順, 除非嗰係人工多到包括呢d受氣費啦, 如果唔係, 我晨早就走左喇~

Ahling2004  人工? 連我的靚都話: 點解亞姐你份人工咁低? 咁高唔高?  發表於 13-3-14 09:54
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實72定74,甚至60定80,都無關係個喎...

Ahling2004  係, 有時搵工係睇彩數. 不過有時好疑惑學歷或經驗緊要些?  發表於 13-3-14 09:55

複式洋房

回覆 aptcan 的帖子

唔係好大咋,你係好耐無做野定係岩岩轉工?
如前者會難d既,但比心機搵一定搵到!

珍珠宮

poonsun 發表於 13-3-13 12:27
其實72定74,甚至60定80,都無關係個喎...

人到中年, 4X歲, 做管理層就唔老, 仲要搵老散位, 老啦, 要同些2,3十歲競爭。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Ahling2004 發表於 13-3-13 09:32

唉~ 依家呢份真係好難頂, 老板會定時定刻發癲 ...

我之前都好似你咁 結果我第5年走左 因為爆煲 未搵到工都走

Ahling2004  我都好想咁. 不過家庭真係有負擔, 搵唔到工點算?  發表於 13-3-14 09:59

男爵府

畀面勳章

希望在明天,成日見人地post話自己份工好悶,無咩做,又準時收工,仲要返5日,但點解我無咁嘅褔氣,份份工都忙到死,我都係2月初遲咗職,搵工搵到依家,希望快啲有好消息啦

Ahling2004  有時寧願份工忙些,都好過悶, 等收工.  發表於 13-3-14 10:00

複式洋房

add oil!!
happy everyday

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

我都係 74年的, 我等緊公司抄, 因為兩年無加過人工了, 連我阿姐都叫我搵定工.
其實我阿姐一樣難頂, 係不定時發癲及有爆燥症, 呢D工做黎都唔知為D咩.

Ahling2004  點解有咁多亞姐有爆燥症, 大家都係打工.  何必呢? 除下下屬真係不知所謂.  發表於 13-3-14 10:02

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至