跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

七月靚媽去旅行

Dear all,
一提到去旅行,真係心感興奮同快樂笑嘻嘻 :mrgreen:
所以又忍吾住開左呢個topic
同大家交流一下帶BB去旅行的心得、
同睇下大家有乜野好地方適合小朋友去,etc,etc^^
下面係一個我之前儲起的BB旅行裝備表,
希望大家有用丫^^

BB旅行裝備表
1.天 氣 預 測 聽 清 楚
夏 天 是 颱 風 季 節 ,
尤 其 今 年 會 特 別 多 風 雨 ,
萬 一 因 風 雨 而 臨 時 改 期 ,
不 但 掃 興 而 且 十 分 麻 煩 。
現 時 的 機 場 在 老 遠 的 赤 臘 角 ,
媽 咪 在 出 發 前 要 調 查 氣 象 資 料 ,
知 所 應 變 。

2.早 去 check in 免 奔 波
帶 小 寶 寶 去 旅 行 ,
應 該 盡 早 出 門 口 ,
到 達 機 場 後 要 馬 上 辦 理 登 機 手 續 。

3.餵 奶 、 換 片 先 辦 妥
飛 機 上 空 間 較 小 ,
航 行 時 機 艙 搖 擺 不 定 ,
所 以 餵 奶 、 換 片 等 工 夫 應 在 機 場 內 解 決 ,
機 場 內 的 育 嬰 室 設 備 完 善 ,
較 在 機 上 換 片 優 勝 得 多 。

4.安 撫 B B 靠 飲 品
雖 然 B B 的 耳 部 機 能 仍 未 發 育 成 熟 ,
不 會 因 氣 壓 問 題 產 生 耳 部 不 適 ,
但 仍 會 感 到 不 安 ,
應 該 預 備 飲 品 讓 他 喝 ,
減 少 不 安 情 緒 。

5.隨 身 行 李 不 要 多
由 於 要 兼 顧 孩 子 ,
手 提 行 李 應 盡 量 簡 單 ,
其 他 行 李 則 寄 艙 ,
一 來 行 動 方 便 ,
二 來 無 需 分 神 照 顧 行 李 而 忽 略 B B ,
三 來 也 不 怕 一 時 走 漏 眼 而 讓 扒 手 小 偷 有 機 可 乘 。

6.尿 片 存 貨 要 足 夠
媽 咪 千 萬 不 要 貪 輕 而 少 帶 尿 片 ,
否 則 不 夠 用 時 便 頭 痛 之 極 。

7.替 換 衣 服 不 可 少
要 為 B B 帶 多 一 套 衣 服 上 機 ,
萬 一 換 片 弄 污 衣 服 或 是 嘔 奶 之 時 也 可 替 換

8.照 顧 B B 用 背 囊
媽 咪 最 好 採 用 背 囊 代 替 手 提 袋 ,
可 以 騰 出 兩 隻 手 來 照 顧 B B 。

9.私 家 奶 嘴 需 貼 身
出 發 前 先 要 檢 查 清 楚 有 沒 有 帶 漏 東 西 ,
尤 其 是 B B 咬 開 的 奶 嘴 ,
否 則 一 上 機 便 哭 個 不 停 ,
媽 咪 感 到 煩 躁 外 ,
也 會 影 響 其 他 乘 客 。
有 些 B B 要 有 「 伴 睡 毛 巾 」
( 通 常 染 有 B B 的 口 水 ) 才 可 入 睡 ,
出 門 時 記 得 帶 備 。

10.飲 品 只 能 盛 半 杯
有 些 媽 媽 喜 歡 採 用 附 有 飲 管 的 杯 子 盛 飲 品 ,
但 當 飛 機 飛 到 半 空 時 ,
因 氣 壓 降 低 影 響 ,
飲 品 會 由 飲 管 部 分 溢 出 來 ,
為 免 麻 煩 ,
飲 品 只 可 盛 半 杯 分 量 。

11.拉 鍊 膠 袋 防 臭 味
媽 咪 應 該 帶 備 一 至 兩 個 拉 鏈 式 的
透 明 膠 便 利 袋 ,
可 以 用 來 盛 B B 的 污 物 ,
密 封 式 便 利 袋 不 會 傳 出 臭 味 ,
減 少 對 別 人 的 影 響 。

12.起 飛 時 間 計 算 準
媽 咪 要 計 算 B B 睡 覺 時 間 ,
應 該 在 B B 睡 覺 前 出 發 ,
那 末 上 機 後 B B 便 會 乖 乖 的 睡 了 。

[size=small]備注:
1.世界簽証
2.各領事館資料

[quote]
QutieBaby 寫道:
各位將會帶小朋友去旅行o既媽媽,以下係由bk mom smypig提供o既旅行用品清單,大家可根據自己o既行程同小朋友o既年紀照單執.而我自己都加左d上去.

個list都幾長,不過如果係跟團同去一d比較先進o既地方就唔使帶咁多野.

