親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 台灣有用資料

yip_ip
在酒店的有得book的了
250元港幣一位(約莫係o甘上下價錢)

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ABCD媽咪 寫道:
如果你係想quality好小小..又想小朋友為主..非台北shopping only
你可諗下...3日兩夜在清境+埔里...1晚台北的溫泉..再+1晚台北市的酒店
如果係o甘的話
機票+酒店3人要10000元了(聖誕價)
再加洗費...o甘全total 17000-20000無走雞

ABCD媽咪 : Thanks for your great help!!
3日兩夜在清境+埔里...1晚台北的溫泉..再+1晚台北市的酒店 <<< 咁呢o的地方有咩玩? 有咩食 ar??

十萬個唔該

伯爵府

好媽媽勳章

ABCD媽咪 : Thanks for your great help!!
3日兩夜在清境+埔里...1晚台北的溫泉..再+1晚台北市的酒店 <<< 咁呢o的地方有咩玩? 有咩食 ar??

十萬個唔該

DAY1
到步後可到台北的北投溫泉入住
下午check in後可去淡水線的景點
例如淡水,士林夜市,美麗華..然後夜晚在房浸溫泉
第二天一早check out..坐車去清境..可行下小瑞士花園
清境農場睇羊
跟住入住歐式民宿
第三天可去d農場+合歡山睇雪(如果有落的話)
或落埔里玩紙廠呀,酒廠...還有一d景點
果到就建議你包的士...帶你地走圍去玩
可住回清境的歐式民宿
或住在埔里
第四天
回台北...到達後也差不多3點左右
shopping....休息
day 5
行下食下野...回hk

如果你想享受溫泉酒店耐d
day 1同day4的酒店對換

珍珠宮

DHA勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ABCD媽咪 : Thank you very much!!

大宅

Thanks.

ABCD媽咪 寫道:
yip_ip
在酒店的有得book的了
250元港幣一位(約莫係o甘上下價錢)

伯爵府

ABCD媽
你遲D可以轉行做導遊啦
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

伯爵府

好媽媽勳章

wing
哈哈....如果有得去..唔收錢也肯呀

珍珠宮

醒目開學勳章

JJBBCC
在網上找到儂美飯店的照片..睡房和洗手間分開的只有一塊磨沙玻璃牆...阿女話呢個按摩浴缸可以游水... 住完返來話我知正唔正

侯爵府

thanks!

男爵府

carollam310,

我返來啦!儂美OK呀! 老公讚我識揾! D房好大,個浴室超大,個按摩浴缸超正, 我個女日日玩水玩到唔很上水, 個按摩浴缸是貝殼形, 睡房和洗手間是牆,看不透的! 相信以前是love hotel. 我住幾日,都有日本團, 香港團.

男爵府

ABCD 媽咪,

我返來啦! 十分瀑布好正! 坐在鐵路上拍照好有feel! 淡水好正!情人橋晚上好靚! 大潤發超大! 買咗好多嘢!!! 我老公讚你d資料超勁
我本來好担心儂美唔好,因為平,掂知又OK
我地全程都是撘公車,捷運好方便,悠遊咭好好用..台灣人好好,次次問路都好多人一齊答我地, 雖然以前去個台灣兩次,一次自由行,一次跟團,但今次真是愛上台灣!! 連老公都話老左搬去台灣住,因為有好多小吃,空氣好,人又好. 我最鍾意台灣的環保意識..連小小的鋪頭仔都將垃圾分類 ......
經過文物館...有句好大的標語"OLD is NEW".... 好有感受..個香港政府連鍾樓都保唔住..好sad...
老公同亞女已經問幾時再去

洋房

JJBBCC

我想問你去十份,係邊個站落車,我想比較下點行會順d.
另外大潤發係咪好似泰國既big c咁

珍珠宮

醒目開學勳章

JJBBCC
儂美真係得呀....咁我都試下呀... 大潤發D野平唔平 主要係賣乜架 由儂美去點搭車.. 0係劍潭站轉撘的士近唔近呢..果邊天氣熱唔熱呀...你尋日星期日返黎架 星期日由台北去機場的路有冇塞車呀

男爵府

carollam310,
尋日星期日返黎架!星期日由台北去機場的路冇塞車呀!我地撘飛狗巴士 Door to Door 到儂美, 走時call 飛狗 pick up 好方便!
天氣熱但爽..要帶雨傘...
"儂美真係得呀" 你的標準怎樣呀? 我的標準是清潔冇煙味就OK! 儂美是3星,唔係新,好靜, 一層得三間房.質數是OK啦!儂美在中山站... 我撘捷運和公車周圍去,冇撘過的士.
大潤發 - 是warehouse 的supermarket. 買書,衫褲鞋物,食物,家用品,講得出都有...
其實內湖除了大潤發還有家樂福.....

男爵府

ARbb,

十分...

台北車站>>(火車: 45分鐘)>>瑞芳站>>(火車: 45分鐘)>>菁桐>>(火車:20分鐘)>>十分>>(步行)十分瀑布>>十分>>(火車:20分鐘)>>瑞芳站>>>>坐火車去松山站 - 饒河夜市
在台北火車站先買好平溪線一日週遊券 - 瑞芳站下車, 持週遊券在瑞芳搭乘平溪線,
平溪線一日週遊券(瑞芳往返菁桐)全票54元:持一日週遊券可在區間不限次數自
買平溪線週遊券,至十分瀑布的入場券可以有優惠。(由NT$180 變成 NT$100)

珍珠宮

醒目開學勳章

JJBBCC
我本來打算住呢間皇都飯店..佢0係正台北巨蛋對面...非常方便..但香港大部份旅行社都冇得訂 我9月頭試下0係佢個網訂....訂唔到就book儂美.....唔該你先...
http://www.imvr.net/hotel/hondo/index.php

伯爵府

好媽媽勳章

jjbbcc
歡迎回來
其實介紹十分真係好冒險
不是每個人也喜歡
如果你女女喜歡今次旅程
下次可去台中的清境
她一定會很喜歡
歐式的民宿房比台北酒店房大好多好多
上次我住的係一間兩層的房
哈哈哈
果到好多活動..又有牧羊show
下次去多幾日...有5-7日也可安排去清境的了
4日就真係好兩頭唔到岸

男爵府

ABCD媽咪,

十分瀑布係好值得去,當日天氣好,十分站去十分瀑布要行一段路,開始行時都驚迷路,但又唔甘心,繼續行,行到鐵吊橋巳經好開心,再行一段路見到瀑布,我地一家三口都大叫,好開心,望住瀑布都好滿足,唔捨得到!
好開心帶到猪仔去看瀑布,真是讀萬卷書不如行萬里路!!!
下次我都想去台中... 我地好喜歡大自然...行到死死下都冇問題

伯爵府

好媽媽勳章

jjbbcc
清境有6條步行線...條條湖光山色...好靚架
同埋清境農場的草地...真係青草綠色
好靚...
我婚前一路也係台北客...
婚後開始去呢d台北以外的路線
真係好嚮往果d生活

十分我上次住埋個渡假村
果個渡假村有好多本土的舊色玩具
好好玩....小朋友也好開心
同埋行果個火車軌...真係好好feel..呵呵呵

男爵府

ABCD媽咪,
清境有6條步行線...條條湖光山色...好靚架
同埋清境農場的草地...真係青草綠色
好靚...(好期待哦!)
小朋友接觸好D大自然, 真是好好!

香港那裏有台灣的本土食品買?

首頁

尾頁

跳至