基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

做yoga!

基督徒係唔係唔可以做yoga?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

大宅

Re: 做yoga!

我的教會就不鼓勵基督徒參與,因當中會與通靈和YOGA某些動作是拜佛式的。
我自己就唔會玩YOGA用太極,因為還有許多運動我去玩,如:游水,健身,打璧球,羽毛球,踏單車,跳繩,跳舞..... 點都唔做一D會影嚮屬靈生命的事!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1199.gif[/img]我的靈歌唱,要讚美我的神,頌讚歸主名,我的靈歡呼,因我主是活著,永活在我心!
該用戶已被刪除

男爵府

凡事都可為,但不都有益處...

查實呢個問題同部份教會吾贊成教徒食豬一樣.你認為做嗰件事係無問題吾會對神不敬既咪憑信心去做囉!只要吾好影响其他弟兄姐妹對神既信心就無問題,但如果本身已經對做呢件事有疑惑既就吾好做,覺得會對神不敬,就吾好做.

查實呢D問題兩睇,好似有部份教會吾俾教友去聽BAND SOUND甚至夾BAND,吾俾教友去睇佛書(查實當係一本講道理既書黎睇都無問題...我牧師都睇),吾俾教友去聽大自然音樂既CD,吾贊成教徒去從事政治既事...但查實亦有好多教會吾單只吾反對教友去做呢D野,仲會响教會FUCTION度做,例如:夾BAND,YMCA都有YOGA班上啦...有時真係好睇自己對神有無信心同自己點諗囉!

老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

男爵府

[quote]
JAY媽 寫道:
凡事都可為,但不都有益處...

查實呢個問題同部份教會吾贊成教徒食豬一樣.你認為做
該用戶已被刪除

大宅

我對基督徒應唔應該學yoga這問題都好有興趣. 我有些同事係印度人, 而其中一位有恆常practise yoga. 我有問過佢其實yoga d音樂&postures 係咩黎, 佢話d 音樂係將自己奉獻給"神"而d動作係朝拜神.

這樣看來yoga是一種宗教活動. 不過朝拜的不是獨一真神. 作為基督徒的我們實在不應將我們天父當得的敬拜獻給別神.

大宅

Agree with Billie&Winnie, Honeybee0211, Lamlammum

I also have some doubt with yoga because it is originated form false God worshipping. It is different from eating pork. I won't encourage anyone to try.

There are so many other choices of sports, why give Satan a chance to spoil our relationship with God.
耶和華是我的牧者.我必不至缺乏。Thanks God for my lovely family.

男爵府

我的團契中都有姊妹在做yoga,有沒有相關文章可以給她們提醒?最好係從基督教信仰出發。

洋房

我有位朋友患末期癌症,醫生建議他去看中醫和練氣功,以減低痛楚,他找到一個說明沒有宗教成份的氣功課程,但如果yoga不可以,氣功是否一樣?他亦怕隱瞞教會去學,請大家給予意見。

男爵府

如果佢自己本身都覺得有問題吾知可吾可以做,咁當然吾可以做啦,因為佢有疑惑但又照做既話,已經吾係憑信心(對神既信心)做事...佢覺得咁做會令神傷心既,就更加吾可以做啦!
cwp 寫道:
我有位朋友患末期癌症,醫生建議他去看中醫和練氣功,以減低痛楚,他找到一個說明沒有宗教成份的氣功課程,但如果yoga不可以,氣功是否一樣?他亦怕隱瞞教會去學,請大家給予意見。
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

洋房

他不是不想做,因為太痛,否則不會去找氣功班,他是擔心教會的看法.

伯爵府

如果d動作是"拜假神" or "獻給神"又真係好

c啦, 我仲應成了同事陪他一起上公司辦的yoga班tim!

點算好 :-(

男爵府

如果佢驚會影响人或者影响自己屬靈咪吾好做囉!
cwp 寫道:
他不是不想做,因為太痛,否則不會去找氣功班,他是擔心教會的看法.

男爵府

咁你俾左錢未呀?如果未俾又可以推既咪吾好去做囉!如果真係一定要去,你去之前同做之前祈禱,同神交代清楚,神會寬恕你既!就好似我細個俾屋企人迫食拜完神既食物或者上香時,我都係唯有咁樣做咋!
V-Square 寫道:
如果d動作是"拜假神" or "獻給神"又真係好

c啦, 我仲應成了同事陪他一起上公司辦的yoga班tim!

點算好 :-(

洋房

即是完全由他自己決定。

[quote]
JAY媽 寫道:
如果佢驚會影响人或者影响自己屬靈咪吾好做囉![quote]

男爵府

好難表達到令你明白添!不過我都係吾講喇,始終未必每位媽咪都會明白同接受既...始終我地行事吾好影响其他弟兄姊妹對神既信心嘛!只要自己靠着對神既信心去做事就得喇.
cwp 寫道:
即是完全由他自己決定。

[quote]
JAY媽 寫道:
如果佢驚會影响人或者影响自己屬靈咪吾好做囉![quote]
該用戶已被刪除

伯爵府

JAY媽 寫道:
咁你俾左錢未呀?如果未俾又可以推既咪吾好去做囉!如果真係一定要去,你去之前同做之前祈禱,同神交代清楚,神會寬恕你既!就好似我細個俾屋企人迫食拜完神既食物或者上香時,我都係唯有咁樣做咋! [quote]

比晒啦 :-(
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至