嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

日本奶粉邊隻好?

各位,

我見日本奶粉都有好幾隻牌子,請問大家覺得邊隻比較好?
同埋邊度訂會有保障? Many thanks!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 日本奶粉邊隻好?

其實幾隻日本奶粉都幾好~起碼冇香港d外國奶粉咁熱氣~
我個仔食森永,因佢之前食A+有便秘問題,好犀利添...咁自己睇左好多晚BK d舊topic,得知森永有軟化便便既成份,同埋見到佢本身已經係低敏奶粉,咁即仔冇咁容易引起奶粉敏感...
同埋見到有媽咪話食明治便便唔係好得,都會硬...
所以我就選擇左森永喇~
阿仔食左半個月個人都明顯重手左嚕~同埋食左第4日已經開始1日1次便便,不過開頭都會係硬少少,我感覺係首先排左之前d宿便先...5,6日後已經開始變做好靚好軟既便便,之前係3-5日先有一次,重要硬到好似石頭咁...
依家食左成個幾月...1日1次便便,而且每日都係定時定候第一餐奶後有便便...之後佢係極度飄忽...可以夜晚放放下先開屙架...所以我就覺得森永好囉~
但見其他媽咪講雪印都ok架~

男爵府

咁和光堂呢???
好唔好呀???
thx~

大宅

kawai928,

請問女食森永好d定係食雪印好d呢 ?

別墅

我阿b一直食緊明治,便便幾好,軟身唔硬,一日一次或有時兩日一次。

伯爵府

如果係仔仔食邊隻會好d呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我bb 由出世到而家1 歲都食和光堂, 好好呀
[img=500,400][/img]

大宅

好媽媽勳章

me too

大宅

好媽媽勳章

me too

由 kawai928 於 2006-08-18 01:07:23

其實幾隻日本奶粉都幾好~起碼冇香港d外國奶粉咁熱氣~
我個仔食森永,因佢之前食A+有便秘問題,好犀利添...咁自己睇左好多晚BK d舊topic,得知森永有軟化便便既成份,同埋見到佢本身已經係低敏奶粉,咁即仔冇咁容易引起奶粉敏感...
同埋見到有媽咪話食明治便便唔係好得,都會硬...
所以我就選擇左森永喇~
阿仔食左半個月個人都明顯重手左嚕~同埋食左第4日已經開始1日1次便便

大宅

我b食緊森永但啲便便ok喎, 可能個個唔同反應啦!

伯爵府

我囡囡食森永, ok wow! 因為,唔係太sweet. 同埋ng ng 日日都有.
bbtse 寫道:
kawai928,

大宅

me too! 森永, 日日有便便

子爵府

bbtse 寫道:
kawai928,

聽好多媽咪講女女食雪印好呀~

子爵府

vf2006 寫道:
如果係仔仔食邊隻會好d呢?

仔仔就唔清楚喇...maybe森永/明治啦~ :wink:

大宅

vf2006,

我阿仔出世到宜家27個月都係食明治架,我覺得好好呀,唔熱氣,從來未飲過什麼開奶茶,d肉又實淨,highly recommend!!!!

男爵府

日本明治奶粉
想 BB 健康 D 、又聰明 D ?
選擇奶粉至緊要?
選擇日本森永或明治奶粉,踏上健康成長第一步!
保證日本正貨,食得健康又放心!
日本明治乳業及森永乳業多年來至力研製出最接近母乳的嬰兒奶粉。
因此他們於日本全國收集不同的數據,例如收集初乳到一年多的母乳,
分析其成分的不同,從而發現母乳中各成分的濃度會隨著泌乳期不同而有所差異。
他們以此數據為基礎研製出最適合嬰兒的母乳奶粉,成份及功能均與母乳極為相似。
日本奶粉的特色:
加強胡蘿蔔素 - 胡蘿蔔素在體內會轉為維生素A,具有抗氧化作用,在體內扮演保護細胞、增強抵抗力等重要功能。
添加寡醣調整腸胃 - 增加益菌之生長,並抑制有害菌滋生,進而改善腸胃功能。
增強乳清蛋白質 - 能提高於胃中蛋白質的消化及吸收,讓寶寶好好消化及吸收。
加入適量的牛磺酸 - 牛磺酸主要功用是保護視網膜感光細胞層及腦部、中樞神經的正常發育;而且具有防止感染的作用。
增加 DHA 成份,加強腦部發展 - DHA 是腦部及視網膜發育的重要元素,1 歲之前嬰兒,其腦部成長發育更是所有器官當中發展最快,而 DHA 攝取量的多寡會直接影響腦細胞的形成及寶寶智能的發展。

日本雪印奶粉
幫助 BB 平衡營養所需的 Follow Up 奶粉!
以全日本最大型最新的「嬰兒進食形態實況調查」之結果為本製成,能補給嬰兒平日膳食的營養不足。
特長:
加強對牙齒及骨骼成長極為重要的鈣質,更配合了 MBP ,讓還未能飲用牛奶的寶寶,稍微吸取牛奶中的蛋白質。
加強鐵質,補充牛奶及嬰兒食品的不足。
配合對嬰兒極為重要的 DHA 及核酸。
配合有助增加腸胃中的雙岐乳桿菌之母乳寡糖。
配合綠黃色蔬菜所含的 β 胡蘿蔔素,維他命及礦物質。
味道天然,並未添加砂糖,適合作母乳及牛奶的過渡奶粉。
罐側已作抗菌加工,為調奶建立
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

男爵府

我囝囝一向有便秘問題,由美素力轉香港雪印再轉了食"森永"也沒有改善...現在想轉明治。

每之NG NG都有好多洫,好可憐呀!
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

子爵府

+5熱血勳章

我個b食明冶D便便勁”希”

大宅

sofar我個女到依家都ok
0的便便好靚
一日一次勁大poopoo

大宅

多謝各位媽咪意見~~