(下列之旅遊裝備,除證件及金錢外,其他一切均視個人需要,目的地之情況及天氣而定,應謹記自助旅遊以輕便為佳,絕對不宜把所有裝備包括在行裝之內。)

證件及金錢
身份證及影印本
護照及影印本
出世紙影印本
結婚證書影印本
機票及影印本
國際駕駛執照
防疫注射證
捐血卡(辨認血型用)
旅遊保險單 (將影印本留給在港親屬)
當地貨幣、適量美金、港幣
信用咭�旅行支票
環球通用提款卡
旅行袋
行李箱 (寄艙)
行李袋 (隨身)
大背囊�旅遊背囊�背囊套
腰包
小背囊
手提包
貼身證件袋�暗格皮帶
衣物
風衣(防水透氣為佳)
保暖衣物(Fleece毛裡,羽絨)
T-shirt(長、短袖)
長、短褲
睡衣
內衣褲
泳衣�泳褲
沙灘席
帽(防曬�禦寒)
遠足襪�運動襪(厚墊,快乾為佳)
頸巾
手套
大圍巾(以絲巾為輕巧)
保溫內衣(帶汗快乾)
運動鞋�遠足靴
涼鞋�拖鞋
清潔護理
浴巾及面巾
牙刷及牙膏
防曬�潤膚膏
潤唇膏
沐浴露�洗頭水
浴帽及髮圈
濕紙巾及紙巾
棉花棒
梳�小鏡
指甲鉗 (不可隨身上機)
衛生巾
毛巾�旅行用吸水巾
清潔隱形眼鏡套裝

相機、記憶咭、電池及叉電器
DV 機、電池及叉電器
MP3 機及叉電器
防水相機(游水�潛淺水用)
藥物護理
小型急救包(藥水膠布�繃帶、小剪刀、止血劑、消毒劑、藥油、退熱貼 )
平安藥(止瀉、止痛藥、傷風感冒藥、止咳藥、喉糖、退燒藥、暈浪丸)
個人藥物
蚊怕水�蚊貼
止痕膏
尿疹膏
安美露

大宅

好媽媽勳章

Re: 七月靚媽自由行

Dear all,
嘻嘻......我預留左呢個位來
post我自己幾篇我覺得幾有用的旅行筆記,
旨在交流交流,
大家請勿見笑

媽媽筆記一:吹氣旅行浴缸
這個發明真的很有用
因為日本的浴缸真的太高了
很難給小朋友洗澡
要清潔衛生
又要安全可靠
吹氣旅行浴缸真的不可小
當然亦要感謝細佬給我帶來了腳踏氣pump
不然真的不知怎樣辦
每天晚上
在酒店看著老公或著細佬
輪流地踏著氣pump給浴缸吹氣
真的很好玩耶
踏著踏著
連BB也模仿著他們的動作
真的真的很好玩耶

媽媽筆記二:揹帶
這個....怎樣說呢...
我想應該是情意結吧
今天早上
媽媽豬拿著她從香港帶來的
特別為了在這次旅途能揹著BB用的
傳統"咩"帶(揹帶)來我房
因為BB還未起床
老公又不忍弄醒他
但集合時間又到了
所以媽媽豬第一次用傳統"咩"帶揹著BB走
因為媽媽豬說用傳統"咩"帶
BB可以伏在她背上
睡也會睡得安穩些
就像小時候
常常看著年青力壯的媽媽豬揹著細佬一樣
此刻看見的
是上了年紀的媽媽豬背著我的小兒子
所以那一刻看了很感動
眼眶有一種濕熱的感覺

媽媽筆記三:旅行電爐和CookSet
這個亦都是一個相當有用的旅行工具
尤其是當小朋友還是在吃米飯的階段
不過
跟據一些有經驗的媽媽說
她們還會買些黑毛和牛
晚上在酒店內
用牛肉敖湯
再煮一些Udon給小朋友作宵夜
想起也很美味喔

媽媽筆記四:哭鬧的原因
是因為凍嗎?
是因為熱嗎?
是因為肚子不舒服嗎?
是因為餓了嗎?
是因為口喝嗎?
其實弄清楚哭鬧的原因
是做父母最基本要謹記的要訣
但是今次我們就偏偏忽視了
甚至沒有認真地在去想
最初行程的頭兩天
在旅遊巴士上
BB不斷地哭鬧
當時以為小伙子不喜歡長途車
一方面想著怎樣安撫他
一方面又因他的哭聲騷擾到其他團友
而弄得有點不知所措
當時媽媽豬不斷叫我們弄奶給BB吃
我當時還回答她
"BB兩小時前才吃過奶"
不過後來沒有辦法
所以也試著看
吃過奶後
小伙子真的又乖巧過來了
原來小伙子哭鬧的原因
真的是肚餓了
媽媽豬說
"BB活動量大
加上天氣冷
米飯又吃得不夠飽
熱量消敖自然快
肚子當然會快餓
所以"密些"給他奶"
於是我們就將每四小時給奶的interval
改為每三小時
之後小伙子在旅遊巴士上哭鬧的情

男爵府

好多謝你既分享呀! 真的叫人會心微笑 :lol: 而我月底都帶bb去旅行

大宅

alison,

你真係好鬼好架者..我第一次帶jj去旅行, 雖然年尾佢都成歲半, 但我始終係第一次帶bb去旅行, 所以我有d驚, 搵定多d資料, 希望到時唔會出錯啦!

