樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月審查, 前幾日收到合格信, 今日就收到派屋信
派左荃灣區石圍角邨石芳樓呀, 有無知個度點咖....
唉, 唔係我心水個區, 有又煩, 無又煩..

禁止訪問

回覆:fish08312 的帖子

大宅

回覆 fish08312 的帖子

請問你咩NO. ? 點解你甘快派? 係第2次審查嗎?

可圍角舊D, 不過街市/超市/藥房都有.行10分鐘左右去到MTR, 都算係甘囉.

大宅

我NO. 係G-1251XXX

上個月第一次審查, 我都估唔到咁快派到, 個時個主任仲大我話起碼要年幾2年.

但個度都有30年樓齡, 仲要唔係我想要個區, 我諗我都係唔要嘅多,
不過都想去睇下,
有無人知如果第一次拒絕左, 下一次又要等到何年何月呢?

別墅

擴2一般半年到有第二次,你有機會派tko新樓!

大宅

请问你系几人申请架?我124XXX,4人话有排等,要等多几年,所以刚转左新界,唔知好好呢?

大宅

1993917 發表於 13-3-22 13:52
擴2一般半年到有第二次,你有機會派tko新樓!

TKO? 唔明??
點知有機會呀

carolyan882  TKO=將軍澳  發表於 13-3-22 17:36

大宅

vance1712 發表於 13-3-22 14:16
请问你系几人申请架?我124XXX,4人话有排等,要等多几年,所以刚转左新界,唔知好好呢? ...
我2人申請呀....等左啱啱3年.
你4人會耐D呀..

大宅

你就好啦,我情愿试下新界啊,你觉得呢?

大宅

vance1712 發表於 13-3-22 14:32

你就好啦,我情愿试下新界啊,你觉得呢?
我2人嘛, 未快D LO..
其實我上年都轉過新界,
直至今年審查時先轉返去搌展..

大宅

点解转来转去既?新界定扩展好不好?我本来是市区的,

大宅

vance1712 發表於 13-3-22 14:46
点解转来转去既?新界定扩展好不好?我本来是市区的,
之前想快d嘛, 未諗住轉新界LO..
後來諗諗下又想博下派唔派到沙田, 本身住開呢區, 又近娘家.
而家無LA...派到荃灣

Lovely媽咪  去沙田都好方便.  發表於 13-3-22 14:54

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

fish08312 發表於 13-3-22 13:04
唉, 唔 ...

我都係派呢度呀,都好方便架,係舊啲,但周圍都好乾淨

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:擴2,啱岩收到信派咗屋....

去實地視察下先再決定啦,好難等到心水區架,唔好咁易放棄

大宅

Lovely媽咪 發表於 13-3-22 14:53
我都係派呢度呀,都好方便架,係舊啲,但周圍都好乾淨

我點都會去睇左先

複式洋房

雖然係舊樓,但地點係好好!可以諗諗。!!

珍珠宮

引用:上個月審查,+前幾日收到合格信,+今日就收到

原帖由 fish08312 於 13-03-22 發表
唉, 唔 ...
我住左石圍角邨25年啦結左婚就搬走左,你住嗰座d單位係細單位,但街巿在樓下,落雨都吾使用傘我覺得好方便,行5分鐘有泳池室內,行10 分鐘到荃灣mTR,又多野食出旺角又方便乜車都有吾太要求高都住得過

大宅

引用:Quote:原帖由+fish08312+於+13-03-22+發表

原帖由 hunglingwai 於 13-03-22 發表
我住左石圍角邨25年啦結左婚就搬走左,你住嗰座d單位係細單位,但街巿在樓下,落雨都吾使用 ...
仲有城門谷運動場我都想派呢到吖,我個仔喺對面讀書

大宅

我而家住緊你隔離座,咁多座最方便係你嗰座,因正中間及座樓分幾層通道去不同地方!

一邊升降機(有三部)
可到各層(2樓)及最底層G樓(有2間茶餐廳/牛什麵/惠康/郵局)

令一邊升降機(有三部)
可到各層(除G樓)
2樓(有街市/麵包店/士多店/文具店/藥房/什貨店/洗衣店/眼鏡店/報紙店/公厠/停車落貨區)

3樓(有日本城/圖書館/婦女會/賣香店/表演平台)

4樓(有住宅/房屋署/7-11便利店/明星酒樓/百佳/麥當勞)

**係舊D及廁所廚房門向廳,如2人住就無問題,再多就麻麻地

**如向落貨區及表演平台嗰邊,每日會車嘈D及百佳運貨D推車聲很嘈,每六,日間中平台有表演或攤位會較嘈!!不過向令一邊,係向住城門谷較靜會好好多,晨早樓下仲有麵包香味傳上黎!!

**最好唔係住4樓中間嗰段,因中間位,可通往任何地方,較多人經過住戶門口!!

大宅

引用:上個月審查,+前幾日收到合格信,+今日就收到

原帖由 fish08312 於 13-03-22 發表
唉, 唔 ...
嘩。我之前都係個樹住。。之後搬左入東涌就舒服哂,個樹好舊,街市都無咩好買,只係近mtr,其他都唔點。。

首頁

尾頁

跳至