自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地每月花幾錢0係bb身上呢!?

別墅

Re: 你地每月花幾錢0係bb身上呢!?

wa...計下先.........

我bb現11個月,
片片+奶妢+playgroup ......約1300-1500/月
玩具/學習物品 ..................約$200/月
生活用$(e.g.食固體食物,衣物,帶bb出街...計唔到.......)

侯爵府

我又計下先

我仔仔23個月
尿片$134x3=$402
奶粉$105x3=$315
playgroup$750
玩具,衫大約每月$500
黎緊返n1每月$2430
-----------------------

$4397

仲未計買餸煮飯仔
我家有隻曳曳豬

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...................
.......................
............................
..................................

d $$$$$$成匹布咁長, 計唔到呀. 放棄

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

To my mom for taking care of him $6,000
For kindergarten $4,850
For food, extra water & electricity $2,000
For entertainment, toys, diapers $2,500

Total $15,350 per month.

公爵府

醒目開學勳章

ewater 寫道:
To my mom for taking care of him $6,000
For food, extra water & electricity $2,000
For entertainment, toys, diapers $2,500

公爵府

醒目開學勳章

我仔仔13個月
比阿媽揪仔費 $3,000
尿片$138x3=$414
奶粉$123x3=$369
playgroup ---未返
玩具,衫大約每月$500
黎緊返n1每月$3,000 -5,000
-----------------------

$7,000 - $10,000 同供層樓無乜分別

仲未計買餸煮飯仔 [/quote]

大宅

好媽媽勳章

好似倒水咁, 啲$$$$個個月都好緊o架, 無嘜多餘$$$可以儲.. :-(

別墅

WA.....
返左學真係好似倒水咁........
jenkygma 寫道:
好似倒水咁, 啲$$$$個個月都好緊o架, 無嘜多餘$$$可以儲.. :-(

子爵府

ewater 寫道:

子爵府

等我又粗略計吓先

我囡囡而家5個月大
尿片---$119x4= $476
奶粉---$184x4=$736
玩具, 衫...$500
比奶奶湊人工.....$4000
其他雜費....如:打針, 睇醫生, 額外既水電費...計唔到

而家around 每月 : $5000- $6000開支~

洋房

ME TOO :lol: :wink:

Queenie_0012 寫道:
...................
.......................
............................
..................................

d $$$$$$成匹布咁長, 計唔到呀. 放棄

別墅

我囡囡而家20個月大
尿片---$138x2= $276
奶粉---$150x2=$300
工人.....$3270
Total : HKD3,846

玩具少買, 衫之前Hipo買左好多,依家少買

不過之後讀書有排計

PinkPink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

禁止訪問

民房

3000左右

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

囡囡4歲,升k2
學費$3950
英文班$500
普通話班$400
畫班$300
圖書、玩具$800
返、放學車費$500
出街玩、飲飲食食$1000
雜項﹙睇醫生、學校參觀.....﹚$600

一個月起碼要$8000
My Two Princess

珍珠宮

畀面勳章

阿囡今年4歲幾,

學費 : $2,500
公文式 : $880
芭蕾舞 : $560
鋼琴 : $1,000
畫畫 : $400.00
playgroup : $450.00
體操 : $330.00
工人: $3,270
食用 + 雜項 : $1,500
計完自己都唔敢再計,因為有排計,真係長線投資

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁我養個女都算最平了。

囡囡5歲,升k3
學費$1400
褓姆每日1hour $1000
台拳道班$100
圖書、玩具$100
返、放學車費$100
出街玩、飲飲食食$500
雜項﹙睇醫生、學校參觀.....﹚$400

一個月要$3600

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩...計唔到啵...
奶粉:日本奶粉訂1箱食到2個月,平均$500/1個月
尿片:一日4,5片...用緊XL碼,1包用1星期度啦...不過屋企有好多存貨之前買落,所以其實個個月都係最多買1,2包片

另外其他野我通常都係買食物同衣物比佢居多.因為玩具佢唔鐘意玩,有街出就得架喇個衰仔...

一個月用o係佢身上大約...$1000到啦!! :wink:

男爵府

畀面勳章

返左學後真係好金ge.....
囝囝6歲, 今年9月小一
學費:3050
校車:650
午飯:400
公文:880
私人補習:1600
游泳班:500
出街玩樂:1000
其他雜費:1000
......
唸到都

首頁