跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: BB食奶成日喊, 好反覆呀...

Barbie_jj :
我亞b出世時4lbs, e +就有差不多7lbs~
醫生話叫重得好wor!
尋晚仲玩我tim~~
半夜2點幾叫食奶!!
但食得1oz....跟住4點又叫食奶...
但又係食得1oz....比佢玩死我!
你亞b出世時同e +又有幾磅?
細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

大宅

Barbie:

你比左開奶茶佢飲未?佢點呀?有無好轉?

大宅

各位,

要報告一下我阿b今日情況!! 佢尋晚好奇怪, 我傍晚7點餵佢食奶, 佢又係食左2安又玩野唔食, 要訓下喊下, 一比佢食佢又狂喊, 唔比佢食佢訓幾秒又好肚餓咁喊, 如是者攪左一個鐘, 之後佢竟然又食, 兩次夾埋食左3.5安. 之後"呆"左佢一輪就訓左! 下餐應該係10點, 點之我等到成屋人(賓賓, 老公)都訓哂佢都唔醒... 最後半夜12點幾先醒!! 佢都未試過可以連續訓禁多個鐘, 如果呢餐係半夜12點1點食就好啦...

不過, 佢之後又3:00要食奶, 又係食成個鍾先食到2安.... 好慘!! 到左5:40仲食左0.5安就狂喊... 我頂唔順情況下比返之前隻舊奶粉佢食, 佢又食喎, 食左1.5安就訓左... 之後下餐開始我比返舊奶粉(A+)佢食, 佢好似合作左好多呀! 半個鍾內可以食到3~4安!!!! 不過又係唔比人掃風... 但總好過佢唔肯食奶! 所以, 我冇比開奶茶佢飲...
乜原來佢唔想食雪印.......... 可能佢好掛住隻A+!!
今日佢都有喊得超勁, 抱又唔係, 食又唔係, 講野又唔係.... 總之係咁喊好似好驚咁o既時候, 不過都係2個鐘左右, 算叫做好啦!!
而家, 我打算唔再比雪印佢食, 等佢食返舊奶粉, 睇下情況係咪真係好返好多, 變返正常! 如果係, 我零願佢熱氣d, 好過唔肯食奶!....

chatyan83,
你阿b同我阿b都好玩野, 我阿b一時一樣... 好多花臣, 比佢玩殘了! 而家我只想佢食奶, 佢其他摟乜摟物我都冇所謂, 要抱就抱佢! 我bb出世時6磅幾, 滿月時9磅多d, 都叫做重得好啦~~~

複式洋房

Barbie,

我初時以為自己好辛苦,但睇見你咁,唔只辛苦過我好多,仲加埋担心及搞盡腦汁,覺得自己其實好緲少 ,你好偉大

如果阿b咁專一唔肯轉奶粉,算啦 ,比翻A+佢飲啦!怕熱氣就間中比啲'米水'佢飲,可以清熱。

加油呀!!Barbie

[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

clara,

我而家有個賓賓幫下手都好好啦, 起碼有幾個鐘頭訓, 如果唔係, 我成日都冇得訓... 我都唔覺得自己偉大呀, 只係覺得自己有時好冇用, 唔知bb想點, 又好似湊佢唔掂... 連我老公都睇死我, 話我唔可以唔做野湊bb, 因為我會攪唔掂! 最好就做野, bb比工人湊. 我就當然想自己湊返.... :cry:

複式洋房

Barbie,

你已經做得好好,唔好放棄,bb唔識講要慢慢了解,我哋一齊努力學習吧!
其實如果經濟許可,我都想唔做嘢自己湊。
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

別墅

Barbie
你都話你阿b可能食唔慣隻奶粉扭計唔食,我

別墅

我陪月話, BB好醒架,會時不時變D花款,同埋識得搵人黎蝦。。。我個B就最識蝦我囉。。。噚晚就玩野。。。12點幾食完奶,扭抱,一放床就喊。。。 搞到成4點幾至肯訓。。。真係好

大宅

Barbie,

唔好氣餒呀!加由!

我哋大家都未湊過BB, 咁緊係唔掂啦, 而家先係頭1.2個月, 放鬆D, 我老公成日咁同我講, 因為我都好緊張.

我BB過咗滿月之後就轉咗日同夜, 每晚就摟到不得了, 到日岀5點左右, 佢就大瞓特瞓, 我足足同佢搏鬥咗10多日,續日續日改d,而家都叫ok..佢係夜晚8.9點開始瞓,第二日6.7點起身,咁其間嗰兩餐奶都係好難餵架,不過逐樣來囉...其實我都好怕佢又瞓瞓吓又攪錯日夜, 咁又要由頭來過.

其實你個bb真係重得好好架, 有成3磅.
我個b滿月時都係重2.5磅, 我都滿意架啦

唔好洩氣呀!我哋bb等緊我哋照顧架!

ada

別墅

Bosco, 你係點樣同你個B改番日夜時間呀? 我個B一時時,有時夜晚訓得好好,有時又會扭番。 你可唔可以分享下你既方法呀?

別墅

佢係蝦我都無所謂,至怕佢食奶出現問題姐,我都有諗過係佢搵人蝦,(即係驚左姑媽 )
不過唔知會玩花樣玩到幾時 :-(

別墅

POOH,佢KEEP住有增磅,健康冇病冇痛,就冇問題啦。我都覺得BB係識得驚人,好似我個B咁,陪月同佢沖涼,就冇問題,我同佢沖就大大聲咁喊。。

聽人講,頭三個月最辛苦喎。。。 你都過左一半有多,好日子在望架喇!

大宅

BABIE,

maybe你老公係見你湊仔甘辛苦先甘講, 你知啦,
男人講野成日都用詞不當

你比心機啦, 我地會支持你嫁
我同你都係一樣, 未湊過仔, 唔通天生就識咩
唔好比甘大壓力自己

珍珠宮

tulippooh
你bb第二時邊湊丫

你bb唔係蝦你丫, 而係佢知道邊個人會比奶粉佢飲, 邊個會比人奶佢飲

珍珠宮

bosco
如果你bb體重增加得ok, 半夜由佢訓啦, 唔駛比奶佢飲ga la, 佢唔醒係因為佢唔肚餓, 所以你就算餵都好難餵ga, 不如等bb訓飽肚餓先餵仲好啦, 仲有bb要訓得多先長肉ga

大宅

boscochow

我同意您既講法, 有時好鬼易, 阿b自已會噴氣, 之但係有時掃極都唔得

同埋, 係呀, 我阿b呢家日頭唔多訓
佢8點幾就自己玩,
訓都訓唔得耐
到下午就更加

阿b大就開始訓少0的

您地阿b有無玩得好開心?
我阿b會同個公仔"傾計", 即係叫, 踢腳?
我估佢開始聽到自己把聲, 所以佢開心既時候, 會叫下叫下
如果我地同佢講野, 佢就會好開心, 對住我地笑
有時佢仲會口郁郁, 好似想同我講野咁

大宅

emen & clara,

係呀, 背部向天, 就係好似按摩咁
按摩都係向上掃, 我覺得咁樣都ok
不過我個賓賓就係用手

別墅

但願如此

複式洋房

Pooh,

你個b可能聞到你的味,知道你有人奶食,所以唔肯俾你餵奶粉。

複式洋房

Fifi,

你個b好叻呀!又好凑又醒目 ,我個b仲係唔定時瞓,每餐後都可能瞓一陣(约1-2hours),有時掂搞都唔醒

可能女仔早發育,我個b淨係有人同佢講野同佢玩先笑,有時自己無端端笑,但唔識同公仔玩。

首頁

尾頁

跳至