大宅

.
.
.

別墅

Alison,

You really are an angel!! Thank you so much for the very useful information and, most important of all, your thoughfulness!!

three cheers for Alison:-
Hip, hip - Hurray!
Hip, hip - Hurrary!!
Hip, hip - Hurrary!!!

複式洋房

Alison,

非常有用,

不如叫BK 將主題固定在頂端.

子爵府

Alison, 好詳細呀

洋房

Alison, D料真係好有用呀!
我想問多句:自己始終懷疑去旅行會唔會太自私,因為BB好似未識點開心,但係就要經歷D不快或者不便 -- 佢仲細,始終對陌生環境會驚.
夾硬去,好似只係因為自己要去旅行,又唔捨得同佢分開,攪到佢無端端要辛苦一場.
我好芧盾,唔知點算好呀!

大宅

Alison,
Thank you for your info.
你D info真係用得著呀

大宅

Alison,
Thanks for sharing! very useful

大宅

好媽媽勳章

多謝各位,其實只因自己貪玩,所以咪特別留意旅行d資料囉 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

Beryl_ma,
吾只去旅行,有時去d短程的trip or even去d樂園咁,
都有d'好心'o既人會同我講,
"咁細個乜都吾識,帶佢去仲乜?!"
有一個熟d的朋友仲直程對我話...
"你想d相有你果女出現渣嘛..."
果一刻....我有d吹帳.. ?-(
不過當時我冇同佢解釋咁多,
因為我自己親身感受過出去玩時
阿女阿仔果happy程度,
而我自己亦深信接觸多d、stimulation多d、
小朋友somehow係好d^^
當然佢地第時真係未必會記得去過d乜地方,
但到我老左,我仲記得咪得law^^
到時佢地有時間listen的話,
我會同佢地講...........
............細細果時著件吾arm身的和服
好大膽吾怕羞周圍走同成團人敬酒^^
............細細果時見到長頸鹿時......
仲緊張過果大佬^^......................
................................................
................................................
開始懐緬過去添....嘻嘻...嘻嘻...

好想去旅行的,
Alison上

P.S.同咁細的小朋友去旅行,
無錯,both大人同BB都會辛苦d,
但...我自己覺得,真係值得架!
咁......你究竟諗定去邊樹未jack? :mrgreen: :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

happylala,
嘩!你月底就去la!!
真係羨慕C我:mrgreen:
你又去邊樹呀?
跟團定自由行呀?

happylala 寫道:
........ 而我月底都帶bb去旅行

大宅

好媽媽勳章

bebobo 寫道:
............ 但我始終係第一次帶bb去旅行, 所以我有d驚, 搵定多d資料, 希望到時唔會出錯啦!..........

J媽,
係呀,好似廣告話齋,做足準備! :mrgreen:...
你年尾去,咪即係x'mas?

大宅

ALISON,

我唔係X'MAS去呀! 會過完農曆新年我諗大概初八先出發, 因為果時老公係一年內最得閒, 所以就算貴D都無辦法呀! 不過未諗到去邊住, 要同J姨開下會先, 因為我地會一齊去, 講真我唔捨得掉底BB自己去旅行..我唔係全職媽咪, 平時要返工已經見得小,所以放假點都要同佢一齊!

男爵府

Alison,

自由行去曼谷呀! 我個女今次係第一次坐飛機,真係有d緊張,返嚟話過你聽好唔好玩,仲有冇多d料教路呢? ?-(

大宅

好媽媽勳章

happylala,
....諗起d泰式按摩同泰菜就口水都流埋
呀!你記得早少少去check-in同mark番靚位,
因為吾係好多位可以放Baby Bassinet架咋^^

↓↓↓↓↓↓↓果 baby bassinet幾好用架^^

仲有,BB車記得吾好寄艙,
直接推到飛機門口比個空姐同你放好,
到落機時,佢就會第一時間放定起果出口位等你架喇^^
(除非遇著果吾醒目la....)

大宅

alison,
你而家攪到成個旅遊尊家咁o既?!
果 baby bassinet有無話用到幾大個o架?
我地個bb而家12-13個月,成日企起身,係咪用唔著o架啦?

大宅

好媽媽勳章

bebobo 寫道:

.....講真我唔捨得掉底BB自己去旅行..我唔係全職媽咪, 平時要返工已經見得小,所以放假點都要同佢一齊! ......

bebobo,

[size=medium]對!對!對!

首頁
12345...7

尾頁

跳至