跳至

首頁

尾頁

大宅

BB食奶成日喊, 好反覆呀...

阿b已經1個月零1星期人仔啦, 佢由第3個星期開始就唔多肯食奶, 每之次食奶之前都喊到好可憐, 好似好肚餓咁, 但比佢食佢又食得2安左右就開始喊唔肯食... 佢由2星期人仔時已食3.5~4安, 但到而家佢都係停滯不前, 仲比之前情況差左! 而家佢最多先食到3.5安, 有時食2安已死都唔肯食!! 我諗佢肚仔可能有風, 唔舒服, 所以同佢轉左用Dr brown. 起初有d起色, 好返左幾日, 呢兩日又黎料! 又係食左2安又死唔肯食, 又喊, 但個樣又好想食, 一比佢食佢又立即大喊!
而家我好煩惱呀.... 好擔心佢咁會體重下跌, 又怕佢唔知係咪有咩問題... 不過星期六先同佢睇左兒科又冇事!! 好反覆呀, 令我不知所措! :cry:

別墅

Re: BB食奶成日喊, 好反覆呀...

BARBIE,我囡囡有時都係咁。好似噚晚咁,食兩啖就喊,跟住又食兩啖。。。 我估係有風啦。。。但係好難掃。。。好彩佢唔係成日都係咁。。。BB有時要扭,我地真係好難控制,好似同我地比試耐力咁。。。尤其係你好眼訓時,佢就扭得最勁。。真係好邪。。。

複式洋房

Barbie,

會唔會個奶咀唔夠軟?(我朋友個b就係要吮啡色嗰得較軟的奶咀),試吓將奶咀'烚'多幾次。
又或者個孔太小?(太小阿b好辛苦先吸到奶,所以唔肯食)。試吓把奶樽倒轉,看看出來的奶是否一滴滴(1min數滴)不會太慢。

如果因為肚風,我之前都飽受煎熬,試過按摩、用油搓熱對手按肚、用雞旦(挑出黃後放入銀戒指)'look'肚.......都唔得,但大大吓(约7weeks),佢自己成日自然放屁(不用扭身及面谷红),情況好似好啲。
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

拖肥, Clara,
我阿b問題應該係肚風... 但是我又係咩都做過哂, 又轉奶樽, 又用油搽肚仔, 又同佢掃風掃耐d, 不過佢而家唔比人掃風, 要同佢角力好耐好耐先掃到佢, 佢一掃就成個身向後"咬", 同你鬥力, 同埋立即大喊, 一喊就喊唔停, 又要再"呆"佢一輪... 好辛苦呀!! 佢之前飲奶好快, 15min已3.5安, 今日就一個鐘先至2.5安... 唔知佢發生咩事呀!! 睇醫生又話bb冇咩身體上問題, 肚風的話就冇咩法子, 不過開左支令bb飲奶少d風o既藥水比我, 但我覺得冇咩效...

珍珠宮

barbie_jj
我個囡都係有肚風, 佢仲要幾日大已經開始係咁tim, 有晒你bb d麻煩野, 所以佢每餐都要飲成個鐘 , 真係冇咩可以做, 只可以餵奶時密d掃風等佢飲多d咋, 不過佢就好你bb d, 佢而家平均都飲5安奶

我諗住試下同佢做下按摩睇下會唔會好d

大宅

barbie,聽人講飲開奶茶會有幫助

大宅

barbie,

你試下多d棟企bb, 同埋將bb伏起你shoulder幫佢掃風, 好work, bb好舒服架...我同工人就算唔係飲完奶, 都甘樣抱bb, bb會將一d未出既風"ur"埋出來架.

仲有唔好只係得一招掃風方法, 你可以用多幾招 e.g. 將佢坐起你大肶搖, un啦 etc.

大宅

phibow,

你阿b都好過我阿b, 食到5安奶! 呢兩日bb情況比之前差左, 有時2.5安, 有時3安, 好少食到3.5安啦!! 除左食人奶! 如果我比人奶佢食, 佢就多多都食到. 不過我已冇咩奶啦, 而家最多可以pump到2安多d比佢飲.... 我有試過同佢按摩肚仔, 但又好似冇咩用! 如果按摩仲可以按邊度架??

wanyan,
我都聽聞過開奶茶, 今日去左位元堂, 買左一包, 佢話初生都可以飲喎! 我想試下, 但又怕唔知bb會唔會受唔到!!

