自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我B仔2歲10個月了,返緊N班,呢排老師投訴個仔上課坐吳定,要求我返屋企訓練距坐定定,同埋話我仔仲未識認1·2·3。。。。請教下其他MM,你地甘大個小朋友究竟識D乜???或者應該要識D乜???

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:lw125113 的帖子

數目字我仔3歲3個月左右先認得哂

男爵府

首先你係未肯定佢唔識1、2、3先?

大宅

回覆:請教一下關於2歲小朋友問題

我囝2歲3個月已經識認讀1-10,中英讀音都識,另外26個英文字母(大楷)都認讀得哂

伯爵府

環保接龍勳章

N班冇需要認到1,2,3架喎

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個女未夠兩歲已經認得1-10,a-z同顏色

大宅

睇來我要教下距先得了

大宅

唔好輸係起跑線

搵人補習啦

lw125113  補習???無玩了  發表於 13-3-20 00:16

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

首先,唔好太緊張,如果小朋友要返屋企學到樣樣識先返學,咁到底返學係為咩呢?咁導師有無教你用咩方法去教小朋友呢?老師要家長教小朋友坐定定,咁要坐定定幾耐呢?一般2歲小朋友,要佢坐定定太耐好難過噃!,,,經驗分享,教小朋友數數字,拿他最喜歡的東西,例如,食物,車仔,波或公仔等,同佢數123,咁小朋友會快入腦啲,閒時仲可以同佢玩數手指,玩時仲可以訓練埋啲手指仔幾好架!仲可以行緊樓梯時又數,太多方法了,在生活上其實有好多方面都可以教,最重要是由小朋友的興趣上開始!

f2s2001    發表於 13-3-20 13:31
手機用戶,不要點評,謝謝

伯爵府

我女26個月,識1至10,a-z。

子爵府

生活上教,超級認同,唔好為咗追上人而迷失自己教小朋友宗旨,每個小朋友情況唔一樣

熹熹媽  agree  發表於 13-3-20 18:55

大宅

回覆 winniethe718 的帖子

老師剩系話距上課唔專心,玩手指,或者郁來郁去,距識數1~~20了,就系唔識認字,講完轉頭再問又唔記得

水晶宮

BK Milk勳章

我b6月就3歲
我反而無特別去教小朋友123同abc
但睇書既時候一d難既英文佢都會記得
反而自理能力同食飯方面我自問由細開始教
食飯從來吾需要煩
亦可以要求佢坐定定
每人觀点不同
我反而希望佢自然發展
身體健康就可以了

K.M.    發表於 13-3-20 15:04

大宅

煩死我了

子爵府

2011至尊種植勳章

我仔2歲半,認到1-10,a-z,但未認到顏色。同小朋友唱多啲有關既兒歌會有幫助。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

引用:回覆+winniethe718+的帖子老師剩系話距上

原帖由 lw125113 於 13-03-20 發表

回覆 winniethe718 的帖子
恕我直言,老師有冇講佢認知有問題?有冇可能有ADHD 果類問題

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

應該咁講,佢同同班/同期小朋友有冇明顯落後?

男爵府

小朋友發展有先後,N班坐唔定大有人在,慢慢教啦,兩歲人仔啫!

伯爵府

環保接龍勳章

直頭係投訴定係中期學習報告, 話佢有咩優點, 可以改善d咩o個d.

如果小朋友冇乜特別, 老師都會揾d野叫家長改善下咁, 證明佢地有留意小朋友. 學術方面我冇乜點理, 我覺得k先開始認字同真正返學, 間中坐唔定都會呀, 老師都有咁同我講, 仲有某d缺點老師都會指出, 但係之前老師都會講到小朋友的優點同長處, 應該唔會每一方面都落後, 我覺得唔洗太緊張住, 3歲先適齡返學, 我覺得佢而家只係去托兒所, 開開心心又一day.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

咁他喜歡劃畫或剪貼嗎?你試試同佢玩,張一張A4紙到大的紙上劃上或打印出數字or字母,之後叫小朋友劃上顏色(顏色可從他喜歡)或用一些碎紙,飲管(剪小粒)或其他材料貼上字上,這樣可以加深小朋友對果個字的印象,或者又可以問下小朋友,例如個1字,似個咩字呀,問佢可唔可以劃出黎睇下呀,不過要比啲耐性,好似遊戲咁玩,唔好心急,,,不過提外話,每個小朋友都是獨特的,每個長處、優異都不同,唔好比較會同大人小朋友心身都好啲

手機用戶,不要點評,謝謝

首頁

尾頁

跳至