母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人用過pigeon電奶泵

請問有冇人用過pigeon電奶泵呀?
因為我見佢都好平,二百幾,但又唔知會唔會唔好用,
你地有冇人用過呀?

如果唔好,又有冇其它好介紹呢?

大宅

Re: 有冇人用過pigeon電奶泵

聽D bkmama 講,唔好用,
我淨係用美德牌電單泵,都ok.只係噪D,

別墅

真係唔好用, avent手pump都係二百幾好用好多

birdchai 寫道:
請問有冇人用過pigeon電奶泵呀?
因為我見佢都好平,二百幾,但又唔知會唔會唔好用,
你地有冇人用過呀?

如果唔好,又有冇其它好介紹呢?

等待驗證會員

一啲都唔好用,好難先啱位用到,試過攪咗半個鐘都唔得要用手擠 :tongue:

大宅

Agree!

Felizkitty 寫道:

大宅

pigletchan 寫道:
Agree!

[quote]
[/quote]

pigletchan, felizkitty

咁好彩我未買咋...
avent手pump我都有考慮過, avent電pump就太貴..
咁你地用過呢款手pump, 會唔會用到手累架..?

別墅

咁好彩我未買咋...
avent手pump我都有考慮過, avent電pump就太貴..

你e+谷唔谷奶, 我就初初租medela電pump, 到奶量穩定就用avent手pump(好似得一款), 只要你pump時手勢正確就唔怕手累, 你唸下啦啦!

大宅

剛剛買了avent手pump, 好掂, 試用了10分鐘就有3安士,好舒服
[嵐嵐寶貝豬][17/7/06(birth) --2.745kg ]   [ 22/1/0--6.44kg]

別墅

pigeon pump 勁差
我稔你有心理準備要多買一個, 否則你會意為自己唔夠奶

男爵府

未買就千奇唔好買pigeon呀, 想平就用avent/medela 手泵, 想快+正(唔會咁手倦)就medela電泵($6xx), 價錢當然貴o的啦, 再好o的可以用medela 電隻泵($12xx), 想又好又靜就medela swing 電單泵 ($14xx), 再pro o的有medela pump-in-style ($3xxx)

男爵府

完全同意 未買真係千祈唔好買, 有人借 / 比妳試o下都還可以, 愈用真係愈火滾 avent 手泵係 very good, 價錢唔貴, 雖然隻手真係好攰, 但就好 efficient.

Hellocandy 寫道:
未買就千奇唔好買pigeon呀,

大宅

[quote]
咁好彩我未買咋...

你e+谷唔谷奶, 我就初初租medela電pump, 到奶量穩定就用avent手pump(好似得一款), 只要你pump時手勢正確就唔怕手累, 你唸下啦啦! [/quote]

我宜家未生架..
但我諗住買定一個響屋企先..
原先係想買avent電泵的, 但太貴啦...
聽你地咁多位意見, 我諗我多數都係買avent的手泵..
該用戶已被刪除

大宅

pigeon pump 勁差 , 我用第一次已頂不順了!! Avent Manual pump is good - both quality and price !!

大宅

"Y_Y"-yvonne 寫道:
我用緊pigeon泵,
個時唔識,亦未上bk,亦唔知有咁多牌子,所以見到有得賣及用pigeon奶瓶,諗着一set買,
可能我要求底,我一開始都泵到奶,開始用時都泵到8安,所以覺得無問題,但如果d電力唔足夠,可能泵得慢d,如果加按乳房一齊泵會出得快d,
到現在都用咗13個月了.中途都有壞過,但我老公拆散再合返,又無事.
如果我再買泵,我都會嘗試下其他牌子比效下.

我都係第一次聽到有人話用PIGEON無問題, 你真好野

複式洋房

AGREED pigeon pump 勁差

大宅

其實我之前係聽過我診所的姑娘話佢用過唔錯..
所以先有掛慮..
但聽完你地咁多位意見...
我一定唔會買架啦..

真係唔該晒你地..

大宅

it is better for u to buy an Avent manual pump first though may feel a little tired.

複式洋房

pigeon 唔掂,
Avent manual最好用,但parts多,易壞!
Medela manual都好好,parts少,方便!

大宅

kityung 寫道:
pigeon 唔掂,
Avent manual最好用,但parts多,易壞!
Medela manual都好好,parts少,方便!

唔明,點樣parts多,易壞呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