Emen,
我唔識打直抱bb呀, 好怕會整到佢條頸呀, 因為佢個人好忟又大動作! 你係點抱起bb打直放落你膊頭架??

大宅

Barbie:

我都成日打直抱亞b, 我覺得佢好鐘意人打直抱law
我平時一隻手抱住佢pat pat(好似坐係度甘), 一隻手由佢"格拉底"伸出去再抱佢個頭(手好似沈頭比佢訓住)

複式洋房

Barbie_jj
我亞b仲大獲~~
食家都個半月人仔~~
都係食得2hoz~~3hoz
重成日玩野!!
細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

大宅

chatyan83,
你阿b係咪一路都係咁? 體重如何呀?
我阿b係由3星期大時開始唔知做咩食少左奶, 到近排仲情況轉差! 一路食一路喊, 但佢個樣又好肚餓... 食左2安就開始喊到收唔到聲! 要過左差唔多一鐘先肯再食埋另一半奶...

大宅

係呀, 掃風有好多方法
除左最傳統既
仲可以放係大

大宅

我亞B都係食得2安左右...
唉...

別墅

我阿B可以食5OZ奶,但係就超級不喜歡掃風,都不明白...我無論用什麼方法也不行,有時想幫他掃佢係咁喊。有時,正想幫他,他自己自然就可以吐氣... ,有時更加掃到佢已經睡著了也沒有吐氣...激死!!!

大宅

我亞B都係食到5.6安一餐, 但深夜個兩餐就顧住瞓唔係好肯食, 2安到啦,所以我會日間盡量比佢食,總之24小時內食到20-24安左右, 我就安心囉.

至於掃風, 佢都係有時自己吐出氣,唔使你掃, 咁咪好囉
, 但一到佢熟睡呢...就攞命,你同佢掃到天光都掃唔到呀,
不過如果我掃咗15分鐘而佢點都唔吐風的話, 我就由佢瞓架啦, 咁當然要睇情形啦...另外,有時我BB都唔肯掃風,我發覺
好多時都係(1)佢覺得好熱;(2)佢唔like個姿勢;(3)佢想繼續食奶...當然有時係佢發老脾

我想問你哋bb早上至下午會唔會玩好耐架?成日都唔瞓架?

複式洋房

fifi,

怎樣'背部向天咁會"連"佢'?唔係好明,請指教
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

我個b1日食成850 - 980ml (28-32oz)咪好大食?

barbie,

我個b都係勁鐘意打直抱, 佢一喊, 打直將佢伏起shoulder上就會收聲架啦, 有時打直伏起樹掃風, 掃掃下仲訓著左, 感覺好warm...不過記得你自己要坐起倒, 傾後, 用一隻手托住bb個pat pat, 一隻手托住bb後頸位, 要掃既時候你就要傾後d, 等佢安全地伏起shoulder 上.

fifi,

你個賓賓個招乳豬式, bb使唔使爬到好低架? 我想試下...係唔係好似同bb做背部按摩甘呀?

唉, 我bb昨晚又玩野, 由2:00a.m. 眼光光到今朝7:00am, 一放起床就摟計, 中間又要飲左2支奶+呵屎...究竟點先同佢介倒夜奶呀...日頭成隻豬甘, 叫極佢玩都唔醒 :cry:

子爵府

我會唱兒歌令bb睡覺

大宅

Emen

BB通常自己介夜奶,如果夜晚喊唔訓,可能有肚風唔舒服,你日頭一定要叫醒佢,等佢知係日頭。我個都成日訓到隻豬咁,一路食奶,一路訓,不過而家拍下叫下佢,就會繼續食!頭個階段BB好多野學同埋互相適應,好快過架,呢幾日BB終於無喊咁多,開始明要自己訓覺。我都輕鬆D,可以一齊訓!努力!

子爵府

which brand of bottle 少肚風?

首頁

尾頁

跳至